Η ταινία
H Μερόπη ζεί στην Αθήνα. Η κόρη της Πέγκυ ζεί στο Βερολίνο. Η Πέγκυ επιστρέφει στο πατρικό της με ένα σχέδιο που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις αξίες και ισορροπίες της οικογένειας.
Η σκηνοθέτης
Η Κάρμεν Ζωγραφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, την οποία αγαπά και πάντα την εμπνέει. Σπούδασε επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 και για 4 χρόνια δούλευε σε ραδιοφωνικό σταθμό ως δημοσιογράφος και παραγωγός. Παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο και τη μουσική παρακολουθώντας σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών. Κατά τη διάρκεια αυτών των σεμιναρίων ανακάλυψε ότι την ενδιαφέρει η σκηνοθεσία στον κινηματογράφο. Ολοκλήρωσε 2 ταινίες μικρού μήκους και μια θεατρική περφόρμανς λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στην Κινηματογραφική παραγωγή στο Kingston University. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ώς κινηματογραφίστρια και δημοσιογράφος. Το “Buyout” αποτελεί την πτυχιακή της εργασία για το Μεταπτυχιακό στο Kingston University.
Τρεις ερωτήσεις για το «Buyout»
Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;
Ψάχνοντας θέμα για την πτυχιακή μου εργασία στο Λονδίνο, αποφάσισα πως θέλω να γυρίσω μια ταινία στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Ήθελα να μιλήσω για πράγματα και καταστάσεις που με αφορούν άμεσα και έχω βιώσει. Έτσι κατέληξα στην ιστορία αυτής της οικογένειας όπου ο καθένας βιώνει τους προσωπικούς του προβληματισμούς και έρχεται μία στιγμή όπου πρέπει να αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλο και να εκτεθούν συναισθηματικά.
Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»
Το «Buyout» είναι μια κομεντί που διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας στην Αθήνα, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Μια μητέρα που έχει μεταναστεύσει για να συντηρήσει οικονομικά την οικογένεια της, γυρίζει έχοντας πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον όλων. Στο παρασκήνιο μια πόλη που αλλάζει μορφή, ένας τρόπος ζωής που αντικαθίσταται από κάτι καινούριο για κάποιους καλύτερο για άλλους ίσως όχι και τόσο.
Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;
Πιστεύω ότι οι “μικρού μήκους” ταινίες αποτελούν ένα διαφορετικό μέσο. Δεν είναι μόνο η χρονική διάρκεια και ίσως το οικονομικό μέγεθος της παραγωγής, αλλά πρόκειται και για ένα διαφορετικό είδος εξιστόρησης. Όπως στη λογοτεχνία υπάρχουν μικρές ιστορίες κι διηγήματα που διηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία σε λίγες σελίδες, η εκθέτουν μια σκέψη ή μια ιδέα, με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και μια ταινία μικρού μήκους. Πολλές φορές μάλιστα είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψεις έναν ολόκληρο κόσμο και μία ιστορία σε λίγα λεπτά ή να κατακτήσεις το ενδιαφέρον του θεατή σε μια ταινία 3 λεπτών αλλά είναι κι αυτό μέρος της μαγείας του κινηματογράφου. Πιστεύω ότι η επικέντρωση στις ταινίες μεγάλου μήκους γίνεται και για οικονομικούς λόγους, περισσότερο γιατί αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και του τρόπου διασκέδασης. Και από την άλλη πολλοί δημιουργοί καταπιάνονται με ταινίες μικρού μήκους γιατί δεν έχουν το χρόνο και το κεφάλαιο για μια μεγάλου μήκους και όχι γιατί το επιλέγουν σαν διαφορετικό μέσο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
info
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ζωγράφου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος / Μουσική: Ανδρέας Παπαπέτρου / Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Αδρακτά / Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρια Ρεπούση / Ηχοληψία: Θοδωρής Μπαμπούρης, Θοδωρής Σερέτης / Make-up, μαλλιά: Χριστίνα Σκαρμούτσου, Αλίκη Γεωργοπούλου / Σκηνικά-Κοστουμια: Αναστασία Δεκαβάλα, Μιμίκα Καπούλα / Executive producer: Ειρήνη Μουστάκη / Μοντάζ : Κάρμεν ΖωγράφουΠαραγωγή: Κάρμεν Ζωγράφου, Plays2place Productions, Kingston University London / Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Βαμβακά, Στέλιος Γούτης, Σοφία Κορώνη, Εμη Πανουριά, Φάνης Σακελλαρίου, Δημήτρης Αναστασόπουλος
Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ, φωτογραφίες και την αφίσα της ταινίας.
Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.