Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Ομικρον Θετικό» του Μιχάλη Γεωργιάδη

of 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Ομικρον Θετικό» του Μιχάλη Γεωργιάδη

Η ταινία

Κύπρος 1974, λίγες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή, βρισκόμαστε σε έναn προσφυγικό καταυλισμό δίπλα από τις κατεχόμενες περιοχές. Εκατοντάδες οικογένειες που στερούνται τα πάντα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν εκεί, γεμάτοι με άγχος για τους αγνοούμενους άνδρες. Ενα ετοιμοθάνατο κορίτσι περιμένει για μετάγγιση αίματος (στα νοσοκομεία μόνο μεταφέρουν αίμα για τους τραυματισμένους στρατιώτες), και επίσης θέλει απεγνωσμένα το παρανυμφικό της που άφησε όταν και έπρεπε να εκκενώσει το σπίτι της. Στην αρχή της ταινίας ζει ένα όνειρο- εφιάλτη. Είναι ντυμένη με τα παρανυμφικό της. Ενα άλλο κοριτσάκι της επιτίθεται για να πάρει τη θέση της. Η Μάνα της ζητά από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για να της φέρει το φόρεμα από το κατεχόμενο σπίτι. Ο εκπρόσωπος αρχικά αρνείται , αλλά μετά από λίγες μέρες γυρίζει στον καταυλισμό …

Ο σκηνοθέτης

Ο Μιχάλης Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1956 στην κατεχόμενη Μόρφου. Μετά τη συμπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ως κινηματογραφιστής και μοντέρ για δέκα χρόνια. Το 1988 ίδρυσε, μαζί με άλλους, την εταιρεία παραγωγής ταινιών LUMIERE και την LTV, όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης για 12 χρόνια. Από το 2000 ήταν Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής ταινιών Mediabox Ltd. Αρκετές από τις ταινίες του ως παραγωγός και σκηνοθέτης έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το London International Film Awards. To 2012 πήρε βραβείο Σκηνοθεσίας για την μικρού μήκους ταινία του, «Διάδρομοι», στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λεμεσού. Εχει σκηνοθετήσει πάνω από δέκα ντοκιμαντέρ με αντικείμενο τη σύγχρονη Κύπρο. Είναι μέλος της ομάδας που εργάστηκε για την δημιουργία του Μουσείου στο χωριό Βάσα Κοιλανίου. Είναι μέλος του ΔΣ της Ενωσης Σκηνοθετών Κύπρου και ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού σωματείου « Φωτοδός». Ελαβε μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο Εξωτερικό. Μαζί με την Αννα Μαραγκού εξέδωσε το βιβλίο « Αποψη Γης», ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την κατεχόμενη Κύπρο. Είναι ιδρυτής του Φωτογραφικού και Κινηματογραφικού Ομίλου Δήμου Εγκωμης, όπου κάνει μαθήματα φωτογραφίας. Τώρα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας Σκηνοθέτης και Φωτογράφος.

omikron03small

Πέντε ερωτήσεις για το «Ομικρον Θετικό»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Από τα 18 μου χρόνια όταν γνώρισα την εισβολή , κατοχή και προσφυγιά του 1974, ό,τι έχει να κάνει με το πρόβλημα τούτο, με κατατρέχει. Εχω τόσα να αφηγηθώ , να εξομολογηθώ, να ουρλιάξω, να θυμώσω που μόλις η Μαρία Μαρμαρά μου έδωσε το σενάριο, αμέσως ξεκίνησα.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η «Ομικρον Θετικό» είναι ένα flash back, είναι οι εφιάλτες μου από πριν την εισβολή αλλά και μετά. Είναι οι εφιάλτες όλων που έζησαν και ζουν ακόμα την κατοχή.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αν ήταν ξεκάθαρο στην ταινία, αν ένοιωσε το πρόβλημα του κοριτσιού, του καθενός μας , της κάθε κοινωνίας, να φεύγει η ζωή από τα χέρια σου και να μην σε βοηθά κανένας, μα κανένας. Πόσο επίκαιρο…

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Στην Κύπρο είναι άθλος να καταφέρεις να τελειώσεις μια ταινία. Με τα οικονομικά δεδομένα, με την ανύπαρκτη κινηματογραφική παράδοση και εμπειρία, το μέγεθος της Κύπρου, είναι όντως άθλος. Τι κρατάω; Τη χαρά της διαδικασίας, την απορία παρακάτω τι… ζούμε σε μια εποχή χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική...

omikron05small

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Δράμα. Νοιώθω πως είναι τιμή κάθε σκηνοθέτη να τον προσκαλεί το φεστιβάλ Δράμας. Το φεστιβάλ Δράμας είναι τουλάχιστον ένας φάρος, ένας στόχος, μια αναγνώριση… δεν είναι λίγο. Ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Ταλέντο, πολύ ταλέντο, σε λάθος τόπο. Το ίδιο ταλέντο σε άλλες χώρες θα μεγαλουργούσε… Αλλά εμείς εδώ.

info

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γεωργιάδης / Παραγωγή: ΣΕΚΙΝ Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας / Παραγωγός:Κώστας Πιτσιλίδης / Σενάριο: Μαρία Μαρμαρά / Διασκευή σεναρίου: Μιχάλης Γεωριάδης, Μαριάννα Ελληνα / Φωτογραφία: Μαριάννα Ελληνα / Διευθυντής Παραγωγής: Κώστας Πιτσιλίδης / Μοντάζ: Μιχάλης Γεωργιάδης / Ηχος: Μάρκο Λοπέζ / Μιξάζ: Κώστας Φιλακτίδης / Μουσική: Χριστιάνα Γεωργίου / Σχεδιασμός παραγωγής: Αντης Παρτζίλης / Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη / Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Χ. Σταύρου

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ταινία του Μιχάλη Γεωργιάδη, «Διάδρομοι», του 2012.

Δείτε στο gallery περισσότερες φωτογραφίες και την αφίσα του «Ομικρον Θετικό» και το τρέιλερ της ταινίας.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.