Flix

Ιούλιος: Κιν/φικός Οδηγός Επιβίωσης

Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Bookless» του Βασίλη Γουδέλη

of 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Bookless» του Βασίλη Γουδέλη

Η Ταινία

Σε ένα κόσμο κατεστραμένο και ελεγχόμενο από παιδιά, ένας άντρας αποφασίζει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.

O Σκηνοθέτης

Ο Βασίλης Γουδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθεσία στο τμήμα Film Studies του N.Y.C. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους «Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» (2007, συνσκηνοθεσία Τάσος Γουδέλης, Βραβείο Μοντάζ στο 30ο Φεστιβάλ Δράμας), «No Entry» (2007, αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Νικολαΐδη, η οποία προβλήθηκε στο τιμητικό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Διπλανό Τραπέζι» (2012, συνσκηνοθεσία Τάσος Γουδέλης, συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 35ου Φεστιβάλ Δράμας), «Πρόσκληση» (2013, συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας) και «Bookless» (2015), ενώ έχει συνεργασθεί στο σενάριο των ταινιών μικρού μήκους «Η Συνάντηση» (2008) και «Ευαγγελισμός» (2010).

Bookless 607

Πέντε ερωτήσεις για το «Bookless»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Επειδή είμαι και εκπαιδευτικός-φιλόλογος και έχω πείρα από την επαφή μου με τις νεαρές ηλικίες, έκανα αυτήν την ταινία ως ένα είδος σχολίου σε μια πραγματικότητα, η οποία θα μπορούσε να διαγραφεί και ως εφιαλτική. Η πολύ κακή σχέση των νεαρών παιδιών με το βιβλίο με παρακίνησε να αφηγηθώ μια ιστορία τοποθετημένη σε ένα πολύ αναγνωρίσιμο μέλλον, όπου μία κοινωνία παιδιών αυταρχικά επιβάλλει τους κανόνες της στους ενήλικες. Η κοινωνία αυτή αποστρέφεται την πνευματικότητα και ρίχνει το βάρος στα υλικά αγαθά.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία μου ανήκει στο χώρο του φανταστικού και περιγράφει οριακά έναν κόσμο που έχει επιστρέψει στον πρωτογονισμό και αγνοεί την έντυπη γνώση. Η παρουσία της εξουσίας των παιδιών ενισχύει το ζοφερό κλίμα το οποίο φαντάστηκα κάνοντας προβολή στο μέλλον.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Oλα όσα προανέφερα, νομίζω ότι δίνουν λαβή για ερωτήσεις και για συζητήσεις.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Κατ’ αρχάς, μια παραγωγή απαιτήσεων έχει ανάγκη εκτός από την έμπνευση του σκηνοθέτη και την υλική υποδομή. Επιπλέον, ενώ δεν λείπουν οι ιδέες από τους σύγχρονους Eλληνες σκηνοθέτες, χρειάζεται, θεωρώ, μια πιο συστηματοποιημένη ανάπτυξη αυτών των ιδεών, η οποία να εκφράζει μια γενικότερη κινηματογραφική και πνευματική κουλτούρα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το πάντα φιλόξενο Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας καθιερωμένος θεσμός για τους νέους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και αποτέλεσε και για μένα τον τόπο που πρωτοεμφανίστηκα ως σκηνοθέτης το 2007. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως σε όλα τα πράγματα στη χώρα μας.

Bookless poster 607

info

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Βασίλης ΓουδέληςΠαίζουν: Δημήτρης Καπαμάς
Παραγωγός: Βασίλης ΜαζωμένοςΕκτελεστής παραγωγός: Λάμπρος ΓεωργόπουλοςΔιεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος ΚαραΐσκοςΜοντάζ: Θάνος ΚΚαλλιτεχνική Διεύθυνση: Βασίλης ΜαζωμένοςΚοστούμια: Γκρατσιέλλα ΡούσσουΜουσική: «Απουσία» Μιχάλης Νιβολιανίτης – Βασίλης ΤζαβάραςΗχητικός Σχεδιασμός / Μίξη: Γιάννης Σκανδάμης @DNA LabΠαραγωγή: Horme Pictures

Δείτε το trailer του «Bookless»:

.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.