Ή πώς ο Σοφοκλής γίνεται η φωνή της ευρωπαϊκής τάξης ανέργων! Η Γερμανίδα ηθοποιός Ανα, στα 36 της, απολύεται από το θέατρο όπου δουλεύει. Προσωρινά απασχολείται στο τοπικό κέντρο εύρεσης εργασίας και παραδίδει σεμινάριο στους ανέργους: όχι χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά... αρχαίου δράματος. Η Ανα επιλέγει να ανεβάσει με τη μικρή ομάδα μια παράσταση της Αντιγόνης και οι «ηθοποιοί» της, ο καθένας ενδεικτικός μιας πτυχής απογοήτευσης της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας, δέχονται απρόθυμα. Ανάμεσά τους, ο «Ελληνάρας» Δημήτρης (ο Αδάμ Μπουσδούκος του «Soul Kitchen»), παίρνει το ζήτημα προσωπικά και... εθνικά!
Χαριτωμένη ιδέα, η ταινία του Ολιβερ Χάφνερ, με γυρίσματα και στην Ελλάδα, ξετυλίγεται ως μια ελαφριά πολιτική και ανθρωπιστική κωμωδία. Οι προθέσεις είναι έξυπνες, οι ερμηνείες είναι άνισες και τόσο η φωτογραφία και τα σκηνικά, όσο κι η ίδια η σκηνοθεσία, έχουν τον «αυτοσχέδιο» χαρακτήρα της παράστασης του σεναρίου, όχι με πετυχημένο τρόπο. Σαν και η ίδια η ταινία να έχει γίνει εκ των ενόντων, με ενθουσιασμό και προθυμία, αλλά χωρίς μέσα, χωρίς στιβαρή δημιουργικότητα και κυρίως για «παρεΐστικη» κατανάλωση.
Το «Δώρο των Θεών» θα προβάλλεται Σάββατο και Κυριακή στις 15.00 στον Δαναό.
Σάββατο 16/4 Masterclass με τον σκηνοθέτη Ολιβερ Χάφνερ που θα συνομιλήσει με το κοινό με θέμα «Από το Σανίδι στο Πλατώ: Η σκηνοθεσία στον κινηματογράφο και το θέατρο, κοινά σημεία και διαφορές. Η ανεξάρτητη παραγωγή στον κινηματογράφο, το Γερμανικό παράδειγμα» (με μετάφραση στα ελληνικά)
Κυριακή 17/4 Αλλάζουμε, αλλάζω: νέες ιδέες, νέα ταλέντα. Με τη Δήμητρα Καρατώλου, MSc, PCC – Executive, Career & Life Coach, Iδρύτρια Lifepassport. Πώς αντλούμε δύναμη για νέα ξεκινήματα; Πώς ενισχύουμε τη θετική σκέψη και δράση μας, ξεπερνώντας συνειδητές και ασυνείδητες αντιστάσεις στην αλλαγή; Μια διαδραστική συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας. Δύο συμμετέχοντες θα κερδίσουν από μία συνεδρία coaching με τη Δήμητρα Καρατώλου σε κλήρωση.
Κυριακή 24/4 Απώλεια εργασίας και αναζήτηση ταυτότητας μέσα από την ομαδικότητα και τη δημιουργικότητα. Με τον Μιχάλη Πέτρου, ψυχαναλυτή (μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενωσης), κλινικό ψυχολόγο και κοινωνικό ανθρωπολόγο (Πανεπιστήμιο Lyon 2)