Ενημέρωση

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κάνει...outing!

στα 10

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεργάζεται με το Gay and Lesbian Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Outview, με μια επιλογή από πρόσφατες queer ταινίες συν μια συλλεκτική προβολή της πιο διάσημης ταινίας που γύρισε ποτέ ο Σερζ Γκενσμπούργκ.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κάνει...outing!
Σκηνή από το «Homme Au Bain» του Κριστόφ Ονορέ

Τέσσερις πρόσφατες γαλλόφωνες ταινίες και μια κλασική από την δεκαετία του '70 αποτελούν τη συμμετοχή του Outview, του Gay and Lesbian Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας στο φετινό 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Μια ευκαιρία να ανακαλύψετε ιστορίες γραμμένες σε queer αποχρώσεις, ανάμεσα τους ταινίες του Κριστόφ Ονορέ και της Βιρζινί Ντεσπάντ, συν μια συλλεκτική προβολή του «Je T'Aime Moi Non Plus» του Σερζ Γκενσμπούργκ από το 1976.

homme

Homme Au Bain του Κριστόφ Ονορέ

Στο δεύτερο ρόλο του σε μη πορνογραφική ταινία μετά το «L.A. Zombie» του Μπρους Λα Μπρους, ο θρυλικός Γάλλος πορνοσταρ Φρανσουά Σαγκάτ υποδύεται έναν γκέι hustler που ζει μαζί με το αγόρι του, τον κινηματογραφιστή Ομάρ κάπου στα προάστια του Παρισιού. Μετά το χωρισμό τους ο Κριστόφ Ονορέ («Τα Τραγούδια της Αγάπης», «Επιστροφή στο Παρίσι») παρακολουθεί τους δύο εραστές σε Παρίσι και Νέα Υόρκη καθώς η ζωή, αναπόφευκτα, συνεχίζεται. Οπως εξηγεί και ο ίδιος ο Ονορέ, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία και την αισθητική της ταινίας από ζωγραφικούς πίνακες των αρχών του 19ου αιώνα και την απεικόνιση της ανδρικής σεξουαλικότητας σε αυτούς: «Αυτή τη φορά ήθελα να κινηματογραφήσω τα σώματα. Σώματα γυμνασμένα, βιασμένα, ήσυχα, όλα συγκεντρωμένα στον χαρακτήρα του Εμάνιουελ που υποδύεται ο Φρανσουά Σαγκάτ». Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Προβολές: Σάββατο 24 Μαρτίου στις 22.45 στο Δαναό, Τρίτη 27 Μαρτίου στις 22.45 στο Δαναό

age

L' Age Atomique της Ελενα Κλοτζ

Ο Βίκτορ και ο Ράινερ θα βρεθούν σε ένα κλαμπ του Παρισιού, ζώντας μια άγρια νύχτα διασκέδασης, σεξ, ναρκωτικών και αφασίας στο ντεμπούτο της Ελενα Κλοτζ στη μυθοπλασία, ένα στιλιζαρισμένο νεανικό δράμα για την «ατομική εποχή», τις αναζητήσεις τις και τον τρόπο που θα μάθει να ζει ή και να πεθαίνει. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Πανόραμα του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ένας απο τους νεαρούς πρωταγωνιστές της είναι ο Νιλ Σνάιντερ, το αντικείμενο του πόθου στις «Φανταστικές Αγάπες» του Ξαβιέ Ντολάν.

Προβολές: Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 20.30 στο Δαναό, Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 22.30 στο Δαναό

jours

Quelques Jours de Repit του Αμόρ Χακάρ

Δύο άντρες που αγαπιούνται και θέλουν να ζήσουν ελεύθερα την ομοφυλοφιλία τους φεύγουν από τη χώρα τους, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και φτάνουν λαθραία στη Γαλλία. Εκεί θα συναντήσουν μια γυναίκα που δεν περιμένει τίποτα πια από τη ζωή σε μια καθοριστική συνάντηση και για το μέλλον των τριών τους. Γεννημένος στην Αλγερία, αλλά μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από την ηλικία των έξι ετών, ο Αμόρ Χακάρ δοκιμάζει την ανοχή ενός ολόκληρου έθνους με έναν «απογορευμένο» έρωτα, δηλώνοντας πως η ζωή είναι ωραία μόνο όταν αποφασίσεις να την πάρεις στα χέρια σου. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Sundance (World Competition) το 2011.

Προβολές: Κυριακή 25 Μαρτίου στις 20.45 στο Δαναό, Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 21.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο

byebye

Bye Bye Blondie της Βιρζινί Ντεσπάντ

Δώδεκα χρόνια μετά το «Γάμησε Με» η Βιρζινί Ντεσπάντ (ενδιάμεσα σκηνοθέτησε και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Mutantes -Feminist Porn Punk)», διασκευάζει ακόμη ένα δικό της βιβλίο, το «Βye Bye Blondie» που αφηγείται τον έρωτα δύο γυναικών που συναντιούνται μετά από 25 χρόνια απουσίας. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Εμανουέλ Μπεάρ και η Μπεατρίς Νταλ προσπαθούν να βρουν την άκρη ενός έρωτα που ξεκίνησε στα 80s και διέσχισε όλη την ευθεία (άσπρη;) γραμμή του sex, drugs and rock 'n' roll, προκαλώντας ήδη ρίγη ενθουσιασμού στα γαλλικά ταμπλόιντς. Η Ντεσπάντ περιγράφει την ταινία σαν μια ρομαντική κομεντί, πράγμα που δεν μπορεί παρά να σε βάλει για υποψίες, αν μια δεκαετία μετά η «αιρετική» δημιουργός αποφάσισε να κατεβάσει τους τόνους της πρόκλησης ή απλά χαριτολογεί...

Προβολές: Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 20.00 στο Δαναό, Κυριακή 25 Μαρτίου στις 22.15 στο Δαναό

serge

Ειδική Προβολή - Je t' aime, Moi non Plus του Σερζ Γκενσμπούργκ

Αν δεν έχετε δει την ταινία που σκηνοθέτησε ο Σερζ Γκενσμπούργκ το 1976, με πρωταγωνιστές τη Τζέιν Μπίρκιν και τη μούσα του Πολ Μόρισεϊ, Τζο Νταλεσάντρο, απ' όπου και το ομώνυμo θρυλικό τραγούδι «Je t'aime Moi non Plus» που πρωτοτραγούδησε ο Γκενσμπούργκ με την Μπριζίτ Μπαρντό τότε δεν έχετε δει πως το τρομερό παιδί της γαλλικής μουσικής κατάφερε να μετουσιώσει το πνεύμα των 70s σε ένα οργιαστικό, κίτς και πιο σέξι πεθαίνεις τρίο που καίγεται από την ομορφιά της Μπίρκιν και του Νταλεσάντρο. Σε ένα ηδονοβλεπτικό και αρκούντως «ανεξάρτητο» δείγμα ενός γαλλικού σινεμά που δεν θα ξαναγυριζόταν ποτέ.

Προβολή: Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 26 Μαρτίου στο Ιντεάλ

Διαβάστε περισσότερα για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα διαρκέσει φέτος από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου στην Αθήνα (στο Ιντεάλ, το Δαναό και το Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις προβολές μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.