Συνέντευξη

Ο Πάολο Σορεντίνο δεν είναι ούτε άθεος, ούτε αγνωστικιστής, είναι μάλλον ένας επίδοξος πιστός

στα 10

Με αφορμή την πρεμιέρα του «The New Pope», ο Πάολο Σορεντίνο μιλάει στο Flix για τη μεγάλη καθολική οικογένεια, το γυμνό στις ταινίες του, τις κριτικές που δεν διαβάζει και τα ευχαριστήρια που πρέπει κάποια στιγμή να δώσει στο Spotify.

Ο Πάολο Σορεντίνο δεν είναι ούτε άθεος, ούτε αγνωστικιστής, είναι μάλλον ένας επίδοξος πιστός

Oλα τα στοιχεία που καθιστούν το σινεμά του Πάολο Σορεντίνο τόσο σαγηνευτικό μεταφέρθηκαν αυτούσια στο πέρασμά του στην τηλεόραση με το «The Young Pope», την σειρά που έφερε προ διετίας τον Τζουντ Λο στο ανώτατο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας ως έναν από τους πιο τολμηρούς, αντισυμβατικούς και … sexy Πάπες που πέρασαν ποτέ από την οθόνη.

Το «Τhe New Pope», η νέα σεζόν ή, μάλλον καλύτερα, το πολυαναμενόμενο sequel, κάνει την τηλεοπτική του πρεμιέρα ταυτόχρονα στο COSMOTE SERIES HD και τη δωρεάν on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο εξωτερικό, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 22.00, το Flix, ωστόσο, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον σκηνοθέτη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Βενετία, όπου δύο επεισόδια προβλήθηκαν σε παγκόσμια πρώτη κατά τη διάρκεια της 76ης Μόστρα.

Διαβάστε ακόμη: Πάπας ή Αντίχριστος; Ο Τζον Μάλκοβιτς μιλάει στο Flix!

παολο

Δεν είμαι θρήσκος. Διάβασα κάποτε μερικές υπέροχες σελίδες του Φίλιπ Ροθ, όπου γράφει ότι ένας καλλιτέχνης δεν προσεγγίζει ποτέ ένα θέμα, όταν το γνωρίζει διεξοδικά, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οι συγγραφείς, λέει, γράφουν για θέματα για τα οποία δε γνωρίζουν τίποτα, αλλά έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και βρίσκουν συναρπαστική την προσπάθεια να απαντήσουν. Εμένα με συνεπήρε η Καθολική εκκλησία, γιατί δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτή. Η πρώτη σεζόν δε μου έδωσε τις απαντήσεις που έψαχνα, οπότε συνεχίζω να διερευνώ το θέμα και στη δεύτερη, όπου πάλι δεν έχω βρει τις απαντήσεις, γι’ αυτό ελπίζω και σε μια τρίτη.

Δεν είχα καμία επίσημη αντίδραση από το Βατικανό για την πρώτη σεζόν της σειράς. Πέρυσι δημοσιεύτηκε ένα άρθρο σε ένα θεολογικό περιοδικό περιωπής, γραμμένο από έναν ιερά στα υψηλά κλιμάκια της Καθολικής εκκλησίας και πολύ κοντά στον Πάπα, το οποίο χαρακτήριζε τη σειρά αφελή, αλλά πολύ καλή. Το θεωρώ κομπλιμέντο. (γέλια)

Η εικονοποιεία και η αισθητική της Καθολικής εκκλησίας βρίσκονται πολύ κοντά στο οπτικό μου λεξιλόγιο και το έχουν επηρεάσει. Hταν εύκολο για μένα να προσεγγίσω όλον αυτόν τον πλούτο, ήθελα όμως πέρα από την ομορφιά να μεταδώσω και τη συγκίνηση που σου προκαλεί μια Πιετά.

Η έννοια της πίστης παραμένει για μένα κάτι μαγικό και άγνωστο. Δε θα με χαρακτήριζα ούτε άθεο, ούτε αγνωστικιστή, αλλά περισσότερο ως ένα επίδοξο πιστό, που αποτυγχάνει όμως να επιτύχει το στόχο του. Θα ήθελα κάποια στιγμή να συμβεί και σε μένα.

Λένε ότι ο σκηνοθέτης είναι ο θεός στο σετ, αλλά ο Πάπας είναι υπεύθυνος για την πίστη ενός δισεκατομμυρίου πιστών, ενώ εγώ είμαι υπεύθυνος για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς εκατό ανθρώπων. Θεωρητικά ο Πάπας δεν απαντά σε τίποτα, είναι ο εκπρόσωπος του Χριστού στη Γη, ο Θεός έχει τις απαντήσεις. Και μην ξεχνάμε ότι έχει το αλάθητο, ενώ εγώ έχω κάνει λάθη. Ίσως είμαστε και οι δύο ψεύτες.

Διαβάστε ακόμη: «The New Pope»: 10 λόγοι για να εκκλησιαστείς στο σύμπαν του Πάολο Σορεντίνο

The New Pope

Δε βρίσκω καμία διαφορά στην πολιτική εξουσία του "Loro" για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη θρησκευτική του "The New Pope" για τον Πάπα.»

Ζητήσαμε την άδεια να γυρίσουμε στο Βατικανό, αλλά η αίτηση μας απορρίφθηκε. Αντλήσαμε πληροφορίες από βιβλία, ο σκηνογράφος επισκέφτηκε το μέρος και τράβηξε φωτογραφίες, πολλά στοιχεία προήλθαν από τη φαντασία μου. Η δική μου δουλειά είναι εύκολη, λέω στο σκηνογράφο τι θέλω κι αυτός αναγκάζεται να το βρει. Ρωτήστε αυτόν καλύτερα. (γέλια)

Δε βρίσκω καμία διαφορά ανάμεσα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Για μένα όλα είναι μια ταινία. Η διάρκεια της αλλάζει και οι κατευθύνσεις που παίρνω. Στο σινεμά μπορώ να λοξοδρομήσω για πέντε λεπτά, στην τηλεόραση για ένα ολόκληρο επεισόδιο. Είναι θέμα αναλογιών και χρόνου.

Είμαι πολύ πιστός στο σενάριο, αλλά στο οπτικό κομμάτι, πηγαίνω στο σετ χωρίς να έχω προετοιμαστεί καθόλου. Δεν χρησιμοποιώ storyboards κι αυτό κάνει έξαλλους τους συνεργάτες μου, ειδικά το διευθυντή φωτογραφίας μου.

Ο Λούκα Μπιγκάτσι είναι ένας φανταστικός διευθυντής φωτογραφίας, γιατί είναι ανοιχτός σε όλες τις προκλήσεις κι έχει τις απαντήσεις σε ό,τι του ζητήσω. Επίσης, είναι πολύ χαρούμενος γιατί εγώ χρησιμοποιώ σε κάθε γύρισμα τέσσερις κάμερες κι αυτό είναι ευλογία για εκείνον, όπως και για όλους τους διευθυντές φωτογραφίας, γιατί δεν μπορεί να τοποθετήσει τα φώτα σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά είτε τα βάζει στην οροφή, είτε προσπαθεί να αξιοποιήσει ευφάνταστα το φυσικό φως.

Οι ηθοποιοί θέλουν να πιστεύουν ότι βασανίζονται από εμένα, αλλά σημαίνει μάλλον το αντίστροφο. Η συνεργασία με τον Τζόν Μάλκοβιτς ήταν υπέροχη. Είναι πολύ απλός ηθοποιός και άνθρωπος, ακόμα κι αν σε φοβίζει ο μύθος του.

παολο

Eνας διάσημος Ιταλός κριτικός είχε πει ότι όλα τα έργα αναφέρονται λίγο έως πολύ στην οικογένεια. Και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι μια μεγάλη οικογένεια, λίγο περίεργη, λίγο δυσλειτουργική, σίγουρα εξουσιαστική, αλλά με μια ιδιόμορφη μορφή αγάπης.»

Δε με ενοχλεί να βλέπουν τις ταινίες μου σε κινητά και υπολογιστές. Καλά, εντάξει, το κινητό ίσως είναι υπερβολή, αλλά στον υπολογιστή βλέπω την ταινία προσηλωμένος, χωρίς να μιλάνε άλλοι μέσα στην αίθουσα ή να τρώνε, ενώ η απόσταση του ματιού με την οθόνη, αναλογικά πάντα, είναι η ίδια που υπάρχει και μέσα στο σινεμά. Είμαι μόνος μου και το απολαμβάνω.

Τη μουσική στις ταινίες μου και τις σειρές μου τις επιλέγω από τα προτεινόμενα του Spotify. Ισως θα έπρεπε να το ευχαριστήσω σε κάποια ταινία μου.

Ο Φελίνι σημαίνει πολλά για μένα. Συνδύαζε το ρεαλισμό με τη μαγεία, το ταπεινό με την ποίηση. Έχω επηρεαστεί από το σινεμά του, αλλά δε νομίζω πως υπάρχει σκηνοθέτης που να μην έχει αντλήσει έμπνευση, έστω και υποσυνείδητα, από εκείνον. Δεν έτυχε να τον συναντήσω ποτέ μέχρι το θάνατό του και θα ήθελα πολύ να είχε συμβεί αυτό.

Αγάπη είναι να είσαι ευτυχισμένος όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για κάποιον άλλο. Στο μυαλό μου ακούγεται ωραίο, ελπίζω να σας εντυπωσίασα.

Δεν παρακολουθώ τις αντιδράσεις, ούτε διαβάζω τις κριτικές για τις ταινίες μου. Πρώτον, γιατί έχει περάσει καιρός από τότε που τις γύρισα, αλλά κυρίως επειδή είμαι πολύ δειλός και δε θέλω να ξέρω αν προσέβαλα ή ενόχλησα κάποιον. Μόνο αν μου πουν ότι υπάρχει μια όμορφη κριτική για το έργο μου. (γέλιο)

Δεν έχει υπάρξει ποτέ στην Ιστορία πάπας από αγγλόφωνη χώρα. Aλλά στη σειρά είναι ήδη δύο για τον απλούστατο κι εμπορικό λόγο ότι η αγγλική γλώσσα είναι παγκόσμια και ο Τζουντ Λο και ο Τζον Μάλκοβιτς μιλάνε αγγλικά. Αν γύριζα τη σειρά στο μέλλον, ίσως να έπρεπε να είναι Κινέζος. (γέλια)

Το γυμνό και τα ωραία σώματα υπάρχουν από την αρχή της τέχνης. Ισως είναι θέμα της νέας γενιάς, αλλά για μένα ένα γυμνό σώμα είναι πολύ όμορφο, μια φυσική κατάσταση η οποία πρέπει να απεικονίζεται. Μου αρέσει να βλέπω σώματα να χορεύουν, είναι μια υπέροχη στιγμή ποίησης, ομορφιάς και ελαφρότητας.


Το «New Pope» θα κάνει Α’ τηλεοπτική προβολή ταυτόχρονα στο COSMOTE SERIES HD και τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS αμέσως, μετά την πρεμιέρα της στο εξωτερικό, το Σάββατο 11/1. To The New Pope θα προβάλλεται με διπλό επεισόδιο κάθε εβδομάδα, στις 22.00. Επίσης, μέσα από την υπηρεσία COSMOTE TV PLUS, οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από την αρχή, όλη την ιστορία του «The Young Pope».