Ενημέρωση

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

στα 10

Το Flix παρουσιάζει τον πλήρη οδηγό για ό,τι θα συμβεί μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες στις 10 μέρες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Πάρτε μολύβι και χαρτί και ανατρέξτε στο ειδικό τμήμα που ετοιμάσαμε για το φεστιβάλ, το οποίο ενημερώνουμε συνεχώς για να νιώθετε ότι είστε κι εσείς εκεί!

Flix Team
Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ξεκινάει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρο στο Μέγαρο Μουσικής, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Γκαλερί TinT και στο χΩρος18.

 • Ταινία έναρξης είναι το αλλόκοτο, παθιασμένο, αστείο και βαθιά συγκινητικό «Holy Motors» του αιώνια τρομερού παιδιού του γαλλικού σινεμά Λεός Καράξ, λίγες εβδομάδες πριν την έξοδό της στις ελληνικές αίθουσες στις 29 Νοεμβρίου. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα κλείσει την αυλαία του στις 11 Νοεμβρίου με το «Στη Χώρα των Αλλων» («In Another Country») του Νοτιοκορεάτη Χονγκ Σανγκ - σου που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο.

 • Το φετινό επίσημο «Διαγωνιστικό Τμήμα» του Φεστιβάλ παρουσιάζει 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης (διαβάστε αναλυτικά για όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στο «Διαγωνιστικό Τμήμα» εδώ).

 • Οι πληθωρικοί φέτος «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το πιο ανήσυχο τμήμα του Φεστιβάλ, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε ό,τι πιο δημιουργικό, ανατρεπτικό και φρέσκο έχει να προσφέρει η φετινή κινηματογραφική παραγωγή (διαβάστε λεπτομερώς εδώ το πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων»)

 • Το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», ανάμεσα στις εξαιρετικές ενδιαφέρουσες προβολές του από το σύγχρονο βαλκανικό σινεμά (φέτος με νέες δουλειές των Γκόραν Πασκάλιεβιτς, Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ και ο Αντριάν Σιταρου), οργανώνει αφιέρωμα στον διεθνώς βραβευμένο Ρουμάνο δημιουργό Κριστιάν Μουντζίου με μία πλήρη παρουσίαση του έργου του (διαβάστε περισσότερα εδώ).

 • To 53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε μία ειδική ημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο μας εκλιπόντα σκηνοθέτη (διαβάστε περισσότερα), ενώ τα υπόλοιπα αφιερώματα του φεστιβάλ παρουσιάζουν το έργο του ουμανιστή, Φινλανδού, «rock 'n' roll» δημιουργού, Ακι Καουρισμάκι, του Ιρανού Μπαχμάν Γκομπαντί και του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν (διαβάστε αναλυτικά για τα αφιερώματα).

 • Παρών το πρώτο σαββατοκύριακο του φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, για να παρουσιάσει και να μιλήσει για την τόσο καίρια νέα ταινία του «Capital».

 • Ο ελληνικός κινηματογράφος δηλώνει δυναμικό παρών: 14 είναι οι ταινίες, ολοκαίνουριες για την ελληνική σκηνή, που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στα διάφορα τμήματα ή θα παρουσιαστούν σε ειδικές προβολές στο επίσημο πρόγραμμα του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (διαβάστε αναλυτικά για κάθε μία από αυτές).

 • Για τους πιο ανήσυχους θεατές: «Νυχτερινές Εικόνες», η νέα ενότητα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μας προκαλεί να ανακαλύψουμε την underground πλευρά του. Το νέο «απαγορευμένο» τμήμα κάνει πρεμιέρα με τον «αιρετικό» Ελληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και τον avant garde Ισραηλινό δημιουργό Λιόρ Σαμρίζ (διαβάστε περισσότερα).

 • Το ενισχυμένο τμήμα της Αγοράς του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπόσχεται να συγκεντρώσει ξανά τα βλέμματα και την προσοχή του κινηματογραφικού κόσμου με 17 κινηματογραφικά σχέδια στο 8ο Crossroads - Φόρουμ Συμπαραγωγών (6-10 Νοεμβρίου 2012), 12 ταινίες στις προβολές Work in Progress (8 Νοεμβρίου 2012) και 300 ταινίες στο Agora Film Market, συνεχίζοντας έτσι την δυναμική του υποστήριξη στο ελληνικό σινεμά (διαβάστε περισσότερα εδώ).

 • Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιούνται εκθέσεις και συναυλίες. Ξεχωρίζουμε το «Ράβοντας Χωρίς Κλωστή»: ένα πρωτότυπο installation από της σκηνοθέτιδας και εικαστικού Αντουανέττας Αγγελίδη (διαβάστε αναλυτικά).

 • «Ο κοινός άξονας, το κοινό στοιχείο των 150 συνολικά ταινιών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο άνθρωπος...» όπως ειπώθηκε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ (ενημερωθείτε για την εκτενή παρουσίαση εδώ).

Οργανωθείτε με το πλήρες πρόγραμμα προβολών (θα το βρείτε εδώ) και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Το Flix, μέσα από το ειδικό τμήμα του για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , σας ενημερώνει καθημερινά για ό,τι συμβαίνει μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Σαν να είστε εκεί!