Φεστιβάλ / Βραβεία

«Ράβοντας Χωρίς Κλωστή»: ένα πρωτότυπο installation από την Αντουανέττα Αγγελίδη

στα 10

Σκηνοθέτης και εικαστικός, με τον ένα χώρο να μπαίνει ορμητικά στον άλλον σε κάθε έργο της, η Αντουανέττα Αγγελίδη εκθέτει τη νέα της δημιουργία στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Ράβοντας Χωρίς Κλωστή»: ένα πρωτότυπο installation από την Αντουανέττα Αγγελίδη

Οι ταινίες της για τον κινηματογράφο είναι λίγες, αλλά με αντιστρόφως ανάλογο εκτόπισμα: τη συναντήσαμε πριν μια δεκαετία, πια, με το «Κλέφτης ή Η Πραγματικότητα» του 2001 και πιο πριν με τις «Ωρες», τον «Τόπο» και τις «Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα». Η Αντουανέττα Αγγελίδη είναι για το ελληνικό σινεμά ένα είδος πολυτελείας, μια πειραματική σκηνοθέτης που, ωστόσο, ενδιαφέρεται πάντα να επικοινωνήσει με τους θεατές.

Γι’ αυτό και είναι θαυμάσια ευκαιρία, το κοινό του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, να πλησιάσει το έργο της, με μια νέα έκθεση αυτή τη φορά, πολύ κοντινή όμως στο σινεμά και την ταυτότητά του.

Η εικαστική εγκατάσταση πολλαπλών προβολών της Αντουανέττας Αγγελίδη, με τίτλο «Ράβοντας Χωρίς Κλωστή», θα εκτεθεί στον χΩρο18 από την 1η ως τις 29 Νοεμβρίου. Η Αγγελίδη παρουσιάζει με το έργο αυτό μια σπουδή πάνω στο χρόνο και την πράξη της δημιουργίας. Συλλέγοντας εικόνες, λέξεις, ήχους, υλικά πολύ μικρής διάρκειας από τις κινηματογραφικές της ταινίες και αλλάζοντας τους ρυθμούς και τη δομή τους, φτιάχνει μία καινούργια σύνθεση, πρωτότυπη και αυτόνομη, απλώνοντας τις προβολές αυτών των εικόνων σ’ όλο τον τρισδιάστατο χώρο της γκαλερί, στους τοίχους, αλλά και στο πάτωμα, στο ταβάνι, στη σκάλα. Φράσεις γράφονται επίσης πάνω στις επιφάνειες, γκράφιτι, σα νήματα που δένουν το χώρο. Με αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητες πολυπλοκότητας της κινηματογραφικής ετερογένειας και η δυνατότητα πολλαπλών αφηγήσεων από όλα τα στοιχεία μιας ταινίας, που στήριξαν την συνθετότητα και αυθεντικότητα της δουλειάς της Αγγελίδη, βγαίνουν από τα όρια του κινηματογραφικού κάδρου και καταλαμβάνουν τον τρισδιάστατο χώρο.

Η έκθεση θα έχει τα εγκαίνιά της την 1η Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, η Αντουανέττα Αγγελίδη θα βρίσκεται στο χΩρο18 από τις 12 το μεσημέρι έως το βράδυ, συνυπάρχοντας με το έργο της και συνομιλώντας με το κοινό.

info

  • χΩρος18, Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη / τηλ. 2310 261077 / www.choros18.com
  • Διοργάνωση: Σταύρος Παναγιωτάκης / Κείμενο επιμέλειας: Ρέα Βαλντέν
  • 1 έως 28 Νοεμβρίου 2012 / Ωράριο λειτουργίας: 11.00- 15.00 και 17.30-21.00
  • Είσοδος Ελεύθερη

Διαβάστε τα πάντα για το πρόγραμμα του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης