Φεστιβάλ / Βραβεία

Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

στα 10

Με την παράδοση που ξεκίνησε από τους Νέους Ορίζοντες, συνέχισε θεματικά με τις Μέρες Ανεξαρτησίας και εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε Ανοιχτούς Ορίζοντες, το τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως κι αν λέγεται, έχει μία σημαία: αυτήν της ανεξάρτητης, αιχμηρής παραγωγής - πρότασης!

Flix Team
Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
«The Patience Stone» του Ατίκ Ραχίμι

Από τον Κώστα Γαβρά και τον Αμπάς Κιαροστάμι, στον Ούλριχ Ζάιντλ και τον Σίον Σόνο, οι σημαντικότερες ανεξάρτητες ταινίες της χρονιάς και οι δημιουργοί τους παρουσιάζονται φέτος στο πρόγραμμα των Ανοιχτών Οριζόντων του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πολλές από τις ταινίες ήδη διακρίθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, κάποιες θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στον οσκαρικό αγώνα και κάποιες ανακαλύπτονται για πρώτη φορά στα μάτια των θεατών του Φεστιβάλ, συνοψίζοντας στις εικόνες τους την καρδιά της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας. Δείτε αναλυτικά παρακάτω το πρόγραμμα των Ανοιχτών Οριζόντων και αρχίστε να σημειώνετε τις επιλογές σας!

Ειδικές Προβολές

capital

«Le Capital» του Κώστα Γαβρά, Γαλλία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία / Διαβάστε τι είπε στο Flix ο Κώστας Γαβράς

void

«Fill the Void» της Ράμα Μπερστάιν, Ισραήλ - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. Η πρόταση του Ισραήλ για το φετινό Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

holy

«The Holy Quaternity» / Η Αγία Τετράς του Γιαν Χρέμπεϊκ, Τσεχία - Δύο μεσήλικα ζευγάρια που τα ενώνει κάτι περισσότερο από μια μακρόχρονη φιλία – τα ενώνει ο έρωτας. Είναι θέμα χρόνου πότε θα αναγκαστούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους την κατάσταση... Νέα ταινία για τον βραβευμένο Τσέχο δημιουργό. Δείτε το τρέιλερ.

abbas

«Like Someone In Love» / «Κάτι σαν Ερωτας» του Αμπάς Κιαροστάμι, Γαλλία-Ιαπωνία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία

keyhole

«Keyhole» / «Κλειδαρότρυπα» του Γκάι Μάντιν, Καναδάς - Το νέο παραισθησιογόνο θρίλερ του Καναδού avant-garde σκηνοθέτη αφηγείται την ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα - γκάνγκστερ, ο οποίος κάνει ένα αποκαλυπτικό ταξίδι μέσα στο σπίτι του, πριν καταλήξει στην κρεβατοκάμαρα όπου τον περιμένει η γυναίκα του. Δείτε το τρέιλερ.

student

«Student» / «Ο Φοιτητής» του Νταρεζάν Ομιρμπάγεφ, Καζακστάν - Ενας φοιτητής φιλοσοφίας υποφέρει από την έλλειψη χρημάτων και τη μοναξιά του. Αποφασίζει να σκοτώσει την ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος και τότε θα γνωρίσει τη δύναμη της συνείδησης. Οταν ερωτεύεται ένα κορίτσι, θα αναγκαστεί να αναλάβει τις συνέπειες των πράξεών του. Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Φίοντορ Ντοστογιέφκσι «Εγκλημα και Τιμωρία» κι η ταινία συμμετείχε στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ.

faith

«Paradise: Love» / «Paradise: Faith» του Ούλριχ Ζάιντλ, Αυστρία-Γερμανία-Γαλλία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το Α μέρος της τριλογίας και για το Β μέρος, που τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας.

tabu

«Tabu / «Σαν σε Ονειρο» του Μιγκέλ Γκόμες, Πορτογαλία-Γερμανία-Γαλλία-Βραζιλία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία.

foster

«The Foster Boy / «Το Θετό Αγόρι» του Μάρκους Ιμποντεν, Γερμανία-Ελβετία - O ορφανός Μαξ ονειρεύεται μια αληθινή οικογένεια και το όνειρό του φαίνεται να πραγματοποιείται όταν γίνεται οικότροφος της οικογένειας Μπέσινγκερ, που ζει σε μια φάρμα. Αντί όμως να του δώσουν στοργή κι αναγνώριση, οι ανάδοχοι γονείς του τον έχουν σαν σκλάβο, ενώ ο γιος τους, Γιάκομπ, τον ζηλεύει και του φέρεται άσχημα. Το μόνο που του απομένει είναι το ακορντεόν του. Ταινία πολυβραβευμένη στα Ελβετικά Βραβεία Κινηματογράφου. Δείτε το τρέιλερ.

fog

«In The Fog» / «Το Πρόσωπο της Ομίχλης» του Σεργκέι Λοζνίτσα, Γερμανία-Ρωσία-Λετονία-Ολλανδία-Λευκορωσία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών.

deadman

«Dead Man’s Burden» / «Το Φορτίο του Νεκρού» του Τζάρεντ Μοσέ, Η.Π.Α. - Γυρισμένη στην άγρια έρημο στο βορρά της πολιτείας του Νέου Μεξικού, στα πρότυπα ενός κλασικού γουέστερν, η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη παρακολουθεί μια οικογένεια νέων αποίκων που απειλούνται από το κοντινό ορυχείο. Δείτε το τρέιλερ.

Κυρίως Πρόγραμμα

secret

«A Secret World» / «Ενας Κόσμος Μυστικός» του Γκαμπριέλ Μαρίνιο, Μεξικό - Η τελευταία μέρα της Μαρίας στο σχολείο είναι και η πρώτη μιας διαδρομής: θα διασχίσει το Μεξικό, χωρίς όμως να ξέρει πραγματικά το λόγο. Αυτό που ξέρει, είναι πως δεν πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής. Ούτε πρόκειται για κάτι τόσο σπουδαίο. Είναι κάτι άλλο, είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε στα βάθη των ονείρων της και στη ραγισμένη της καρδιά. Συγκινητική πρώτη μεγάλου μήκους του Μεξικανού σκηνοθέτη. Δείτε το τρέιλερ.

lucia

«After Lucia» / «Μετά τη Λουτσία» του Μισέλ Φράνκο, Μεξικό - Mια συγκινητική ιστορία τοποθετημένη στο σύγχρονο Μεξικό με έναν πατέρα και μια κόρη που προσπαθούν να ξεκινήσουν από την αρχή της ζωής του μετακομίζοντας από την επαρχία στην μεγάλη πόλη. Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η πρόταση του Μεξικό για το φετινό Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Δείτε το τρέιλερ.

aglaia

«Aglaya» / «Αγλαΐα» της Κριστίνα Ντέακ, Ουγγαρία-Πολωνία-Ρουμανία - Ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, μια οικογένεια Αυστροούγγρων καλλιτεχνών του τσίρκου δραπετεύει από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου προς τη Δύση των αρχών της δεκαετίας του ’80. Για να ανταγωνιστούν όμως τώρα τους Δυτικούς, πρέπει να βρουν μια εξωτική «ατραξιόν». Δείτε το τρέιλερ.

beijing

«Beijing Flickers» / «Αναλαμπές στο Πεκίνο» του Ζανγκ Γιουάν, Κίνα - Πεκίνο 2012: Ο Σαν Μπάο μαθαίνει την ίδια μέρα πως το κορίτσι του τον χωρίζει και ο εργοδότης του τον απολύει. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο σπιτονοικοκύρης της τρώγλης που μετά βίας καταφέρνει να νοικιάζει τού κάνει έξωση, ενώ ακόμα κι ο σκύλος του, ο «Τυχερός», τον εγκαταλείπει. Καθημερινοί άνθρωποι σε αδιέξοδο, σ’ αυτήν τη λαμπερή, πλούσια, σύγχρονη μητρόπολη που λέγεται Πεκίνο, βρίσκουν παρηγοριά και υποστήριξη ο ένας στον άλλο. Δείτε το τρέιλερ.

berberian

«Berberian Sound Studio» / «Στούντιο Ηχογραφήσεων Μπερμπεριάν» του Πίτερ Στρίκλαντ, Μεγ. Βρετανία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία.

betrayal

«Betrayal» / «Προδοσία» του Κίριλ Σερέμπρενικοφ, Ρωσία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία

camion

«Camion» / «Καμιόνι» του Ραφαέλ Ουεγιέ, Καναδάς - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. Bραβείο οικουμενικής επιτροπής και καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι.

clandestine

«Clandestine Childhood» / «Παράνομος Ερωτας» του Μπενγιαμίν Αβιλα, Αργεντινή-Ισπανία-Βραζιλία - Αργεντινή, 1979. Μια ιστορία για την αντίσταση, τη μυστική ζωή και την αγάπη. Η ιστορία μιας λαθραίας εφηβείας. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Δείτε το τρέιλερ.

crazy

«Crazy and Thief» / «Η Κρέιζι και ο Θιφ» του Κόρι ΜακΑμπι, Η.Π.Α. - Ενα επτάχρονο κορίτσι παίρνει τον δίχρονο αδελφό της σ’ ένα ταξίδι τύχης και φαντασίας. Μια απρόσμενη συνάντηση οδηγεί τα δυο παιδιά στην αναζήτηση μιας μηχανής του χρόνου στη Βηθλεέμ της Πενσυλβανίας. Δείτε το τρέιλερ.

boundaries

«Crossing Boundaries» / «Περνώντας Σύνορα» του Φλόριαν Φλίκερ, Αυστρία - Δυο άντρες και μια γυναίκα, στα τέλη του περασμένου αιώνα, εγκλωβίζονται σ' ένα δραματικό τρίγωνο μεταξύ αγάπης, πάθους, υπέρβασης και προδοσίας, στη νέα ταινία του αυστριακού σκηνοθέτη.

deadeurope

«Dead Europe» / «Νεκρή Ευρώπη» του Τόνι Κράβιτς, Αυστραλία-Μεγ. Βρετανία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία

crane

«Fly with the Crane» / «Να Πετάξω με τον Γερανό» του Λι Ρούιτζουν, Κίνα - Ο 70χρονος Μα κατασκεύαζε φέρετρα, πριν η Κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει την αποτέφρωση. Τώρα, χωρίς πολύ μέλλον και με μια φυσική νοσταλγία του παρελθόντος, περιμένει την έλευση του λευκού γερανού κοντά στη λίμνη για να νιώσει ότι η ζωή του άξιζε… Επίσημη συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

holy

«Holy Motors» του Λεός Καράξ, Γαλλία-Γερμανία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. Επίσημη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ.

bedroom

«In a Bedroom» / «Στην Κρεβατοκάμαρα» του Τόμας Βασιλέφσκι, Πολωνία - Πολωνική ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Πολωνού σκηνοθέτη που πήρε μέρος στο Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι. Η ιστορία μιας γυναίκα που πουλάει τον εαυτό της για χρήματα και για λίγη περισσότερη επικοινωνία. Δείτε το τρέιλερ.

country

«In Another Country» / «Στη Χώρα των Αλλων» του Χονγκ Σανγκ-Σου, Νότια Κορέα - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. Επίσημη ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

kowuboy

«Kauwboy» / «Ο Καουμπόης» του Μπάουντεβαϊν Κόολε, Ολλανδία - Ο 10χρονος Γιόγιο φέρνει στο σπίτι μια καρακάξα. Μέσα από την ιδιαίτερη σχέση του με το πουλί και με την προσαρμοστικότητα που διαθέτουν μόνο τα παιδιά, το αγόρι θα βρει τον τρόπο να μαλακώσει την καρδιά του σκληρού πατέρα του. Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του Γερμανικού Παιδικού Ταμείου στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε το τρέιλερ.

kid

«Kid» / «Κιντ» της Φιν Τροχ, Βέλγιο - Η Βελγίδα σκηνοθέτης που με το «Someone Else’s Happiness» είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επιστρέφει με την ιστορία ενός μικρού αγοριού που αναγκάζεται από τη μοίρα να προστατεύσει τον εαυτό του σε αντίξες συνθήκες. Δείτε το τρέιλερ.

lore

«Lore» / «Τα Παιδιά του Πολέμου» της Κέιτ Σόρτλαντ, Αυστραλία-Μεγ. Βρετανία-Γερμανία - Μετά τη φυλάκιση του πατέρα (αξιωματικού των Ες Ες) και της μητέρας της, η Λόρε και τα αδέλφια της, διασχίζουν τη Γερμανία, που το 1945 είναι ήδη ρημαγμένη απ’ τον πόλεμο. Νέα ταινία από τη σκηνοθέτη του «Somersault», Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Δείτε το τρέιλερ.

ash

«Made in Ash» / «Γίνεται από Στάχτη» της Ιβέτα Γκρόφοβα, Σλοβακία-Τσεχία - Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, η Ντορότα αφήνει τη γενέτειρά της Σλοβακία, για να βρει δουλειά στην πόλη Ας, στα σύνορα της χώρας με την Τσεχία. Εκεί συνδέεται με ένα γκρουπ κοριτσιών, καθώς παίρνουν σκληρές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή τους – αποφάσεις που μοιάζουν ανήθικες με μια επιφανειακή ματιά. Δείτε το τρέιλερ.

museum

«Museum Hours» / «Ωρες Μουσείου» του Τζεμ Κόεν, Αυστρία-Η.Π.Α. - Οταν ένας φύλακας ενός μουσείου της Βιέννης γίνεται φίλος με μια επισκέπτρια, το μεγάλο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης γίνεται ένα μυστηριώδες σταυροδρόμι απ’ όπου θα ξεκινήσουν να εξερευνούν τις ζωές τους, την πόλη και τους τρόπους με τους οποίους τα έργα τέχνης αντικατοπτρίζουν και πλάθουν τον κόσμο. Από τον πολυπρισματικό Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη.

sounds

«Neighboring Sounds» / «Ηχοι της Γειτονιάς» του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Βραζιλία - Η ζωή σε μια μεσοαστική γειτονιά στην πόλη Ρεσίφε της Βραζιλίας παίρνει απρόσμενη τροπή με την άφιξη μιας ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Η παρουσία αυτών των ανδρών χαρίζει ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ανησυχίας, σε μια κοινωνία που έχει μάθει να ζει με το φόβο. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Δείτε το τρέιλερ.

no

«No» του Πάμπλο Λαραΐν, Χιλή-Η.Π.Α.-Μεξικό - Από τον σκηνοθέτη του «Tony Manero» του 2007, τελευταίο μέρος της τριλογίας του για τη δικτατορία στη Χιλή, μια απίστευτη πολιτική ιστορία που γίνεται πολύ, πολύ προσωπική. Το 1988, όταν ο Πινοσέτ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την προεδρία του στη Χιλή, η αντιπολίστευση αναθέτει σ’ ένα νεαρό μαρκετίστα την καμπάνια της. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Η πρόταση της Χιλής για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Δείτε ένα κλιπ της ταινίας.

noor

«Noor» / «Νουρ» των Τσααλά Ζεντζιρτζί, Γκιγιόμ Τζοβανετί, Πακιστάν-Γαλλία-Τουρκία – Ο Νουρ θέλει να γίνει άντρας. Δεν ανήκει πια στους Χούσρας, την κοινότητα διεμφυλικών ατόμων του Πακιστάν. Και έχει πια ξεμπερδέψει οριστικά με την ερωτική ιστορία που είχε μ’ έναν από αυτούς, σε μια σχέση που του άλλαξε τη ζωή. Τώρα ανέλαβε μια αντρική δουλειά σ’ ένα κέντρο διακόσμησης φορτηγών και θα πρέπει να το πάρει απόφαση: να βρει επιτέλους ένα κορίτσι που θα τον δεχτεί όπως είναι...

out

«Out in the Dark» / «Εξω στο Σκοτάδι» του Μάικλ Μέγιερ, Ισραήλ-Η.Π.Α. – Ενας Παλαιστίνιος φοιτητής κι ένας Ισραηλινός δικηγόρος ερωτεύονται αλλά, στη σχέση τους, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν την προκατάληψη των γύρω, τόσο για την εθνικότητα, όσο και για τη σεξουαλικότητά τους. Η ταινία προβλήθηκε στο πρόγραμμα προβολών της Αγοράς «Works in Progress» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2011. Δείτε το τρέιλερ.

parviz

«Parviz» / «Παρβίζ» του Ματζίντ Μπαρζεγκάρ, Ιράν – Ο Παρβίζ, ένας 50χρονος άντρας που έχει περάσει όλη του τη ζωή με τον πατέρα του, χωρίς ποτέ να έχει χρειαστεί να δουλέψει, αναγκάζεται ξαφνικά να μετακομίσει μόνος του, όταν ο πατέρας του αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Δείτε το τρέιλερ.

room

«Room 514» / «Δωμάτιο 514» του Σαρόν Μπαρ-Ζιβ, Ισραήλ – Μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε μια νέα, ωραία κι αποφασισμένη ανακρίτρια του στρατού και σ’ έναν εξαιρετικό διοικητή, που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος. Μια άμεση ταινία για τη σύνθετη πραγματικότητα του Ισραήλ. Δείτε το τρέιλερ.

seagull

«Seagull» / «Γλάρος» του Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεθ, Ισπανία-Γεωργία-Ρωσία – Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια πόρνη κι έναν αποτυχημένο ναύτη, ανάμεσα σε δύο εποχές: στον αιώνιο χειμώνα της Σιβηρίας και στο καλοκαίρι στις αμμώδεις στέπες του Καζακστάν.

shifting

«Shifting the Blame» / «Πάντα Φταίει ο Αλλος» του Λαρς-Γκούναρ Λοτς, Γερμανία – Ο Μπεν έχει τη μοναδική ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο ειδυλλιακό «σπίτι στο δάσος». Είναι ένας από τους επτά ανήλικους παραβάτες του νόμου που έχει την ευκαιρία να ανακτήσει κοινωνικές δεξιότητες και την εμπειρία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, σε μια κοινότητα οικογενειακού τύπου. Όταν όμως γνωρίζει τη σπιτονοικοκυρά του, Εύα, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: Η Εύα είναι ένα από τα θύματά του! Πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο. Δείτε το τρέιλερ.

starlet

«Starlet» / «Στάρλετ» του Σον Μπέικερ, Η.Π.Α. – Η ταινία έχει ως θέμα την απρόσμενη φιλία ανάμεσα στην 21χρονη Τζέιν και την 85χρονη Σέιντι, δυο γυναίκες των οποίων οι ζωές θα συγκρουστούν στην περιοχή του Σαν Φερνάντο Βάλεϊ στο Λος Αντζελες. Νέα ταινία από τον βραβευμένο δημιουργό του «Prince of Broadway». Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και Ειδική Μνεία στο SXSW του Οστιν. Δείτε το τρέιλερ.

still

«Still Life» / «Ασάλευτη Ζωή» του Σεμπάστιαν Μάιζε, Αυστρία - Ενας πατέρας βάζει πόρνες να υποδύονται την κόρη του, μέχρι που το απόκρυφο μυστικό του ανακαλύπτει η οικογένειά του. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του αυστριακού σκηνοθέτη. Δείτε το τρέιλερ.

deep

«The Deep» / «Στα Βαθιά» του Μπαλτάσαρ Κόρμακουρ, Ισλανδία-Νορβηγία – Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία.

hope

«The Land of Hope» / «Η Γη της Ελπίδας» του Σίον Σόνο, Ιαπωνία - Η δοκιμασία του λαού της Ιαπωνίας, έπειτα από την τραγωδία που έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο του 2011, καταγράφεται μυθοπλαστικά από τον ιδιοσυγκρασιακό δημιουργό, ο οποίος πραγματοποίησε μέρος των γυρισμάτων στην πληγείσα Φουκουσίμα. Η ταινία τοποθετεί τη δράση το έτος 20ΧΧ στη φανταστική πόλη Ναγκασίμα, εστιάζοντας σε τρία ζευγάρια που προσπαθούν να επιβιώσουν μετά την πυρηνική καταστροφή. Βραβείο Καλύτερης Ασιατικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Δείτε το τρέιλερ.

macao

«The Last Time I Saw Macao» / «Η Τελευταία Φορά που Είδα το Μακάο» των Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, Ζουάου Ρούι Γκουέρα Ντα Μάτα, Πορτογαλία-Γαλλία – «Μια παλιά φίλη, η Κάντι, μου ζήτησε να έρθω στο Μακάο, όπου συνέβαιναν “παράξενα και τρομακτικά πράγματα”. Κουρασμένος, μετά την πολύωρη πτήση, πλησιάζω στο Μακάο πάνω σ’ ένα υδροπτέρυγο που θα με ταξιδέψει στο παρελθόν, στην πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μου». Νέα εκκεντρική ταινία από τους δημιουργούς του «O Fantasma» και του «Odete». Δείτε το τρέιλερ.

stone

«The Patience Stone» / «Η Πέτρα της Υπομονής» του Ατίκ Ραχίμι, Γαλλία-Γερμανία-Αφγανιστάν - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. Η πρόταση του Αφγανιστάν για το φετινό Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

shine

«The Shine of Day» / «Το Φως της Μέρας» των Τίτσα Κόβι, Ράινερ Φρίμελ, Αυστρία – Ενας νέος, επιτυχημένος ηθοποιός, επικεντρώνεται τόσο στην υποκριτική του που σταδιακά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας. Τρία βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Δείτε ένα κλιπ της ταινίας.

thursday

«Thursday till Sunday» / «Πέμπτη με Κυριακή» της Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ, Χιλή-Ολλανδία – Ολα ξεκίνησαν κάποια Πέμπτη, όταν δυο παιδιά βρέθηκαν σε οικογενειακό ταξίδι με τους γονείς τους, στα βόρεια της Χιλής. Ολα τελείωσαν την Κυριακή. Η 10χρονη Λουσία κι ο 7χρονος Μανουέλ ταξιδεύουν για ένα 4ήμερο με τους γονείς τους, ενώ το ζευγάρι έχει αποφασίσει να χωρίσει. Μεγάλο Βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και σε πολλά ακόμα διεθνή φεστιβάλ. Δείτε το τρέιλερ.

villegas

«Villegas» / «Βιγέγας» του Γκονσάλο Τομπάλ, Αργεντινή-Ολλανδία-Γαλλία - Πρώτη μεγάλου μήκους του Αργεντίνου σκηνοθέτη, ένα road movie γεμάτο μουσική και οικογενειακές αναλύσεις και ανακατατάξεις! Ειδική προβολή στο Φεστιβάλ Καννών.

violeta

«Violeta Went to Heaven» / «Η Βιολέττα Πήγε στον Ουρανό» του Αντρές Γουντ, Χιλή-Αργεντινή-Βραζιλία - Ο Χιλιανός σκηνοθέτης σκιαγραφεί με ευαισθησία και ζωντάνια τη συναρπαστική προσωπικότητα της διάσημης χιλιανής καλλιτέχνιδας Βιολέτα Πάρα. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Δείτε το τρέιλερ.

warwitch

«War Witch» / «Η Μάγισσα του Πολέμου» του Κιμ Νουέν, Καναδάς - Τέταρτη μεγάλου μήκους του Καναδού σκηνοθέτη (που με το «Truffe» κέρδισε το 2008 το Βραβείο Fresh Generation στο Καρλόβι Βάρι). H ταινία γυρίστηκε στο Κονγκό, στην Κινσάσα και παρακολουθεί τον έρωτα ανάμεσα σε δυο παιδιά – στρατιώτες μέσα στη λαίλαπα του πολέμου. Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η πρόταση του Καναδά για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Δείτε το τρέιλερ.

beauty

«Your Beauty is Worth Nothing» / «Η Ομορφιά σου δεν Αξίζει Τίποτα» του Χουσεΐν Ταμπάκ, Αυστρία - Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία

Το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως και τις 11 Νοεμβρίου.

Δείτε στο gallery την επίσημη αφίσα του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φιλοτέχνησε το δημιουργικό τμήμα της Blender SKG.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης