Φεστιβάλ / Βραβεία

KVIFF 2012 «Your Beauty is Worth Nothing» του Χουσεΐν Ταμπάκ

στα 10

Μια γλυκόπικρη coming of age ιστορία, με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που μοιάζει πιο συνηθισμένη και πιο γλυκιά απ ότι θα ήθελες. Πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Κάρλοβι Βάρι.

KVIFF 2012 «Your Beauty is Worth Nothing» του Χουσεΐν Ταμπάκ

Ταινία αποφοίτησης από την κινηματογραφική σχολή της Βιέννης, το «Your Beauty is Worth Nothing», έχει όλα τα στοιχεία που θα την κάνουν άρτια -η επιλογή της στο διαγωνιστικό του Κάρλοβι Βάρι, δείχνει ότι πέτυχε τους στόχους της- αλλά δεν παύει να μοιάζει κατασκευασμένη με μια μάλλον υπερβολικά γνώριμη φόρμουλα.

Η ιστορία ενός παιδιού που παίρνει σκληρά, αλλά χρήσιμα μαθήματα για τη ζωή, αποκτά εδώ περισσότερα επίπεδα αφού ο νεαρός πρωταγωνιστής της, ο 12χρονος Βεϊσέλ, έχει έρθει μόλις πρόσφατα στην Αυστρία ως πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, μαζί με την Κουρδικής καταγωγής οικογένειά του.

Μη μπορώντας ακόμη να διαβάσει και να γράψει γερμανικά, αντιμετωπίζει όπως είναι φυσικό δυσκολίες στο σχολείο, ενώ με τον μεγάλο αδελφό του να έχει εγκαταλείψει το σπίτι και το παρελθόν του πατέρα του να αποτελεί μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις των μελών της και η κατάσταση στην οικογένειά του δεν είναι καλύτερη.

Μόνη του αχτίδα ελπίδας, η τρυφερότητα που νιώθει απέναντι σε μια συμμαθήτριά του και η σχέση που θα αναπτύξει με έναν εκ πρώτης όψεως άξεστο και μάτσο γείτονα, που όμως θα τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του, στην καινούρια δύσκολη πραγματικότητα του.

Με ένα αξιαγάπητο νεαρό πρωταγωνιστή, γεμάτο στιγμές χτισμένες με προσοχή και λεπτότητα, τόσο στην τρυφερή όσο και την πιο σκληρή εκδοχή τους, με μια κοινωνική ματιά ενήμερη για την πραγματικότητα που περιγράφει καθώς και με μια αληθινή εικόνα για την δυναμική μιας οικογένειας μεταναστών στη δύση, η ταινία έχει αναμφίβολα καλές προθέσεις και την καρδιά της στη σωστή της θέση.

Μόνο που όλα μοιάζουν υπερβολικά καλοβαλμένα και τακτικά, από την φροντισμένη σκηνοθεσία ως την αφηγηματική διαδρομή, συνθέτοντας ένα φιλμ άρτιο και συμπαθές, αλλά χλιαρό και μάλλον τετριμμένο, που προσπαθεί σκληρά (και συχνά το καταφέρνει) να είναι αξιαγάπητο...

Δείτε μια σκηνή από την ταινία