Φεστιβάλ / Βραβεία

Τορόντο 2012, συναντήσεις: Κώστας Γαβράς

στα 10

Η καινούρια του ταινία «Le Capital» έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ και ο σκηνοθέτης της μίλησε στο flix για μια νέα θρησκεία: αυτή των χρημάτων.

Τορόντο 2012, συναντήσεις: Κώστας Γαβράς

Περιμένοντας την σειρά μου για την συνέντευξη του Κώστα Γαβρά, η υπεύθυνη για το publicity του φιλμ στο φεστιβάλ μου πλέκει το εγκώμιό του. Οχι για την αξία του σαν καλλιτέχνη, ή για το σινεμά του, αλλά για την εξαιρετική του προσωπικότητα, για το πόσο ευγενής και ήρεμος είναι. Ακόμη και για τις κόκκινες κάλτσες που φορά και τις οποίες βρίσκει υπέροχες.

Αν έχεις την τύχη να έχεις συναντήσει έστω και μια φορά τον Κώστα Γαβρά, όμως και να έχεις συνομιλήσει μαζί του, όλα τα παραπάνω (ναι ακόμη και οι κόκκινες κάλτσες) δεν είναι κάτι που στ΄ αλήθεια σε εκπλήσσει. Ο ελληνικής καταγωγής, Γάλλος σκηνοθέτης, μοιάζει όχι απλά ένας άνθρωπος τόσο ακέραιος όσο και οι ταινίες του, αλλά και τόσο ευγενικός, ειλικρινής, συμπαθής και καταδεκτικός όσο λίγοι.

3

Στην κουβέντα που είχαμε και την οποία θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ολόκληρη όταν η ταινία προβληθεί στις αίθουσες της χώρας μας, ο Κώστας Γαβράς μας μίλησε για το πως η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε στο μυαλό του όταν διάβασε για πρώτη φορά, «ένα μικρό αλλά πολύ τρομακτικό βιβλίο, ενός τραπεζίτη, που στην ουσία περιέγραφε πριν συμβούν, όλα όσα ζούμε σήμερα». Τα όσα διάβασε εκεί, τα όσα ανακάλυψε στην έρευνα που ακολούθησε την απόφασή του να μεταφέρει το βιβλίο του Στεφάν Οσμόντ «Capital» στην οθόνη, του αποκάλυψαν όπως λέει την πραγματική φύση της σημερινής οικονομίας που έχει αποκτήσει την υφή μιας αληθινής θρησκείας με τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές να είναι οι ιερείς της.

Στην διάρκεια της συζήτησης μας ο Κώστας Γαβράς θα μιλήσει για πολλά, για το πόσο δύσκολο ήταν να γίνει η συγκεκριμένη ταινία, για την κατάσταση στην χώρα μας, το πως δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ ένα απλό σινεμά της διασκέδασης, ακόμη και για το ινδικό ριμέικ του «Z» που με τον τίτλο «Shanghai» κάνει επίσης την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Τορόντο, αλλά και το επικείμενο ριμέικ του «Τσεκουριού» που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης του «Old Boy», Παρκ Τσαν γουκ.

Λίγο πριν τον αποχαιρετήσουμε, υπόσχεται ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα, αφού όπως λέει, ακόμη κι αν έχει αρκετούς μήνες να έρθει στην Ελλάδα, θα την επισκεφτεί σίγουρα για την πρεμιέρα της ταινίας του σε λίγο καιρό...

Διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες, τους καλεσμένους, τα όσα συμβαίνουν στο φεστιβάλ του Τορόντο, στο ειδικό τμήμα του flix.