Φεστιβάλ / Βραβεία

53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με το βλέμμα στραμμένο στην... Αγορά!

στα 10

Με 17 κινηματογραφικά σχέδια στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 12 ταινίες στο τμήμα Works in Progress και 300 ταινίες στο Agora Film Market, η Αγορά του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας διοργάνωσης που προσελκύει το ενδιαφέρον επαγγελματιών του κινηματογράφου απ' όλον τον κόσμο.

53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με το βλέμμα στραμμένο στην... Αγορά!

Από τις 3 έως και τις 10 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, η Αγορά του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες της στους επαγγελματίες του κινηματογράφου απ' όλον τον κόσμο μέσα από τα τρία τμήματά της, το Φόρουμ Συμπαραγωγών «Crossroads», το Agora Works in Progress με ταινίες σε εξέλιξη από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια αλλά και το Agora Film Market που φέτος περιλαμβάνει τον αριθμό ρεκόρ των 300 ταινιών στην ψηφιακή βιντεοθήκη του.

CROSSROADS

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του πορεία στο πεδίο των Διεθνών Συμπαραγωγών, το 8ο Crossroads, με επικεφαλής την Μαρί - Πιερ Μασιά, επέλεξε για φέτος 17 κινηματογραφικά σχέδια που αποτελούν παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς και σκηνοθέτες των σχεδίων αυτών να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις ταινίες τους με συμπαραγωγούς, διανομείς και εκπροσώπους εταιριών διεθνών πωλήσεων. Τα φετινά επιλεγμένα σχέδια προέρχονται φέτος από την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, την Ιταλία, την Κύπρο, το Λίβανος, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Τουρκία.

Τα ελληνικά σχέδια που θα παρουσιαστούν στο φετινό Crossroads είναι τρία:

  • Το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου, μια συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Γερμανίας που σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Χρίστου Γεωργίου («Κάτω από τ' Αστρα», «Μικρό Εγκλημα») σε παραγωγή των Θανάση Καραθάνου, Twenty Twenty Vision / Lychnari Productions Limited. Το «Happy Birthday» αφηγείται την ιστορία της «αγανακτισμένης» Μαργαρίτας και του αστυνομικού πατέρά της, Γιώργου καθώς το κενό που τους χωρίζει είναι μεγαλύτερο από ένα απλό χάσμα γενεών. Οταν οι γονείς της Μαργαρίτας θα αποφασίσουν να κάνουν μια εκδρομή στο χωριό τους, η Μαργαρίτα θα ακολουθήσει - προς έκπληξη όλων - αλλα αυτό που θα συμβεί εκεί θα είναι κάτι που κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί.

  • H «Xρυσή Μέρα» του Βαρδή Μαρινάκη, στη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους μυθοπλασίας μετά το «Μαύρο Λιβάδι» σε παραγωγή της Wrong Men (Αλεξάνδρα Μπουσίου). Η «Χρυσή Μέρα» αφηγείται την ιστορία μιας 24χρονης χωρισμένης γυναίκες που εγκαταλείπει τον επτάχρονο γιο της στο δάσος κατά τη διάρκεια ενός τοπικού φεστιβάλ. Το αγόρι βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα ενός 60χρονου δασοφύλακα. Μαζί ξεκινούν για να βρουν τη μητέρα του παιδιού στην πόλη. Μετά τις αποτυχημένες τους προσπάθειες, θα επιστρέψουν στο δάσος, όπου το παιδί θα παθιαστεί με τα μυστικά της φύσης και τη θρυλική αρκούδα του δάσους που ο δασοφύλακας έχει υποσχεθεί πως θα του δείξει. Ομως τόσο η ταυτότητα του δασοφύλακα όσο και η αναζήτηση της αρκούδας κρύβουν τρομακτικά μυστικά...

  • To «Park» της Σοφίας Εξάρχου, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της σκηνοθέτιδος (με προϋπηρεσία και βραβεία στο πεδίο της ταινίας μικρού μήκους), σε παραγωγή της Guanaco και της Αμάντας Λιβανού.

Τα υπόλοιπα 14 σχέδια που συμμετέχουν στο φετινό 8ο Διεθνές Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads είναι τα εξής:

  • 69 Midan Messaha (Σκηνοθεσία: Αιτέν Αμίν / Παραγωγή: Γουαέλ Ομάρ, Middle West Films / Aιγυπτος)
  • Algiers by Night (Σκηνοθεσία: Γιανίς Κουσίμ / Παραγωγή: Κλερ Μαζεάουμ-Καρούμ, Une Chambre a Soi Productions / Αλγερία)
  • Apple Orchard (Σκηνοθεσία: Κάρλος Τσαχίν / Παραγωγή: Ζορζ Σκούσέρ, Abbout Productions / Λίβανος)
  • Bacha Bazi: Boys for Play (Σκηνοθεσία: Ανα Λαζάρεβιτς / Παραγωγή: Βάνια Πόποβιτς, Phanatic / Σερβία)
  • Easy (Σκηνοθεσία: Αντρέα Μανιάνι / Παραγωγή: Κιάρα Μπάρμπο. Bartlebyfilm S.r.l. / MFI SCRIPT 2 FILM Project / Ιταλία - Ουκρανία)
  • Erased (Σκηνοθεσία: Μίχα Ματσίνι / Παραγωγή: Φρενκ Κεράλκ, Gustav Film / Σερβία)
  • Factory Girl (Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Καν / Παραγωγή: Μοχάμεντ Σαμίρ, DayDream Art Production / Αίγυπτος)
  • Kebab Royal (Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπρόσενς και Τζέσικα Γούντγουορθ / Παραγωγή: Φιλίπ Αβρίλ, Unlimited, Bo Films / Γαλλία - Βέλγιο)
  • Μe, Myself and Murdoch (Σκηνοθεσία: Γιάχια Αλαμπνταλάχ / Παραγωγή: Ρούλα Νάσερ, The Imaginarium Films / Ιορδανία)
  • Motherland (Σκηνοθεσία: Σενέμ Τουζέν / Παραγωγή: Ολένα Γέρσοβα, Tatofilm Yeni Sinemacilar / Τουρκία)
  • No Tears (Σκηνοθεσία: Γιαγκμούρ Ταιλάν και Ντουρούλ Ταιλάν / Παραγωγή: Ζεινέπ Οζμπατούρ Ατακάν, Σεζγκί Ουστούν, Zeynofilm / Τουρκία)
  • Raw and Cooked (Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Αχίμ / Παραγωγή: Νταν Μπουρλάκ, Green Film / SOFIA MEETINGS Project / Ρουμανία)
  • Tales of Virtue (Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκουβέν / Παραγωγή: Σαρλότ Βίνσεντ. Aurora Films / Γαλλία - Τουρκία)
  • Τhrough My Veins (Σκηνοθεσία: Φλόριν Σερμπάν / Παραγωγή: Οάνα Κέλερμεν, Fantascope / Ρουμανία)

Η κριτική επιτροπή του φετινού Crossroads που θα ξεχωρίσει και θα βραβεύσει το καλύτερο σχέδιο απαρτίζεται από τον Σουηδό Αντονι Μούιρ (Film i Väst), τον Γερμανό Χόλγκερ Στερν (ZDF/ARTE) και τη Μαρία Χατζάκου (Haos Films), ενώ τα βραβεία προσφέρου η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops και τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film. Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA.

WORKS IN PROGRESS

Φέτος στο τμήμα Agora Works in Progress, στο οποίο οι επαγγελματίες του χώρου (παραγωγοί, εκπρόσωποι διεθνών πωλήεσων, διανομείς και εκπρόσωποι διεθνών Φεστιβάλ) θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ταινιες που βρίσκονται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους, συμμετέχουν 12 ταινίες, όλες συμπαραγωγές από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς, οι επαγγελματίες του χώρου θα δουν τις πρώτες εικόνες από τις ταινίες «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου (διαβάστε περισσότερα εδώ), «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (διαβάστε περισσότερα εδώ) και «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress φέτος απαρτίζεται φέτος από τον Γερμανό Μάικλ Βέμπερ (Match Factory), τον Γάλλο Ρεμί Μπονόμ (Διευθυντή προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών) και την Ειρήνη Σουγανίδου (Feelgood Entertainment) και θα βραβεύσει μια ταινία η οποία θα κερδίσει υπηρεσίες post- production από την εταιρεία Graal μαζί με την Cinelabs Greece.

FILM MARKET

Τέλος, στη ψηφιακή βιντεοθήκη της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα υπάρχει η δυνατότητα θέασης 300 ταινιών, με επιλογές από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ταινίες δημιουργών που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα Crossroads, ταινίες από τις γεωγραφικές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς και μια επιλογή ελληνικών ταινιών παραγωγής των δύο τελευταίων ετών, αλλά και 19 ελληνικές ταινίες φετινής παραγωγής (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διαβάστε περισσότερα για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης