Φεστιβάλ / Βραβεία

Μακάριοι οι πτωχοί... Ο Ακι Καουρισμάκι στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

στα 10

Με αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου: τον Φινλανδό Ακι Καουρισμάκι, τον Ιρανό Μπαχμάν Γκομπαντί και τον Γερμανό Αντρέας Ντρέζεν, οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στρέφουν το βλέμμα τους στον θαυμαστό κόσμο του πλανήτη σινεμά!

Flix Team
Μακάριοι οι πτωχοί... Ο Ακι Καουρισμάκι στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

Αποκαλύπτοντας σιγά σιγά τα καλά κρυμμένα μυστικά το προγράμματός του, το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου, ανοίγει τις πόρτες στο παράλληλο πρόγραμμά του «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και μας βάζει στον κόσμο τριών σπουδαίων δημιουργών του παγκόσμιου σινεμά.

Από την μελαγχολική Φινλανδία του Ακι Καουρισμάκι, μέχρι το εκρηκτικό Ιράν του Μαχμπάν Γκομπαντί και την αθέατη πλευρά της Γερμανίας στο σινεμά του Αντρέας Ντρέζεν, τα τρία αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ διασχίζουν την απόσταση Ευρώπης και Ανατολής με τον ίδιο τρόπο που το σινεμά και των τριών αυτών δημιουργών διασχίζει με αξιοθαύμαστη ισορροπία την λεπτή απόσταση ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον λυρισμό με κοινό παρανομαστή τους αθέατες πρωταγωνιστές μιας κοινωνίας και την ελπίδα που γεννιέται πάντοτε μέσα από το... σκοτάδι!

1

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να μάθεις για τον Ακι Καουρισμάκι, βλέποντας τις ταινίες του. Ιδανικός ήρωας της ιδιας του της φιλμογραφίας, ο πιο διάσημος σκηνοθέτης που έβγαλε ποτέ η Φινλανδία περιγράφεται με τις ίδιες λέξεις που εδώ και τριάντα χρόνια ακολουθούν το σινεμά του. Ενα σινεμά που μοιαζει κάθε φορά να αντλεί ακόμη μεγαλύτερους θησαυρούς από την ανεξάντλητη κληρονομιά του βωβού σινεμά, της φιλοσοφίας του rock 'n' roll και του μεγαλείου που κρύβεται πίσω από τη διάφανη ματιά ενός μονομανή δημιουργού πάνω στις «μεγάλες» ιστορίες των «μικρών» ηρώων του. Ουμανιστής, λάτρης του παλιού αμερικάνικου σινεμά, πολιτικοποιημένος, πολυβραβευμένος, ανεξάρτητος Αμερικάνος εκτός Η.Π.Α. και Φινλανδός εκτός Σκανδιναβικής χερσονήσου, ο Ακι Καουρισμάκι παραμένει ο πιο χαρακτηριστικός απόγονος του Ζακ Τατί και του Ζαν Πιερ Μελβίλ. Ενας περήφανος «παλιομοδίτης» σκηνοθέτης που δεν ακολούθησε ποτέ τα ρεύματα της εποχής και που δεν χρησιμοποίησε τον μαγικό ρεαλισμό ή το κατάμαυρο χιούμορ για να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, αλλά μάλλον για να την αναδείξει στο πραγματικό θαύμα της σκληρής καθημερινότητας. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάστει ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του, παρουσία του σκηνοθέτη. Διαβάστε εδώ όσα είχε πει στο Flix ο Ακι Καουρισμάκι με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες της τελευταίας του ταινίας «Το Λιμάνι της Χάβρης».

2

Βοηθός του Αμπάς Κιαροστάμι στο «Ο Ανεμος θα μας Πάρει», ο Μπαχμπάν Γκομπαντί συνέχισε την μεγάλη παράδοση του Ιρανικού σινεμά, ποτίζοντας την παράδοση του ρεαλισμού του κινηματογράφου της χώρας με έναν λυρισμό που ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να τον βάλει στη λίστα των μεγάλων του παγκόσμιου σινεμά, ήδη με το ντεμπούτο του, τα «Μεθυσμένα Αλογα» του 2000, χαρίζοντας του τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Γκομπαντί συνεχίζει τη μοναχική του πορεία μέσα και έξω από το ιρανικό σινεμά, μοιράζοντας το έργο του ανάμεσα σε μια καταγραφή της σκληρής πολιτικής πραγματικότητας της χώρας του και στην αγάπη του για τη μουσική που εκφράστηκε ιδανικά στο «No One Knows About Persian Cats» του 2009 με την ιστορία δύο νέων που προσπαθούν να φτιάξουν ένα συγκρότημα και να παίξουν στο Λονδίνο που οδήγησε στην έντονη αντίδραση του καθεστώτος στη χώρα και στη φυλάκιση συντελεστών της ταινίας. Αυτοεξόριστος πλέον στο Ιρακ και στην Τουρκία, ο Γκομπαντί θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το αφιέρωμα στο έργο του αλλά και για την πρεμιέρα της καινούριας του ταινίας «Rhino Season» με πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Rhino Season».

2

Αν υπάρχει κάτι που διατρέχει τις ταινίες του Αντρέας Ντρέζεν αυτό είναι το βαθιά ανθρώπινο βλέμμα ενός σκηνοθέτη που υπήρξε μάλλον στις παρυφές του νέου κύματος του γερμανικού σινεμά, αναπτύσσοντας ήδη από την αρχή της καριέρας του ένα ιδιότυπο προσωπικό στιλ, κάπου ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, τη μυθοπλασία και τον αυτοσχεδιασμό. Με ήρωες μέλη της εργατικής τάξης και ένα σταθερό προσανατολισμό προς την φωτεινή πλευρά της ζωής που ξεκινά, ωστόσο, πάντοτε από το σκοτάδι, ο Ντρέζεν κατάφερε να οικοδομήσει ένα έργο τόσο στιβαρό που αναγνωρίστηκε διεθνώς (έχει βραβευθεί σε πολλά Φεστιβάλ, ανάμεσα τους στις Κάννες και το Κάρλοβι Βάρι) και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του (ανάμεσα τους ξεχωρίζουν το «Cloud 9», το «Whisky Mit Vodka», το «Grill Point»), αλλά και για την πρεμιέρα του καινούριου του φιλμ με τίτλο «Stopped on Track». Μια σκληρή ανθρώπινη ιστορία επιβίωσης που τιμήθηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Stopped on Track».

Το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως και τις 11 Νοεμβρίου.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: