Φεστιβάλ / Βραβεία

Χωρίς χρηματικά βραβεία το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

στα 10

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Screen International έγινε γνωστό πως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ακυρώνει για φέτος τα χρηματικά του βραβεία, προκειμένου να διασώσει ολόκληρη τη διοργάνωση από την απειλή της οικονομικής κρίσης...

Χωρίς χρηματικά βραβεία το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!

Εχοντας ήδη μειώσει από το 2010 τα ποσά που αντιστοιχούσαν στα βραβεία του (20 χιλ. ευρώ από 40 για τον Χρυσό Αλέξανδρο και 10 χιλ. ευρώ από 25 για τον Αργυρό), το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει πως για το 2012 όσες ταινίες βραβευθούν στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ του Νοεμβρίου θα φύγουν απο τη Θεσσαλονίκη μόνο με την αξία της βράβευσης τους.

Γεγονός που ευθυγραμμίζεται όχι μόνο με την οικονομική κρίση στη χώρα (που απειλεί πρωτίστως πολιτιστικούς θεσμούς σαν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), αλλά και με το χρέος του Φεστιβάλ που μπορεί να έχει μειωθεί από τα 6 εκατομμύρια ευρώ όπου βρισκόταν το 2010 στα 2 εκ. ευρώ, μετά από τις προσπάθειες του νέου του Διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη, ωστόσο παραμένει υψηλό αν αναλογιστεί κανείς και τις απαιτήσεις για την εκ νέου κάθε χρόνο διοργάνωση του.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εκτός από τις μειώσεις στα έξοδα του, κατάφερε να επιβιώσει από το 2010 μέχρι σήμερα λόγω των χρηματοδοτήσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ (αλλά και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το MEDIA) και πάντοτε μόνο λόγω αυτων θα μπορέσει να επιβιώσει μέχρι και το Νοέμβριο του 2013. Αντίστοιχα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μαρτίου που εκ των πραγμάτων απορροφά μικρότερο κόστος, θα μπορέσει να συνεχιστεί μέχρι και το Μάρτιο του 2014.

Ισως, με αφορμή την οικονομική κρίση, να επανασχεδιαστεί από την αρχή και η φιλοσοφία των χρηματικών βραβείων (πόσο απαραίτητα είναι τελικά;), αλλά και να δοθεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους (κυρίως το Υπουργείου Πολιτισμού) πως το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που δεν πρέπει να χαθεί στο βωμό της αδιαφορίας και της γενικότερης κρίσης που - δυστυχώς - δεν είναι μόνο οικονομική.

Ιδιαίτερα όταν, στην πραγματικότητα, προσπαθεί από μόνο του να επιβιώσει...

Το φετινό 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου του 2012