Φεστιβάλ / Βραβεία

To 53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο!

στα 10

Με την προβολή τριών ταινιών, τη διοργάνωση μιας ημερίδας αφιερωμένης στο έργο του και μια συναυλία, το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτίνει το δικό του φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

To 53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο!

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε πει κάποτε πως ‘’είμαστε καταδικασμένοι να λειτουργούμε με τις εμμονές μας. Δεν κάνουμε παρά μόνο μία ταινία, δεν γράφουμε παρά μόνο ένα βιβλίο’’. Οι εμμονές του, στην πορεία του χρόνου, έγιναν και δικές μας εμμονές. Η ταινία του καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη. Το βιβλίο της ζωής του, μένει σε όλους εμάς, ανεκτίμητος θησαυρός, μια παρακαταθήκη από έναν σπουδαίο άνθρωπο και δημιουργό».

Με αυτά τα λόγια του διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη, ανακοινώθηκε το αφιέρωμα που διοργανώνει στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου («Ο Θίασος» του 1974, «Ταξίδι στα Κύθηρα» του 1984 και «Τοπίο στην Ομίχλη» του 1988), μια συναυλία της μόνιμης συνεργάτιδος και φίλης του σκηνοθέτη, Ελένης Καραίνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκηςς, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, και της Δήμητρας Γαλάνης, ενώ τέλος θα διοργανωθεί μια ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τη συμμετοχή φίλων και συνεργατών του.

Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει και σε μια δίγλωσση έκδοση για τον μεγάλο Ελληνα δημιουργό που το όνομα του συνδέθηκε άρρηκτα με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ως πολυβραβευμένο από τις διοργανώσεις του δημιουργό αλλά και από τη θέση του Προέδρου του Φεστιβάλ, όπου και διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.