Ενημέρωση

40 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα «Νύχτα με τις Μάσκες»

στα 10

40 χρόνια μετά τη θρυλική «Νύχτα με τις Μάσκες» του Τζον Κάρπεντερ, ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν παραδίδει το τελευταίο (;) κεφάλαιο. Ακολουθούν 40 (spoiler free) πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό.

Flix Team
40 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα «Νύχτα με τις Μάσκες»

Ακριβώς 40 χρόνια μετά την έξοδο της ταινίας του Τζον Κάρπεντερ, ο Ντείβιντ Γκόρντον Γκριν παίρνει τις ευλογίες του «πατέρα», τη μάσκα του Μάικλ Μάιερς και τα εύσημα της Τζέιμι Λι Κέρτις για να επιστρέψει οριστικά στον εφιάλτη. Η νέα «Νύχτα με τις Μάσκες» παρακάμπτει όλα τα ενδιάμεσα σίκουελ, πρίκουελ και reboots και πιάνει την ιστορία ακριβώς εκεί που την άφησε η... ιστορία το 1978.

Παρακάτω θα βρέιτε 40 πράγματα που θα σας βοηθήσουν να μπείτε πιο βαθιά στον κόσμο της «Νύχτας με τις Μάσκες», χωρίς spoilers που να καταστρέψουν τις εκπλήξεις της ταινίας, αλλά με όλα εκείνα που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στα βασικά. Με δική σας ευθύνη.

Η «Νύχτα με τις Μάσκες» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 25 Οκτωβρίου σε διανομή της Tulip Entertainment. Πριν απ' όλους θα το δουν οι αναγνώστες του Flix στην avant-premiere που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο Metro Mall στον Αγιο Δημήτριο. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα εξασφαλίσετε δωρεάν προσκλήσεις εδώ.

Halloween 2018 607

Είναι η πρώτη ταινία του franchise που είναι απευθείας σίκουελ της πρώτης ταινίας του 1978. Διαδραματίζεται όπως συμβαίνει και με την παραγωγή της, σαράντα χρόνια μετά ακριβώς από το 1978.

H σειρά επιστρέφει στην Universal μετά το 1982. Το στούντιο είχε την παραγωγή στη δεύτερη και την τρίτη ταινία, το 1981 και το 1982. Μέχρι και το 1995, παραγωγός εταιρία ήταν η Dimension (η οποία ετοίμαζε και μια νέα ταινία), η σειρά πήγε στη Miramax το 2015 και τελικά η Blumhouse ανέλαβε την παραγωγή της νέας ταινίας, επενδύοντας πάνω στο συμβόλαιο διαρκείας που έχει με τη Universal.

Είναι η τρίτη ταινία του franchise που τιτλοφορείται απλά «Halloween». Οι άλλες δύο είναι η πρώτη ταινία του 1978 και το ριμέικ του Ρομπ Ζόμπι το 2007.

Τίτλοι που απορρίφθηκαν: «Halloween Returns» και «Halloween H40: 40 Years Later».

halloween 607

Η Τζέιμι Λι Κέρτις έχει παίξει το ρόλο της Λόρι Στρόουντ σε πέντε ταινίες της σειράς. Στο πρώτο φιλμ του 1978, στο «Halloween II» του 1981, στο «Halloween H20: 20 Years Later toy 1998, στο «Halloween: Resurrection» του 2002. Επαιξε και με τη φωνή της στο «Halloween III: Season of the Witch του 1982 αλλά δεν αναφερόταν στους επίσημους συντελεστές της ταινίας.

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ ήταν αυτός που έπεισε την Τζέιμι Λι Κέρτις να επιστρέψει. Ο Τζίλενχαλ είναι οικογενειακός φίλος της Κέρτις, άτυπος βαφτισιμιός της ηθοποιού και η υπέροχη εμπειρία του με τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν στο «Stronger» ήταν αυτή που τον έσπρωξε να μιλήσει στη «νονά» του.

Προωθητικό υλικό από την ταινία παρουσίαζε την Τζέιμι Λι Κέρτις με κοντό μαλλί. Στην ταινία έχει μακρύ μαλλί.

H Λόρι Στρόουντ είχε σκοτωθεί στο «Halloween: Resurrection» του 2002. Η ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν όμως αγνοεί όλες τις ταινίες ανάμεσα σε αυτήν και το πρώτο «Halloween» του 1978.

Halloween 2018 607

O Νικ Καστλ είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία ηθοποιός που υποδύεται τον Μάικλ Μάγιερς. Είναι 70 ετών.

Ο Νικ Καστλ είναι ο τρίτος ηθοποιός που παίζει τον Μάικλ Μάγιερς περισσότερες από μία φορές. Οι άλλοι είναι ο Τζορτζ Π. Γουίλμπουρ («Halloween 4: The Return of Michael Myers του 1988 και «Halloween: The Curse of Michael Myers του 1995) και ο Τάιλερ Μέιν («Halloween» του 2007 και «Halloween II» του 2009).

Η Τζέιμι Λι Κέρτις και ο Νικ Καστλ είναι οι μονοι ηθοποιοί από την πρώτη ταινία που παίζουν τους ρόλους τους στο σίκουελ του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν.

H 19η Οκτωβρίου, μέρα εξόδου της ταινίας στις αίθουσες της Αμερικής είναι η μέρα των γενεθλίων του Μάικλ Μάιερς.

Halloween 2018 607

H αρχική ιδέα των Ντάντι ΜακΜπράιντ και Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν ήταν να γυρίσουν την ταινία ταυτόχρονα με το σίκουέλ της. Αυτό δεν συνέβη, αλλά υπάρχουν σκέψεις για δύο ακόμη ταινίες μετά από αυτήν.

Ο Ντάνι ΜακΜπράιντ δήλωσε πως σε αυτήν την ταινία ο Μάικλ και η Λόρι δεν είναι συγγενείς. Το επιβεβαιώνουμε.

Κατά τη διάρκεια της προώθησης του «Alien: Covenant» κυκλοφορούσε ένα αστείο οτι ο Ντάντι ΜακΜπράιντ θα έπαιζε τον Μάικλ Μάιερς στο νέο «Halloween». Ο ΜακΜπράιντ διέλυσε κάθε φήμη: «Ω Θεοί, όχι! Ο Μάικ υποτίθεται ότι είναι ένα τρομακτικό τέρας με κορμοστασιά, όχι ο Χόμερ Σίμπσον».

Σύμφωνα με τον Ντάνι ΜακΜπράιντ, συνσεναριογράφο της ταινίας, το φιλμ φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αίσθηση έντασης και τρόμου στο κοινό. «Δεν είναι σκοπός του να επαναπαυθεί στις έντονες σκηνές βίας.»

Halloween 2018 607

O Ντάνι ΜακΜπράιντ ήθελε στο σενάριο της ταινίας να υπάρχουν αναφορές σε όλα τα προηγούμενα σίκουελ.

H σκηνή στις τουαλέτες του βενζινάδικου είναι αναφορά στο «Halloween H20: 20 Years Later» του 1998.

Η σκηνή με το ενυδρείο είναι ευθεία αναφορά στην πρώτη «Νύχτα με τις Μάσκες» του 1978.

Μεταμφιεσμένα παιδιά με ειδικές στολές έρχονται κατευθείαν από το «The Halloween III: Season of the Witch» του 1982.

Halloween 2018 607

Ο κόσμος έχει δει πολλά τρομακτικά πράγματα και πολλά δεινά συμβαίνουν στις μέρες μας καθημερινά, οπότε ένας άνδρας με μια μάσκα και μαχαίρι είναι ακόμη τρομακτικός. Νομίζω πως η ταινία απαντά σε αυτό. Ναι είναι ακόμη τρομακτικός.» - Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν

Halloween 2018 607

H επιθυμία του Τζον Κάρπεντερ ήταν ο Μάικλ Μάιερς να ξαναγίνει η δύναμη του κακου που ήταν από την αρχή. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν δυσαρεστημένος από το παρελθόν που του «φορέθηκε» στο «Halloween» του Ρομπ Ζόμπι το 2007.

Ο Νικ Καστλ δεν παίζει τον Μάικλ Μάιερς παρά μόνο για δυο - τρεις στιγμές μέσα στην ταινία. Ο πραγματικός Μάικλ Μάιερς είναι ο κασκαντέρ Τζέιμς Τζουντ Κόρτνεϊ που τον υποδύεται κάτω από τη μάσκα.

Η οδηγία προς τον Τζέιμς Τζουντ Κόρτνεϊ ήταν να κάνει τον Μάικλ Μάιερς να συμπεριφέρεται σαν γάτα. «Νομίζω πως οι γάτες είναι οι τέλειες κυνηγετικές μηχανές στον πλανήτη. Και η ομορφιά τους είναι ότι δεν τις κρίνουμε από τις πράξεις τους. Οπότε κουβάλησα την κίνησή τους και την μη κριτική στάση απέναντί τους στον τρόπο που έπαιξα στην ταινία. Τα έμαθα όλα από τον γάτο μου τον Παρσιβάλ».

Ο Τόνι Μόραν που επαιζε τον Μάικ Μάιερς χωρίς μάσκα στην πρώτη ταινία ήταν ο μόνος από τους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί τον Μάικ Μάιερς που δεν μπήκε ποτέ σε μια πιθανή λίστα να εμφανιστεί στη νέα ταινία.

Halloween 2018 607

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Τζον Κάρπεντερ. Εκτός από συνθέτης του θρυλικού θέματος της ταινίας, o Kάρπεντερ υπογράφει εδώ για πρώτη φορά πρωτότυπη μουσική για το franchise μετά από τη μουσική του τρίτου μέρους πίσω στο 1982. Βοηθοί στο έγκλημα, o γιος του, Κόντι Κάρπεντερ και ο Ντάνιελ Ντέιβις που έχει συνεργαστεί ξανά με τον Τζον Κάρπεντερ στο «Lost Themes».

Είναι η πρώτη φορά μετά από το τρίτο «Halloween» του 1982 που ο Τζον Κάρπεντερ εκτελεί χρέη παραγωγού. Ο ίδιος εξήγησε την απόφασή του: «Μιλούσα για χρόνια για τα σίκουελ, δεν τα έχω δει όλα. Αλλά τελικά το πήρα απόφαση. Αν θέλω να μπλεχτώ στην παραγωγή τους γιατί δεν προσπαθώ να τα κάνω όσο καλύτερα μπορώ; Είπα σε όλους πως σαράντα χρόνια μετά την πρώτη ταινία θα κάνω αυτό το 10ο φιλμ το πιο τρομακτικό απ' όλα.»

«Βρισκόταν στο γύρισμα, έδινε σε όλους την ευλογία του, χαιρετούσε κάποιους, μας κοιτούσε στα μάτια, γελούσε και έφευγε», περιγράφει ο Τζέιμς Τζουντ Κόρτνεϊ την «παρουσία» του Τζον Κάρπεντερ στο γύρισμα. «Αφηνε τον Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν και την παραγωγή να κάνουν τη δουλειά τους.»

Στην πραγματικότητα ήταν ο Τζον Κάρπεντερ που έδωσε το ok για το δίδυμο των Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν και Ντάνι ΜακΜπράιντ. Οι ιδέες που έφεραν στην πρώτη συνάντησή τους για την ταινία έπεισαν τον «πατέρα» της σειράς πως βρίσκεται μπροστά σε δύο πολύ ικανούς συνεχιστές του οράματός του.

Halloween 2018 607

Στην ταινία δεν υπάρχει η Τζέιμι Λόιντ, κόρη της Λόρι Στρόουντ. Υπάρχει κόρη της Λόρι Στρόουντ, αλλά όχι αυτή που γνωρίσαμε στο 4ο και 5ο μέρος της σειράς, όπως και στο «Halloween» του Ρομπ Ζόμπι.

Η Ντάνιελ Χάρις που έπαιξε στο παρελθόν την Τζέιμι Λόιντ εξέφρασε την επιθυμία της να επιστρέψει στην ταινία. Αλλά η παραγωγή είχε άλλα σχέδια για την οικογένεια της Λόρι Στρόουντ.

Αν έπαιζε η Ντάνιελ Χάρις στο «Halloween» του 2018 θα ήταν η ηθοποιός με τις περισσότερες εμφανίσεις στη σειρά. Τώρα αυτοί είναι οι Τζέιμι Λι Κέρτις και ο Ντόναλντ Πλέζανς (που έπαιζε τον Δρ. Λούμις στο πρώτο «Halloween»).

Για το ρόλο της Αλισον, της εγγονής της Λόρι Στρόουντ, υπήρξαν πολλές ηθοποιοί που τον διεκδίκησαν. Αναμεσά τους η Λούσι Χάιλ και η Εμα Ρόμπερτς. Το στούντιο ήθελε να βρει μια άγνωστη κοπέλα όπως το 1978 είχαν ανακαλύψει την Τζέιμι Λι Κέρτις.

Halloween 2018 607

Η πρώτη εκδοχή της ταινίας διαρκούσε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά. Κόπηκαν ολόκληρες σκηνές και περιττά κομμάτια για να γίνει όλο πιο γρήγορα και κοφτό.

Μια δοκιμαστική προβολή της ταινίας ανάγκασε την παραγωγή να ξαναμπεί σε γυρίσματα και να πειράξει το φινάλε, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, ήταν πιο κοντά στην πρώτη ταινία.

Η αγαπημένη σκηνή του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν είναι ένα μονοπλάνο, σχετικά στην αρχή της ταινίας όπου ο Μάικλ Μάιερς κάνει το δικό του «trick or treat?».

Η ταινία δεν ακολουθεί καμία συνέχεια πλοκής από τις υπόλοιπες 9 ταινίες της σειράς, παρα μόνο από την πρώτη ταινία του 1978.

Halloween 2018 607

Η Τζέιμι Λι Κέρτις θεωρεί πως η ταινία στέκεται στο ύψος της πρώτης ταινίας του Τζον Κάρπεντερ.

«Θέλουμε να το κάνουμε όπως το έκανε ο Τζον», ήταν η συνεχής αναφορά της παραγωγής σε όποιον τους ρωτούσε πώς θα μοιάζει το νέο «Halloween».

Η ταινία γυρίστηκε με τον κωδικό τίτλο «Uncle Orange». Ο νοών νοείτω.

O Τζον Κάρπεντερ δήλωσε πως αυτή είναι η τελευταία «Νύχτα με τις Μάσκες» στην οποία συμμετέχει. Παρόλο που τα σίκουελ ετοιμάζονται ήδη.


Η «Νύχτα με τις Μάσκες» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 25 Οκτωβρίου σε διανομή της Tulip Entertainment. Πριν απ' όλους θα το δουν οι αναγνώστες του Flix στην avant-premiere που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο Metro Mall στον Αγιο Δημήτριο. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα εξασφαλίσετε δωρεάν προσκλήσεις εδώ.

Halloween 2018 Greek Poster