Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Το Σφυρί» της Κατερίνας Δασκαλάκη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Το Σφυρί» της Κατερίνας Δασκαλάκη

Η ταινία

Ο ανεξήγητος ήχος ενός σφυριού αναστατώνει τη ζωή ενός μοναχικού ένοικου. Οταν αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάτι που δεν είχε ποτέ φανταστεί...

Η σκηνοθέτης

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ΒΕΑΚΗ και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα «Πολιτιστική Διαχείριση» του Παντείου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος της σχολής A.F. Studies (Group training instructor). Συμπλήρωσε τις σπουδές της παρακολουθώντας σεμινάρια Υποκριτικής στην Αγγλία και στη Δανία. Στο θέατρο έχει παίξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρύτρια της ομάδας «Ασπρο Θέατρο» που παρουσίασε την παράσταση «Blame» σε σκηνοθεσία της βρετανίδας καλλιτέχνιδος Peta Lily. Στον κινηματογράφο έχει παίξει στο «Straight Story» σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη και της Εφης Μουρίκη και στους «Ισοβίτες», σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Μαραγκού. Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει την παράσταση «Ψυχολουσία» και το «Αchtung Baby!», έργο της ιδίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη».

Τρεις ερωτήσεις για «Το Σφυρί»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Αποφάσισα να σκηνοθετήσω την ταινία λόγω του εξαιρετικού της σεναρίου: με το που το διάβασα, με τράβηξε στον κόσμο του. Πολύ ενθαρρυντικά σε αυτή μου την απόφαση λειτούργησε και το γεγονός ότι είχα την πλήρη υποστήριξη δύο συμφοιτητριών και καλών μου φίλων, της Ακριβής Σπυριδωνίδου και της Νίκης Στεφανίδου, με τις οποίες και υλοποιήσαμε την παραγωγή σε όλα της τα στάδια.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Θα τον παρότρυνα να τη δει και έπειτα να μου εξιστορήσει εκείνος την εμπειρία του. Στην ταινία υπάρχουν πολλά κλειδιά. Στο χέρι του θεατή θα ήταν να επιλέξει αυτό που ο ίδιος θέλει για να ξεκλειδώσει τους γρίφους της.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Εάν αναλογιστούμε ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, που χρηματοδοτούν οι ίδιοι τις μικρού μήκους ταινίες τους, σπανίως αποσβένουν τα έξοδά τους, ο όρος «μικρού μήκους» αποκτά και συμβολικές προεκτάσεις: οι ταινίες μικρού μήκους είναι ακόμα μια απόδειξη του ότι πολλοί καλλιτέχνες, προκειμένου να υπηρετήσουν το καλλιτεχνικό τους όραμα, συχνά υπερβαίνουν την αμιγώς επαγγελματική τους υπόσταση και λειτουργούν οι ίδιοι και ως χορηγοί πολιτιστικών έργων. Η ανιδιοτελής σύμπραξη επαγγελματιών του χώρου για την πραγμάτωση καλλιτεχνικών έργων, που δεν θα υπόκεινται στην πιεστική ανάγκη της εμπορικής, μαζικής επιτυχίας, αλλά θα εστιάζουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην αναβάθμιση του εγχώριου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Αναφέρομαι φυσικά σε αξιόλογους δημιουργούς, που αντιμετωπίζουν τις ταινίες μικρού μήκους με τον ίδιο σεβασμό που θα αντιμετώπιζαν κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα και όχι σαν φτηνές κονσέρβες ευπροσάρμοστες σε ποικίλα φεστιβάλ προς ικανοποίηση του προσωπικού τους ναρκισσισμού.

Ο τρόπος που παράγονται οι ταινίες μικρού μήκους είναι ένα δείγμα για το πώς παράγεται ο πολιτισμός σε αυτή τη χώρα. Μακάρι η δημιουργική πνοή των συντελεστών των μικρού μήκους ταινιών να αποτελέσει έμπνευση κι ελπιδοφόρο μήνυμα, υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, μπορεί να παράγει αξιόλογο έργο, διατηρώντας την προσωπική του ελευθερία.

info

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Δασκαλάκη / Σενάριο: Ακριβή Σπυριδωνίδου / Ηθοποιοί: Αντώνης Μάρος, Αννα Μακράκη, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου / Παραγωγή: Κατερίνα Δασκαλάκη, Ακριβή Σπυριδωνίδου, Νίκη Στεφανίδου / Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νέστορας Γουσέτης / Μουσική: Asmund Skuterud, Διονύσης Δεμέτης / Μοντάζ: Ηλίας Παναρίτης / Διάρκεια: 15’ 19’’

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας «Το Σφυρί»

Δείτε στο gallery την αφίσα και φωτογραφίες της ταινίας.