Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου

στα 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου

Η ταινία

Δυο αδέλφια, η Σίμα κι ο Ισαάκ, ζουν και δουλεύουν σε μια βιομηχανική πόλη της Ελλάδας, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες από τον Πόντο. Απέναντί τους, μια άλλη γειτονιά όπου κατοικούν μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου. Καμιά από τις δυο κοινότητες δεν περνά ποτέ από την άλλη πλευρά - εκτός από τη Σίμα, που προτιμά να κάνει παρέα με ανθρώπους από την άλλη άκρη της γέφυρας, εκεί όπου ζει κι η κολλητή της, η Ξένια. Το μόνο που τους συνδέει είναι η γέφυρα Motorway 65 που ενώνει την απόσταση μεταξύ τους. Οι κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις προκαλούν εχθρικότητα και δυσπιστία που αντικατοπτρίζονται και στην αναπτυσσόμενη τοπική αθλητική σκηνή, αλλά και στην ανταγωνιστική σχέση των δυο αδελφιών.

Η σκηνοθέτης

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι σκηνοθετης και εικαστικός καλλιτέχνης που εργάζεται στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, στο τμήμα της Κινούμενης Εικόνας. Είναι Artist in Residency στο Somerset House Studios του Λονδίνου. Οι δουλειές της εξερευνούν ιδέες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση και τον αποκλεισμό, τη διαπολιτισμική ταυτότητα, τις γυναικείες οντότητες στην αρχαία ελληνική μυθολογία και τα post-apolcalyptic περιβάλλοντα. Η μικρού μήκους ταινία της, «Motorway 65», που χρηματοδοτήθηκε από την «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ του Βερολίνου, επιλέχτηκε από το επίσημο 73ο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Καννών. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Cora», που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, βραβεύτηκε με το Eurimages Coproduction Development Award στη Cinemart του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ 2021 κι απέσπασε το βραβείο ARTE/youtube του Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών.

motorway 65 607

4 ερωτήσεις για το «Motorway 65»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Συμμετείχα σε ένα art residency, το Initiator, στην Ελευσίνα, ως μέρος του «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έτσι ξεκίνησε η ιδέα να κάνω μια μικρού μήκους ταινία με κύριο άξονα τη γυναίκα. Η Ελευσίνα είναι μια πόλη πολυεπίπεδη, με πολλές παράλληλες ιστορίες, με background τη βαριά βιομηχανία της και τον αρχαίο ναό των Ελευσινίων μυστηρίων.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Φαντάζομαι ότι είναι όσο δύσκολο είναι να κάνεις σε μια χώρα που έχει περάσει αυτήν την οικονομική κρίση και που δεν έχει τις υποδομές στο σινεμά που έχουν άλλες χώρες. Παράλληλα όμως δεν θα μπορούσα να κάνω ταινία σε άλλη χώρα και με άλλο τρόπο από αυτόν που ξεκίνησα. Σίγουρα για να ξεκινήσεις εδώ γίνεσαι και ο ίδιος παραγωγός της ταινίας σου, μια εμπειρία δύσκολη αλλά και διδακτική για το μέλλον.

motorway 65 607

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας μου έγινε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 73ου Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Οκτώβριο, όποτε έχω συμβιβαστεί με τη συνθήκη αυτή. Σίγουρα νιώθω και τυχερή που η ταινία μου επιλέχτηκε σε ένα τέτοιο σημαντικό φεστιβάλ, παρά τις συνθήκες αυτές, μόνο τυχερή αισθάνομαι. Κατά τα άλλα είναι μια εποχή δυστοπική σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντολογικά, οικονομικά.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας ήταν για μένα πολύ σημαντικό γιατί ήμουν πέρσι στην κριτική επιτροπή του εθνικού διαγωνιστικού. Ηταν μια εμπειρία μοναδική γιατί δημιουργήθηκε μια παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής που και ελπίζω να είμαστε όλοι μαζί πάλι φέτος στη Δράμα. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα φεστιβάλ που στηρίζει αμιγώς ταινίες μικρού μήκους και σίγουρα αυτές να έχουν παρουσία σε διακεκριμένα φεστιβάλ στου εξωτερικού, κάτι που συμβαίνει.

motorway 65 607

info Motorway 65 | Ηθοποιοί: Ελλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας, Ξένια Ντάνια, Στάθης Παπαδόπουλος | Σκηνοθεσία, Σενάριο: Εύη Καλογηροπούλου | Παραγωγή: Εύη Καλογηροπούλου | Executive producers: Χριστίνα Μουμούρη, Μίνα Ντρέκη | Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη | Φωτογράφος second unit: Δαμιανός Αρωνίδης | Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Ηχος: Γιάννης Αντύπας | Σχεδιασμός Ηχου: Mohammed Rowe | Μιξάζ Ηχου: Κώστας Φυλακτίδης | Colorist: Δημήτρης Καρτέρης | Μουσική: Mohammed Rowe Negros tou Moria (Kevin Zans Ansong) Masla.G (Giorgos Kiosses Tasopoulos) | Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Διεύθυνση παραγωγής: Ρομανός Αργυρόπουλος-Ιωάννου | Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Παπανικόλας | Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Φραγκούλης | Marketing: asterisk* | Συμπαραγωγοί: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Marni Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα του «Motorway 65».

Motorway 65 poster 607 2

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.