Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Qualia» του Θανάση Ταταύλαλη

στα 10

Εν αναμονή του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Qualia» του Θανάση Ταταύλαλη

Η ταινία

Ο Μίλτος και ο Θάνος, δυο φίλοι, πηγαίνουν στο εξοχικό του πρώτου για Σαββατοκύριακο.Με το που φτάνουν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι πρωτοφανές. Μια κοπέλα ζειμέσα στο σπίτι του Μίλτου. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί της αλλά αυτόφαντάζει αδύνατο. Δημιουργείται ένα μυστήριο γύρω από την κοπέλα κι ο καθέναςαντιδράει διαφορετικά. Η ταινία είναι το «Qualia» των δυο φίλων. Η υποκειμενικήτους αντίληψη.

Ο σκηνοθέτης

Ο Θανάσης Ταταύλαλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στοNorth College και στο AAS καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή ΔραματικήςΤέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει πειραματικέςταινίες μικρού μήκους καθώς και ένα ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους στο Βερολίνο, το «The Fall and the Rise and the Fall» (2013).

Qualia 607

4 ερωτήσεις για το «Qualia»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Εκανα αυτή την ταινία τώρα γιατί ήθελα πολύ να τη δω. Τέσσερα χρόνια δεν έφευγε το σενάριο απο το μυαλό μου. Μεγαλώνοντας σεβάστηκα την υποκειμενικότητα και σκέφτηκα πως αυτή η ταινία θα με εξιλέωνε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την έκβαση και χαίρομαι που την έκανα και τη βλέπω. Για τον θεατή δεν θέλω να περιγράψω αλλά να πω πως θα σίγουρα ερεθίσει την υποκειμενή του ματιά. Αυτό σημαίνει και το «Qualia». Είναι το φαινόμενο της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας που μελετάει το αλάθητο της υποκειμενικής ματιάς.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δυστυχώς είναι πολύ κουραστικό και ψυχοφθόρο. Προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω πως μπορεί να ευχαριστηθώ ποτέ τη διαδικασία κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο όταν τελειώνει ένα έργο και τα έχεις καταφέρει (είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και έχει διακριθεί) θα βρεις τη χαρά και το κουράγιο να συνεχίσεις.

Qualia 607

Η ταινία σας θα κάνει «πρεμιέρα» εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης; 

Αυτή η κατάσταση μας έχει κλονίσει και όποιος πει το αντίθετο είναι για δέσιμο. Εντάξει κάποιοι στην αρχή μπορεί να βρήκαμε θετικά αλλά πλέον και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη, τα πράγματα είναι τρομακτικά. Σε σχέση με την ταινία μου και το πώς θα μπορούσε κάποιος να τη «διαβάσει» υπό το πρίσμα της κρίσης, πάλι θα αναφέρω την υποκειμενικότητα και πως θα μπορέσουμε να την κάμψουμε ώστε να δούμε αντικειμενικά πως θα καταφέρουμε να ζήσουμε μέσα σ’αυτή την πανδημία. Καλή η εξιδανίκευση της υποκειμενικότητας αλλά μπροστά σε μια τόσο δυσάρεστη συνθήκη θέλει ψυχραιμία και σύνεση.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για την βελτίωσή του; 

Το φεστιβάλ Δράμας έχει τη διαχρονική του αξία και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετάσχω σ’ αυτο φέτος. Σχετικά με τη νέα διεύθυνση, πάντα με χαροποιεί όταν νέοι άνθρωποι μπαίνουν σε παλιούς θεσμούς. Είναι ελπιδοφόρο. Τους έυχομαι καλή τύχη και καλή δύναμη.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Qualia»:

Qualia | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Θανάσης Ταταύλαλης | Φωτογραφία - Μοντάζ: Θανάσης Τότσικας | Μουσική: Psychedelic trips to death | Ηχος: Κωστής Κόντος | Σχεδιασμός Ηχου: Ορέστης Καμπερίδης | Σκηνικά: Τζώρτζης Ταταύλαλης | Ερμηνευτές: Εκτορας Λιάτσος, Πανάγος Ιωακείμ, Ελια Βεργανελάκη | Παραγωγή Γιώτης Βράντζας, Δημήτρης Σταμπόλης

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Qualia Poster 607