Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Ανάπαυσις» του Δημήτρη Παπαγιαννόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Ανάπαυσις» του Δημήτρη Παπαγιαννόπουλου

Η ταινία

Kάπου στα μακεδονικά βουνά, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, μιαμικρή ομάδα στρατιωτών βγαίνει από τα χαρακώματα. Μέχρι να έρθει πάλι η νύχτα και ημάχη, οι στρατιώτες έχουν στη διάθεση τους μια ανάπαυλα από τον καθηλωτικό τρόμο τηςοβίδας και υπνωτισμένοι από τον φυσικό πλούτο του δάσους θα παλινδρομήσουν μεταξύ βίας και συναδέλφωσης.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκα το 1987 και σπούδασα Σχεδιασμό και Τεχνολογία Ξύλου και Επίπλου στο τμήμα της Λάρισας, παράρτημα Καρδίτσας κι έπειτα σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Εργάστηκα σε εργοστάσια παραγωγής επίπλου καθώς και σε βαριά βιομηχανία μετάλλου αλλά η «ανάγκη» μου για σκηνοθεσία υπερίσχυσε, και έτσι ασχολήθηκα με την παραγωγή promo video για τα social media διαφόρων επιχειρήσεων παράλληλα με ποικίλα πόστα στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι σαν casting director στην εταιρεία Athens Casting.

Ανάπαυσις 607

4 ερωτήσεις για το «Ανάπαυσις»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Δεν μπορώ να πω κάτι ευγενές. Εκανα αυτήν την ταινία τώρα, επειδή αυτό το σενάριο πήρε χρηματοδότηση. Θα μπορούσα να είχα κάνει ταινία οποιοδήποτε άλλο αν είχα τα λεφτά. Με συγκίνησε βαθιά το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν Τάφω» και έτσι ξεκίνησα να γράφω το συγκεκριμένο. Θα την περιέγραφα ως ένα μικρό στιγμιότυπο μιας ημέρας ανθρώπων που έζησαν σε οριακές συνθήκες. Σχεδόν απίστευτες. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έζησαν, υπήρξαν.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Καρκινογόνος διαδικασία. Μόνο τρελοί, μαζοχιστές και ρομαντικοί ασχολούνται. Μια πετριά στο κεφάλι πρέπει να την έχεις φάει, δεν γίνεται. Κρατάω ακριβώς αυτό. Την τριβή με αυτούς τους ωραίους τύπους.

Ανάπαυσις 607

Η ταινία σας θα κάνει «πρεμιέρα» εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης;

Οταν ξεκίνησε όλο αυτό, έγραφα κάτι στο οποίο φυσικά και δεν μπόρεσα να συγκεντρωθώ για να αποτελειώσω. Εκανα τότε την σκοτεινή υπόθεση πως μπροστά σε κάτι τόσο πρωτόγνωρο όπως λες, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, γράφουμε, αφηγούμαστε μια ιστορία θα μεταβληθεί ολοκληρωτικά. Φαντάζομαι κάποιον, λίγο πριν τον Πρώτο Πόλεμο, να γράφει για αγάπες και λουλούδια. Ε.. έπειτα από το τόσο μεγάλο παγκόσμιο σοκ, δεν πιστεύω πως συνέχισε με τις αγάπες και τα λουλούδια του. Ή συνέχισε, αλλά σίγουρα υπό διαφορετικό πρίσμα. Επηρεάστηκαν όλα σε τέτοιο βαθμό που και η τέχνη «άλλαξε», χωρίς φυσικά να είναι τυχαίο πως αμέσως μετά, εμφανίστηκε το νταντά και ο σουρεαλισμός. Ευτυχώς, βλέπω πως δεν θα το δούμε αυτό. Ως προς την ταινία σε σχέση με την υγειονομική κρίση μόνο μια αναγωγή μπορώ να κάνω. Στο κοντινό παρελθόν, κάποιοι έμεναν 4-5 μήνες στα χαρακώματα υπό τη συνεχή απειλή της οβίδας και έβγαιναν για να κάνουν πόλεμο. Το να φοράμε μια μάσκα μόλις μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ ίσως δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να μας τύχει.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για την βελτίωσή του;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω οπότε δεν έχω άποψη. Εχω ακούσει ότι γίνονται τρομερά πάρτι… Δεν ξέρω τι να περιμένω από τη νέα διεύθυνση όπως δεν ξέρω τι συνεπάγεται η αμφιλεγόμενη κατά πολλούς απόφαση να μειωθούν τόσο οι συμμετέχοντες. Φαντάζομαι πως για εμένα, που δέχτηκε το φεστιβάλ την ταινία μου είναι καλό, ενώ για όσους έμειναν έξω όχι. Ελπίζω πάντως για το καλύτερο.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Ανάπαυσις»:

Ανάπαυσις | Ηθοποιοί: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Φοίβος Παπακώστας, Αντώνης Στάμος, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Διαμαντής Ντάντουλας | Σενάριο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος | ΔιεύθυνσηΦωτογραφίας: Γιάννης Καραμπάτσος | Μοντάζ: Νίκος Γαβαλάς | Μουσική: Νίκος Λιάσκος | Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Γιούλα Ζωιοπούλου | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Ηχοληψία: Χρήστος Παπαδόπουλος | Μιξάζ - Σχεδιασμός Ηχου: Πάνος Αγγελοθανάσης | Εκτέλεση Παραγωγή: Μαρίνα Βασιλείου | Διεύθυνση Παραγωγή: Ξενοφών Κουτσαφτής | Οργάνωση Παραγωγής: Πάνος Παπαδημητρίου | Παραγωγή: ARTemis Productions, ΕΡΤ | Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματο μfilm της ΕΡΤ

Ανάπαυσις Αφίσα 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.