Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Μαύρη Αλήθεια» του Γιώργου Μπισδίκη

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «Μαύρη Αλήθεια» του Γιώργου Μπισδίκη

Η ταινία

Ενας βοσκός μας ξεναγεί στην καθημερινότητά του αλλά και στο ανεκπλήρωτο όνειρό του. Μια μελέτη πάνω στις επιλογές και στο «αν» της ανθρώπινης φύσης.

Ο σκηνοθέτης

O Γιώργος Μπισδίκης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Κινηματογραφεί και φωτογραφίζει με σκοπό την καταγραφή του πεδίου που τον απασχολεί: την ανθρώπινη ύπαρξη. Το 2009 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής AFRICANASTRONAUT η οποία ασχολείται με κινηματογράφηση και ηχογράφηση ζωντανών μουσικών performances και ειδικών παραγωγών.

plain truth 607

5 ερωτήσεις για τη «Μαύρη Αλήθεια»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Συνάντησα τον Κώστα (πρωταγωνιστή) πριν δύο χρόνια και άρχισα να τον κινηματογραφώ αφού γνωριστήκαμε αρκετά για να σηκώσω την κάμερα πάνω του. Αυτό που με τράβηξε ήταν το ανεκπλήρωτο το οποίο βιώνει. Το όνειρο που είχε αλλά ποτέ δεν πραγματοποίησε, ζήτημα το οποίο έρχεται πολύ συχνά στην επιφάνεια πάνω σε συζητήσεις και απασχολεί το περισσότερο κομμάτι του πληθυσμού. Μάζεψα υλικό περίπου δεκατριών ωρών το οποίο ήθελα να συμπτύξω σε κάτι περιεκτικό και ουσιώδες για τον θεατή.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ενα πορτραίτο ενός από εμάς.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μάθω τις πρώτες του σκέψεις, ωμές. Για μένα ήταν «σοκαριστικό» το τι άκουσα την περίοδο του preview και θα ήθελα να συνεχιστεί.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το ντοκιμαντέρ το γύρισα σαν one-man-show, πρώτον λόγω της σχέσης με τον πρωταγωνιστή και δεύτερον λόγω της φύσης της ταινίας. Δεν μπορώ να μιλήσω για το σινεμά σε αυτή τη φάση γιατί έκανα κάτι που μου βγήκε πηγαία. Αυτό που διδάχτηκα από τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας είναι ότι οι φίλοι/συνεργάτες είναι ανεκτίμητοι σε κάθε σου εγχείρημα και ότι η επιμονή στο στόχο σε δικαιώνει πάντα, ακόμη και αν αυτός αλλάξει στην πορεία.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Βρίσκομαι στο φεστιβάλ ως σκηνοθέτης για πρώτη φορά. Εχω παρευρεθεί όμως άλλες τρεις φορές με άλλους ρόλους και θεωρώ πως είναι ένας πυρήνας του ελληνικού κινηματογράφου ο οποίος προμοτάρει τους καινούριους δημιουργούς και πιθανόν να τους δίνει και την ευκαιρία να κάνουν βήματα προς τα μπροστά. Αυτό που με χαροποιεί είναι πως παρευρίσκονται άνθρωποι του κινηματογράφου κάθε χρόνο με πολυετή εμπειρία οι οποίοι είναι ενεργοί στα δρώμενα και στις συναντήσεις.


Info

Σενάριο Ι Σκηνοθεσία | Φωτογραφία | Μοντάζ | Ηχος: Γιώργος Μπισδίκης / Ερμηνευτής: Κώστας Μπέσσας / Παραγωγή: Africanastronaut

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

plain truth poster 607