Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Θεατής» του Θοδωρή Βουρνά

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Θεατής» του Θοδωρή Βουρνά

H ταινία

Ο Θάνος έχει αποκοπεί από κάθε συναίσθημα και παρακολουθεί τη ζωή του σαν να είναι ταινία, επιλέγοντας τα πλάνα που θα μοντάρουν την καθημερινότητά του.

Θεατής 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Θοδωρής Βουρνάς σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας θεάτρου. Από το 2010, σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους και θεατρικές παραστάσεις.

Φιλμογραφία

  • 2010 Ποιος δε μετανιώνει
  • 2011 Η μεγάλη κομπίνα
  • 2012 Στην άλλη όχθη
  • 2013 Εθελοντές
  • 2015 Χωρίς Γάλα

Θεατής 607

5 Ερωτήσεις για τον «Θεατή»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ο «Θεατής» είναι η κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού μονολόγου «Making Movies» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Εχοντας σκηνοθετήσει αυτό το έργο στο θέατρο είχα από την πρώτη ανάγνωση πολλές εικόνες και πολλά ερεθίσματα που μου δημιούργησαν την επιθυμία να το αποδώσω και σαν ταινία.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Με την ερώτηση αν έχει νιώσει ποτέ σαν θεατής, να βλέπει τη ζωή του από την απόσταση ασφαλείας που του παρέχει η καρέκλα από το πανί προβολής.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η ταινία είναι ένα σχόλιο στη ψηφιακή εποχή και στο πόσο απαθής μπορεί να μείνει κάποιος στην καθημερινότητά του έχοντας σταματήσει να εντυπωσιάζεται από ό,τι βλέπει και νιώθει. Θα με ενδιαφέρει να συζητήσουμε πόσες φορές μπορεί να έχει συμβεί αυτό στο καθένα από εμάς.

Θεατής 607

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Για να κάνουμε τη συγκεκριμένη ταινία αποφασίσαμε να τρέξουμε μια καμπάνια εναλλακτικής χρηματοδότησης μέσα από το indiegogo. Με τη λογική ότι θέλαμε η ταινία να έχει το budget που απαιτούν οι ανάγκες και να μην κάνουμε εκπτώσεις για να την φέρουμε σε αποτέλεσμα. Η διαδικασία του να τρέξει μια καμπάνια ήταν ανάλογη, σε όγκο δουλειάς, με τη διαδικασία του να γυριστεί η ταινία. Η εμπειρία αποδείχτηκε πολύτιμη αφού καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας σε ποσοστό 108% και στη πορεία να πάρουμε και κάποια πολύ καλά μαθήματα στο τρόπο που δουλεύουμε σαν ομάδα για το κοινό καλό της δουλειάς μας.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το φεστιβάλ θα είναι πάντα ένας μοναδικός θεσμός χάρη στη Δράμα που το φιλόξενεί και πετυχαίνει κάθε χρόνο να φέρνει τόσους δημιουργούς του κινηματογράφου σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας. Για μένα προσωπικά, μετά από αρκετές φορές που έχω έρθει είτε συμμετέχοντας είτε σαν θεατής, έχει γίνει ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης με φίλους και συναδέλφους που πλέον το έχω συνδέσει με πολλές ευχάριστες αναμνήσεις.


info

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς / Σενάριο: Γιάννης Γεωργίου / Βασισμένο στο μονόλογο "Making Movies" του Γιώργου Ηλιόπουλου / Παίζουν οι Ορέστης Τζιόβας, Δημήτρης Πετρόπουλος, Έλενα Μεντζέλου, Λία Τσάνα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Νάτσης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Πέτρος Φλωράκης και Ζίλι Πετριανίδου / Διεύθυνση φωτογραφίας: Πέτρος Αντωνιάδης / Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Σοφία Κατσούρα / Μοντάζ: Γιώργος Τσιρογιάννης / Ήχος: Αντώνης Ζερβός / Σχεδιασμός ήχου: Σαράντης Ραμπίας / Διεύθυνση παραγωγής: Αργύρης Ζάχος / Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μανόλη / Σκριπτ: Τόνια Γιαννούλα / Ηλεκτρολόγος: Χάρης Πουρνίας / Μακενίστας: Παντελής Ζωίδης / Α' Βοηθός κάμερας: Ραφαήλ Τσάκαλος / Β' Βοηθός κάμερας: Βαγγέλης Τζιφάκης / Μακιγιέρ: Ευάγγελος Καλογιαντσίδης / Τις Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου και Λία Τσάνα έβαψε η Μαρία Χριστοδούλου / Βοηθός παραγωγής: Κώστας Καρακώστας / Casting: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης / Crowd director: Δημήτρης Κατσιμίρης / Φωτογράφος πλατώ: Γιάννης Κόκορης / Behind the scenes video: Ελένη Κορακάκη / Παραγωγή: Θοδωρής Βουρνάς, Γιώργος Τσιρογιάννης, Αργύρης Ζάχος, Πέτρος Αντωνιάδης / Συμπαραγωγή: Arctos Films, Protasis Productions, Creative Cut, Correct Creative Productions, NewBorn Short Film Agency, Direct Productions / Executive Producers: Galaxy productions, Απόστολος Ανδριτσάκης / Associate Producers: Αιμιλία Κακαβάνη, Ελεονόρα Τογκαρίδου

Δείτε εδώ τους «Εθελοντές» του Θοδωρή Βουρνά:


Δείτε εδώ το «Στην Αλλη Οχθη» του Θοδωρή Βουρνά:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Θεατής 607