Άποψη

Η Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οταν το (νεο)ελληνικό σινεμά βρήκε... τη μελωδία της ευτυχίας

στα 10

Το Flix διαλέγει τις 22 στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε, για καλό ή για κακό, από το 2022. Σήμερα σφυρίζουμε το σκοπό της μεγάλης, ελληνικής οθόνης, βλέποντας τις ταινίες που αγαπήσαμε να γίνονται μιούζικαλ και όπερες.

Η Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οταν το (νεο)ελληνικό σινεμά βρήκε... τη μελωδία της ευτυχίας
φωτογραφία @ onassis stegi

Από μια χρονιά που προσπάθησε ν' αποβάλλει από πάνω της την πανδημία κι όπου το σινεμά αναζήτησε τη νέα του θέση και ταυτότητα, το Flix επιλέγει 22 πρόσωπα, πράγματα, ιδέες και στιγμές που θα μας φτάσουν ως το 2023.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2022;


φτηνά τσιγάρα φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος

Φτηνά Τσιγάρα Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο. Τα «Φτηνά Τσιγάρα», η ταινία του Ρένου Χαραλμπίδη, που στα '90ς αγαπήθηκε από... λίγους και καλούς, πήρε το δρόμο της για το θέατρο, ως μιούζικαλ, στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, σε μουσική Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, λιμπρέτο Πέτρου Βουνισέα και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ξαναφέρνοντας στην επικαιροτητα και το φιλμ εικοσιδύο χρόνια μετά τη γέννησή του και τον δημιουργό του που τον τελευταίο καιρό έμοιαζε ν' απέχει από το σινεμά και τη δημοσιότητα. Η παράσταση σημείωσε τρανταχτή επιτυχία (επαναλαμβάνεται τώρα, για δεύτερη σεζόν) κι ο Ρένος - όχι γι' αυτό το λόγο, αλλά δεν αποκλείεται να συνεισέφερε στην αυτοπεποίθησή του - ετοιμάζεται τώρα για τη νέα του ταινία, που λέγεται «Νυχτερινός Εκφωνητής» (περισσότερα για την ταινία εδώ).

Διαβάστε ακόμη τη συνέντευξη στο Flix: Ρένος Χαραλαμπίδης | «Εγώ κάνω ταινίες όπως έγραφε τα ποιήματά του ο Καβάφης.»

Στρέλλα

Στρέλλα: Οπως πάντα ρηξικέλευθη, η «Στρέλλα» και φέτος, 13 χρόνια μετά την ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, που έγραψε μαζί με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη, άνοιξε συζήτηση για τη συμπεριληψιμότητα. Και πάλι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ανακοινώθηκε ότι η ταινία θα μεταφερθεί στη φόρμα της όπερας, σε μουσική του Μιχάλη Παρασκάκη, με λιμπρέτο που υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ* και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή. Γρήγορα, όμως, η αποχώρηση της συμβούλου παραγωγής, επειδή το ρόλο της Στρέλλας στην παράσταση θα κρατούσε όχι μια τρανς γυναίκα, αλλά ένας cis βαρύτονος (ο απολύτως queer Γιώργος Ιατρού), προκάλεσε αντιδράσεις και διχογνωμία για την επιλογή καλλιτεχνών από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ σε ρόλους αντίστοιχων ηρώων και ηρωίδων. Το αποτέλεσμα ήταν η Λυρική να ξανανοίξει το κάστινγκ για την όπερα «Στρέλλα» και, όπως πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, να βρουν τρανς βαρύτονη πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε κι αυτά:
Η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα γίνεται όπερα
«Eλπίζουμε η Λυρική να συνεχίσει τις ακροάσεις για μια τρανς γυναίκα για το ρόλο της Στρέλλας». Το Flix ζήτησε τη γνώμη των Πάνου Χ. Κούτρα και Παναγιώτη Ευαγγελίδη
Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα «Στρέλλα»
Ανακοίνωση ακρόασης για την όπερα δωματίου «Στρέλλα» της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

σπιρτόκουτο μιούζικαλ

«Σπιρτόκουτο» Κι ήρθε το «Σπιρτόκουτο» ν' ανάψει το φιτίλι. Είκοσι χρόνια μετά απο εκείνη την Ελλάδα, τη φλεγόμενη και μπινελικομένη, η πρώτη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη - κλασική πλέον ακόμα και σε όσους δεν την έχουν δει - διασκευάζεται σε «Σπιρτόκουτο: The Musical», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νιάρρου, μουσική του Γιάννη Νιάρρου και του Αντώνη Λιβιτσάνου, στίχοιυς του Γιάννη Νιάρρου και λιμπρέτο των Γιάννη Οικονομίδη και Δώρη Αυγερινόπουλου. Απανωτές οι sold-out παραστάσεις στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη τη γνώμη του Flix: Είδαμε και συζητάμε (χωρίς μπινελίκια) για το «Σπιρτόκουτο: The Musical»

Συμπέρασμα Με δυο μουσικές παραστάσεις στις οποίες το κοινό ανταποκρίθηκε μ' ενθουσιασμό και σε μια ακόμα on the way, το πιο ευχάριστο δεν είναι τα εισιτήρια που πετυχαίνουν, ούτε ακριβώς ότι παραμένουν ζωντανές τρεις ελληνικές ταινίες με σημαντικό ρόλο στην πορεία του σινεμά των τελευταίων δεκαετιών. Είναι, κυρίως, ότι ο ελληνικός πολιτισμός κι οι δημιουργοί του μοιάζουν να έχουν φτάσει στο σημείο της εξέλιξης και της δυναμικής, που σου επιτρέπει να πάρεις τα δικά σου σημεία αναφοράς, τη δική σου ποπ κουλτούρα, τους σταθμούς της δικής σου ενηλικίωσης και να παίξεις μ' αυτά, δημιουργώντας κάτι νέο. Επίτευγμα.



Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix:

Οταν το σινεμά βγήκε... στο έξω διάστημα
Οταν οι γυναίκες του Ιράν εξεγέρθηκαν (για όσα το ιρανικό σινεμά έδειχνε για χρόνια)
Οι δύο ταινίες που έβαλαν φωτιά στα social media
Χαμογελάστε, είναι… φονικό!
Η ανατομία ενός χαστουκιού
Running up that Chart
H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οπου θυμηθήκαμε ότι το δικαίωμα στην έκτρωση δεν είναι αυτονόητο
Η Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Το GPS του Evia Film Project
Η Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Εσείς θυμάστε ποια ταινία κέρδισε το Οσκαρ;

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά