Ενημέρωση

Εγκλήματα κάτω από τον ήλιο ή 8 φορές που η Αγκαθα Κρίστι δικαιώθηκε στο σινεμά

στα 10

Σε ένα θερινό δίπλα σας ο Ηρακλής Πουαρό λύνει ένα απολαυστικό «Εγκλημα Κάτω από τον Ηλιο». Αναζητήστε ακόμη επτά φορές που η Αγκαθα Κρίστι άξιζε να γίνει σινεμά.

Εγκλήματα κάτω από τον ήλιο ή 8 φορές που η Αγκαθα Κρίστι δικαιώθηκε στο σινεμά

Σε μια «φιλμογραφία» που μετράει αμέτρητες μεταφορές (ταινίες, μίνι - σειρές, τηλεταινίες...) και με μυθικά all-star casts που ισοπεδώνουν κάθε έννοια της υπερπαραγωγής, οι ταινίες που βασίστηκαν σε best sellers της Αγκαθα Κρίστι υπήρξαν, αν μη τι άλλο, ένα κινηματογραφικό είδος από μόνες τους.

Δείτε ακόμη: Τρέιλερ για το «Εγκλημα στον Νείλο» του Κένεθ Μπράνα: πιο... υγρό από το άλλο, στο Οριάν Εξπρές

Δείτε το «Εγκλημα Κάτω από τον Ηλιο» του Γκάι Χάμιλτον σε ένα θερινό δίπλα σας και αναζητήστε επτά ακόμη φορές που η Αγκαθα Κρίστι άξιζε να γίνει σινεμά.

crooked

Δεκα Υποπτοι για Φόνο (Crooked House) του Ζιλ Πακέ- Μπρενέρ, 2017

Γραμμένο το 1949 το «Crooked House» υπήρξε ένα από τα αγαπημένα μυθιστορήματα της ίδια της Αγκαθα Κρίστι και στην κινηματογραφική του μεταφορά το 2017 πέτυχε να μην γνωρίζει κανείς την υπόθεση, αλλά να απολαμβάνει το λαμπερό καστ (Γκλεν Κλόουζ, Τέρενς Σταμπ, Γκίλιαν Αντερσον, Κριστίνα Χέντρικς) και να συμμετέχει μαζί στη λύση ενός μυστηρίου που θα ανοίξει κλειστές πόρτες στο παρελθόν και το παρόν ενός κατά τα άλλα απίθανου σπιτιού στη βρετανική εξοχή.

The Mirror

Στον Καθρέφτη Είδα το Δολοφόνο (The Mirror Crack'd) του Γκάι Χάμιλτον, 1980

Βασισμένο στο «The Mirror Crack'd from Side to Side» του 1962, το άλλοτε επίτηδες και άλλοτε αθέλητα camp φιλμ του Γκάι Χάμιλτον διαθέτει τη μοναδική φορά που η Αντζελα Λάνσμπουρι έγινε Μις Μαρπλ, σε μια προσπάθεια παραγωγών και δική της να ξεχαστεί η «αστεία» φιγούρα της Μάργκαρετ Ράδερφορντ και να δικαιωθεί η ευφυής βρετανίδα - σύμβολο της Αγκαθα Κρίστι. Μαζί της και μια λίστα ηθοποιών που δεν θα πίστευες ποτέ ότι κάπου κάποτε βρέθηκαν όλοι μαζί στο ίδιο σετ: Κιμ Νόβακ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ροκ Χάντσον, Τόνι Κέρτις, Τζέραλντιν Τσάπλιν. Με αφορμή μια ταινία που γυρίζεται σε ένα μικρό αγγλικό χωριό, ένα έγκλημα μπλέκει όλα όσα συμβαίνουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες σε ένα χαριτωμένο παιχνίδι αντικατοπτρισμών.

Murder She Said

Εγκλημα στο Εξπρες 13 (Murder, She Said) του Τζορζ Πόλοκ, 1961

Αυτή θα ήταν η πρώτη εμφάνιση της Μις Μαρπλ στο σινεμά, με την Αγκαθα Κρίστι να δηλώνει δημόσια πως απεχθάνεται τη διασκευή του μυθιστορήματός της με τίτλο «4:50 from Paddington» του 1957, αλλά το κοινό και την κριτική να υποδέχεται μετά τιμών και πολλών εισιτηρίων την μετέπειτα Ντέιμ Μάργκαρετ Τέιλορ Ράδερφορντ στην κεφάτη ενσάρκωση της ερασιτέχνη ευφυούς ντετέκτιβ. Εδώ, η Μις Μαρπλ θα γίνει μάρτυρας του στραγγαλισμού μιας γυναίκας πάνω σε ένα τρένο κι όταν οι Αρχες θα αποφασίσουν πως «δεν έχει συμβεί τίποτα», θα αποφασίσει η ίδια να λύσει το μυστήριο, λέγοντας το μυθικό: «Αν νομίζετε ότι θα κάτσω, αφήνοντας όλους να με θεωρούν μια χαριτωμένη γριά, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος».

And Then they were None

Δέκα Μικροί Νέγροι (And Then They Were None) του Ρενέ Κλερ, 1945

Το πιο διάσημο βιβλίο της Αγκαθα Κρίστι, αυτό που η ίδια έχει παραδεχτεί ότι δυσκολεύτηκε πιο πολύ να γράψει και αυτό που κυκλοφόρησε το 1939 και έμεινε γνωστό ως «Δεκα Μικροί Ινδιάνοι» και «Δέκα Μικροί Νέγροι» ανάλογα της όχι και τόσο ευγενικής μετάφρασης στο παιδικό τραγουδάκι που ως λάιτ μοτίφ δίνει στοιχεία για τη λύση του μυστηρίου για να επανέλθει στη συνέχεια λόγω... ρατσισμού στον αρχικό του και τόσο ωραίο τίτλο, έχει γυριστεί για το σινεμά πλείστες φορές με σχεδόν καλύτερη αυτή του 1945. Το υπογράφει ο Ρενέ Κλερ, Γάλλος σκηνοθέτης του βωβού με πρωτοποριακά επιτεύγματα στον ομιλούντα κινηματογράφο που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με την αρχετυπική πλέον ιστορία των 10 ξένων που φτάνουν σε ένα έρημο νησί καλεσμένοι ενός μυστηριώδους οικοδεσπότη και all-star cast της εποχής με εξέχοντες τις φιγούρες των Μπάρι Φιτζέραλντ, Γουόλτερ Χιούστον και Τζούντιθ Αντερσον.

Death on the Nile 607

Εγκλημα στο Νείλο (Death on the Nile) του Τζον Γκίλερμιν, 1978

Η πρώτη εμφάνιση του Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό τον βρίσκει με φόντο τις Πυραμίδες της Αιγύπτου σε ένα κατά τα άλλα πλωτό θρίλερ που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι από το 1937. Εκεί θα αναγκαστεί να βρει τον ένοχο μέσα από ένα ensemble που σου σηκώνει την τρίχα (Μπέτι Ντέιβις, Μία Φάροου, Ολίβια Χάσεϊ, Τζέιν Μπίρκιν, Ντέιβιντ Νίβεν, Μάγκι Σμιθ και την Αντζελα Λάνσμπερι πριν γίνει Μις Μαρπλ) σε μια επανάληψη του μοτίβου του «Εγκληματος στο Οριάν Εξπρές» που κι αυτό κάτω από τον καυτό ήλιο αποδεικνύει πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται την... ημέρα.

evil under the sun

Εγκλημα Κάτω από τον Ηλιο (Evil Under the Sun) του Γκάι Χάμιλτον, 1982

Ο Ηρακλής Πουαρό αποφασίζει κάπως με το ζόρι να πάει στην Αδριατική για διακοπές. Φυσικά θα συμβεί ένα έγκλημα και θα του χαλάσει (ή θα του φτιάξει, ανάλογα από ποια πλευρά το κοιτάς) το καλοκαίρι, σε μια από τις πιο απολαυστικές στιγμές του Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του Βρετανού ντετέκτιβ και μαζί με το «Εγκλημα στο Νείλο» στην πιο ηλιόλουστη περιπέτεια της Αγκαθα Κρίστι. Ακόμη κι αν δεν πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να ξεπεράσει την ομορφιά της Αδριατικής και τη λάμψη του καστ που αποτελείται από τη Μάγκι Σμιθ, την Νταιάνα Ριγκ, τον Τζέιμς Μέισον και την Τζέιν Μπίρκιν, τότε γίνετε μάρτυρες μιας από τις ωραιότερες σκηνές στη «φιλμογραφία» του Ηρακλή Πουαρό, αυτή που συναγωνίζεται τον Ζακ Τατί μπαίνοντας στη θάλασσα. Βλέπεται με την ίδια ανακούφιση που φοράς το αντιηλιακό σου.

orient express 1974

Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές (Murder on the Orient Express) του Σίντνεϊ Λουμέτ, 1974

Το φιλμ σήμα - κατατεθέν του τι σημαίνει «Αγκαθα Κρίστι στο σινεμά» ευτύχησε με ένα από τα πιο all-star ensemble cast όλων των εποχών, αλλά και με μια στιβαρή σκηνοθετική υπογραφή, αυτή του Σίντνεϊ Λουμέτ, που είδε μέσα στον κλειστό χώρο του Οριαν Εξπρές τη χαρτογράφηση ενός ολόκληρου κόσμου που εν μέσω 70s έφτανε με τον δικό του τρόπο στο τέλος του. Μέχρι να απαριθμήσει κανείς τα ονόματα του καστ - Αλμπερτ Φίνεϊ επικεφαλής ως Πουαρό και κρατήστε ανάσα για Λόρεν Μπακόλ, Μάρτιν Μπάλσαμ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Ζακλίν Μπισέ, Ζαν-Πιερ Κασέλ, Σον Κόνερι, Αντονι Πέρκινς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, προσθέστε στη vintage αξία της ταινίας του 1974 ένα από τα πιο περίτεχνα μυστήρια στην ιστορία της βρετανίδας μυθιστοριογράφου, το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου της Ινγκριντ Μπέργκμαν και το φινάλε που όσες φορές και να το δεις παραμένει η λύση που ποτέ δεν θα φανταζόσουν. Εύσημα και στην παρομοίως all-star cast και «βιβλικά» διασκεδαστική εκδοχή του Κένεθ Μπράνα το 2017.

Witness for the Prosecution

Μάρτυρας Κατηγορίας (Witness for the Prosecution) του Μπίλι Γουάιλντερ, 1957

Χωρίς τον Ηρακλή Πουαρό, χωρίς την Μις Μάρπλ, χωρίς δεκάδες διάσημων ηθοποιών ή εξωτικά σκηνικά, όμως με την Μάρλεν Ντίτριχ σε διπλό ρόλο και μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες που διαδραματίζονται σε αίθουσα δικαστηρίου, το μικρό αριστούργημα του Μπίλι Γουάιλντερ διασκευάζει Αγκαθα Κρίστι με τον τρόπο που οφείλει: παιχνιδιάρικα, αμφίσημα, με σασπένς και εκπλήξεις, με μια διαρκή αίσθηση ελαφρότητας πάνω στις έννοιες της ενοχής και της τιμωρίας. Ο Τσαρλς Λότον διασκεδάζει αφόρητα στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός διάσημου για τις ποινικές υποθέσεις που έχει διεκπεραιώσει με επιτυχία δικηγόρου ο οποίος βγαίνει από το νοσοκομείο μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και, παρά τις αντίθετες υποδείξεις των γιατρών και -κυρίως- της φορτικής νοσοκόμας του που τον αντιμετωπίζει σαν παιδί, αναλάμβάνει την υπεράσπιση του Λέοναρντ Βόουλ, ενός εκπατρισμένου Αμερικανού και βασικού υπόπτου για τη δολοφονία της πλούσιας Βρετανίδας χήρας Εμιλι Φρεντς, η οποία τον είχε θέσει υπό την προστασία της. Ο,τι ακολουθεί είναι η υπέροχη συνάντηση της πένας της Κρίστι και του βλέμματος του Γουάιλντερ σε ένα απολαυστικό «ποιος το έκανε;» που αναζητά λύση.


Το «Εγκλημα Κάτω από τον Ηλιο» του Γκάι Χάμιλτον προβάλλεται ήδη στο Ελληνίς Cinemax στους Αμπελόκηπους, στο Σινέ Θησείον στο Θησείο και στο Τριανόν Cinemax στη Σαρωνίδα.