Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Δράμας τέλειωσε. Ο απόηχος συνεχίζεται...

στα 10

Αφορμή η βράβευση του Φωκίωνα Μπόγρη με το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, που στο Flix επισημάναμε ήδη από την ώρα της τελετής λήξης του Φεστιβάλ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου την αντίφαση που εμπεριέχει, αφού ο σκηνοθέτης έχει ήδη στη φιλμογραφία του αρκετές ταινίες μικρού και μια μεγάλου μήκους.

Το Φεστιβάλ Δράμας τέλειωσε. Ο απόηχος συνεχίζεται...
O Φωκίωνας Μπόγρης στα γυρίσματα του «Family Tree» (φωτό: Σίσσυ Μόρφη)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την βραδιά της λήξης του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος ανακοίνωσε πως το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» απονέμεται στον Φωκίωνα Μπόγρη για την ταινία του «Family Tree». Παραξενευτήκαμε αμέσως (διαβάστε εδώ) καθώς ο Φωκίωνας Μπόγρης, όχι μόνο έχει σκηνοθετήσει και άλλες ταινίες μικρού μήκους αλλά έχει σκηνοθετήσει και μια ταινία μεγάλου μήκους («Κάθαρση» το 2009) η οποία είχε βγει και στις αίθουσες. Ο Μπόγρης ανέβηκε στη σκηνή, παρέλαβε το βραβείο του και όλα τελείωσαν εκεί.

Λίγες μόνο μέρες αργότερα, ένα δημοσίευμα στο vima.gr ανέφερε πως η κριτική επιτροπή (που αποτελούνταν από τον Ανδρέα Πάντζη, τον Νίνο Φενέκ Μικελίδη, τον Χρήστο Δήμα, τον Τάκη Γιαννόπουλο και τον Γιάννη Γλέζο) είχε στα χέρια της μια λίστα από το Φεστιβάλ για όσους μπορούν να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, συμπεριλαμβανομένου σε αυτήν και του Φωκίωνα Μπόγρη.

Μόλις πληροφορήθηκαν από τα δημοσιεύματα για το γεγονός πως ο Μπόγρης δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος, ακύρωσαν την βράβευσή του δίνοντας το βραβείο στην Ολίβια Τβαρντόβσκα για την ταινία «Τελεφερίκ». Η οποία, χωρίς πια να μπορούμε να ξέρουμε τους «περίεργους» κανονισμούς της Δράμας και τι θεωρείται «πρώτη ταινία», έχει ήδη στη φιλμογραφία της μια βραβευμένη σπουδαστική ταινία χρονολογίας 2007.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, όμως, του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος έσπευσε με δική του επιστολή προς την κριτική επιτροπή να ξεκαθαρίσει πως το βραβείο δεν ήταν «λάθος» αφού «υποψήφιοι για το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη "Ντίνος Κατσουρίδης" στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας είναι οι σκηνοθέτες που διαγωνίζονται με ταινία τους για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας».

Ο «ιδιαίτερος» και «πρωτοφανής» αυτός κανόνας του Φεστιβάλ Δράμας - που ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για την έννοια «πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης» - επιβεβαιώνεται και από προηγούμενες βραβεύσεις στο Φεστιβάλ, καθώς, για παράδειγμα, και ο περσινός νικητής του βραβείου, ο Αριστοτέλης Μαραγκός με το «If you Have no Place to Cry», διαθέτει στη φιλμογραφία του και άλλες ταινίες μικρού μήκους.

Είναι σαφές πως το μικρό αυτό, αλλά με προεκτάσεις που μεγεθύνονται, θέμα προέκυψε τώρα καθώς ο Φωκίων Μπόγρης είναι ένας από τους πιο γνωστούς νέους σκηνοθέτες και φυσικά καθώς έχει σκηνοθετήσει και ταινία μεγάλου μήκους («Κάθαρση»), γεγονός που θα έπρεπε να γνωρίζουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής προκειμένου να υποβάλλουν την όποια ένστασή τους. Αλλωστε ανάμεσά τους βρισκόταν ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φενέκ Μικελίδης, ο οποίος είχε γράψει στην Ελευθεροτυπία και κριτική για την ταινία του Μπόγρη (δείτε την κριτική του εδώ).

Ρωτήσαμε σχετικά το Φεστιβάλ της Δράμας για το θέμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε πως το βραβείο παραμένει στον Φωκίωνα Μπόγρη και η πλήρη απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής:

«Αγαπητοί φίλοι,

Σχετικά με το ερώτημά σας περί του Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Κατ’αρχάς, ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για το πολύτιμο έργο τους σ’ένα υπερμεγέθες διαγωνιστικό τμήμα όπως αυτό του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που διεξήχθη από 17 έως 22 Σεπτεμβρίου 2012.

Ευχαριστώ για την διάθεση και επιμονή τους για ακριβοδίκαιη βράβευση, η οποία μας τιμά και επιβεβαιώνει την επιλογή μας για επιτυχή σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής.

Θα ήθελα να διευκρινίσω και να τονίσω ότι το Φεστιβάλ Δράμας, σε πείσμα πολλών, θεωρεί τη μικρού μήκους ταινία, ανεξάρτητη και απολύτως αυθύπαρκτη καλλιτεχνική δημιουργία. Ως εκ τούτου, ένας σκηνοθέτης που εμφανίζεται με ταινία μικρού μήκους για ΠΡΩΤΗ φορά στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας, θεωρείται Πρωτοεμφανιζόμενος στη Δράμα και δύναται να διεκδικήσει το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζομένου Σκηνοθέτη με μικρού μήκους ταινία.

Σε κάθε περίπτωση, η 35η διοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε την 17η Σεπτεμβρίου και έληξε την 22η με την επίσημη απονομή των βραβείων και την ανακοίνωση των σκεπτικών των Κριτικών Επιτροπών. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε «ακύρωση», αλλαγή βραβείων ή νέα ανάθεση βραβείου που γίνεται εκτός πλαισίου, απουσία εκπροσώπου του Φεστιβάλ και αφού έχει λυθεί η Τελική Συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής και ολοκληρωθεί το έργο της, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και παρακαλώ προς δημοσίευση.

Με εκτίμηση

Αντώνης Παπαδόπουλος / Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Σκηνοθέτης


UPDATE - ΠΕΜΠΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με ανακοίνωσή της δηλώνει τα εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

Κύριοι,

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 35ου φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σε σχέση με τη βράβευση του Φωκίωνα Μπόγρη ως πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη της ταινίας "Family Tree", σας πληροφορούμε πώς η συγκεκριμένη βράβευση προήλθε από επιλογή μας βάση της λίστας των πρωτοεμφανιζόμενων Σκηνοθετών που μας είχε δοθεί από τη γραμματεία του φεστιβάλ.

Την επόμενη μέρα της βράβευσης μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Μπόγρης είχε προηγούμενο έργο ζητήσαμε από την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ να αποσυρθεί το συγκεκριμένο Βραβείο και να δοθεί σε μιαν άλλη ταινία, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Ο προεδρος Ανδρέας Πάντζης

Τα μέλη: Τάκης Γιαννόπουλος, Γιάννης Γλέζος,Χρήστος Δήμας, Νίνος Φένεκ Μικελίδης


Διαβάστε περισσότερα για το Φεστιβάλ Δράμας: