Φεστιβάλ Δράμας 2012: Τα βραβεία

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 22 SEP 2012  /  Flix Team

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τελετή λήξης του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με την απονομή των βραβείων του Διεθνούς και του Εθνικού Διαγωνιστικού του τμήματος και αξιοκρατικά μεγάλο νικητή τον 23χρονο Νεριτάν Ζιντζιρία και το «Χαμομήλι».

Σκηνή από το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία

Μετά από μια μακροσκελή τελετή λήξης - τουλάχιστον τριών ωρών - που διακόπηκε από ένα αδικαιολόγητα μεγάλο αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη ακριβώς στη μέση του, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας σήμανε τη λήξη του με τα βραβεία του Διεθνούς και του Εθνικού Διαγωνιστικού του τμήματος, με τα τελευταία να κρατούν τη μερίδα του λέοντος του ενδιαφέροντος και του hype της εβδομάδας που πέρασε στην πόλη της Δράμας.

Διαβάστε εδώ την πλήρη ανταπόκριση και κριτικές για όλες τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος από το Flix.

Κι όλα αυτά σε ένα Φεστιβάλ που επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορα πως τα κύρια χαρακτηριστικά του παραμένουν ίδια, με κυριότερο τον συγκεχυμένο προσανατολισμό του, αφού παραμένει μια διοργάνωση που δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να είναι ένα πραγματικά Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ή μια «παρουσίαση» κάποιων από τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς.

Ειδικά φέτος, με επιπρόσθετο βάρος ένα αδικαιολόγητα γιγαντιαίο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα με συνολικά 83 ταινίες, αναδείχθηκε έντονα τόσο η έλλειψη σαφών κριτηρίων της επιλογής των προκριματικών επιτροπών αλλά και δημιουργήθηκε ένα κυριολεκτικό χάος στο πρόγραμμα με εξώφθαλμες ανισότητες στην ποιότητα ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες ταινίες.

Διαβάστε εδώ την αποτίμηση του Φεστιβάλ της Δράμας από το Flix.


ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η φετινή κριτική επιτροπή του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο, σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη και τους σκηνοθέτη Χρήστο Δήμα, μοντέρ Τάκη Γιαννόπουλο, κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φενέκ Μικελίδη και τον μουσικό Γιάννη Γλέζο απένειμε τα ακόλουθα δίκαια ως επί το πλείστον βραβεία (τουλάχιστον στα δύο πρώτα μεγάλα βραβεία), αφήνοντας ωστόσο τελείως έξω από τα συνολικά 20 βραβεία του μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους το «Cavo D'Oro» του Σιαμάκ Ετεμάντη, τις «Αποστάσεις» του Γρηγόρη Ρέντη, τα «Ησυχα Βράδια» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, το «Largo» του Στέργιου Πάσχου και το «km» του Χρήστου Νίκου:

Χρυσός Διόνυσος - Πρώτο βραβείο μυθοπλασίας: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία - Η ΕΡΤ προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη τη δυνατότητα, να κάνει χρήση παροχής εξοπλισμού και στελεχιακού δυναμικού της, αξίας έως 10.000 ευρώ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Αργυρός Διόνυσος - Δεύτερο βραβείο μυθοπλασίας: «Τσέλσι - Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή - Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές τεχνικών εργασιών για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη σε DCP διάρκειας έως 20 λεπτά συνολικής αξίας 8,000€, προσφορά της Authorwave.

Βραβείο «Ελληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης»: «Ghost In The Machine» του Ολιβερ Κρίμπας -
To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.500€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Καθαρό Ραδιόφωνο» του Γιώργου Τελτζίδη - To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.500€ προσφορά της ΕΡΤ.

Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας: «Θόλος» των Νίκου Αποστολόπουλου και Κατερίνα Γεροθανάση - Το βραβείο συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακού μοντάζ Avid Media Composer αξίας 2.760€ προσφορά της Telmaco σε συνεργασία με την Avid.

Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία «Κοινωνικού Προβληματισμού»: «Παγόβουνο» του Κωνσταντίνου Γεραμπίνη - Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.000€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Φωκίωνας Μπόγρης για την ταινία «Family Tree» - To βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για την επόμενη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη. (Τιμούμε τη βράβευση του Φωκίωνα Μπόγρη, αλλά μας προκαλεί απορία η ένταξή του στην κατηγορία, μια και ήδη έχει κάνει πολλές μικρού μήκους ψηφιακές ταινίες και μία μεγάλου / UPDATE: Διαβάστε εδώ την επίσημη θέση του Φεστιβάλ για το θέμα.).

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας για την ταινία «Der Spiegel Des Lord Patschog» της Ελίνα Πάνικ - H διάκριση συνοδεύεται από τεχνική κάλυψη 35mm για τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας μικρού μήκους προσφορά του Νίκου Καβουκίδη.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Αλέξανδρος Χαντζής για την ταινία «Τσέλσι - Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου για την ταινία «11.50» του Στυλιανού Κωνσταντίνου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Τζέσικα Γκάνινγκ για την ταινία «Ghost In The Machine» του Ολιβερ Κρίμπας

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Mάκης Παπαδημητρίου για την ταινία «Τσέλσι - Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή

Τιμητική Διάκριση Ηχου: Λέανδρος Ντούνης για την ταινία «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία

Τιμητική Διάκριση Μουσικής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης για την ταινία «Evergreen» της Ιφιγένειας Κοτσώνη

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Ολγα Λεοντιάδου για την ταινία «Arundel» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Δέσποινα Ησαία και Ιουλία Σταυρίδου για την ταινία «Μακαρισμοί» του Αριστοτέλη Μαραγκού

Tιμητική Διάρκιση Μακιγιάζ : Δήμητρα Προβατάρη για το «Nobody's Perfetc» των Δέσποινας Καβύρη και Γιώργου Μαντζουρανίδη

Τιμητική Διάκριση Ειδικών Εφέ: «The Summer After» του Βασίλη Τζιώκα

Τιμητική Διάκριση Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Eight-Minute Deadline» της Ζίνας Παπαδοπούλου και του Πέτρου Παπαδόπουλου

Ειδικη Μνεία: «Η Πηγή της Νιότης» του Παναγιώτη Ράππα

Δόθηκαν επίσης:

Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία.

Βραβείο Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος: «Eight-Minute Deadline» της Ζίνας Παπαδοπούλου και του Πέτρου Παπαδόπουλου

Διαβάστε εδώ την πλήρη ανταπόκριση και κριτικές για όλες τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος από το Flix.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Grand Prix Δράμα 2012 (συνοδεύεται από 4.000 ευρώ από την εταιρεία Reycap): «The Garden» του Τσαν Γκάρβιν (Ταϊβάν)

Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: «Tastes Like Chicken» του Κουίκο Μειρέγιες (Βραζιλία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Oh Willy…» των Εμα Ντε Σουάεφ και Μαρκ Τζέιμς Ρόελς (Βέλγιο)

Τιμητική Διάκριση Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Nomadic» των Μολντοσέιτ Μαμπετακούνοφ και Αρτικπάι Σουιουντούκοφ (Κιρτζιστάν)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία (Ελλάδα).

Τιμητική Διάκριση : «Revolution Reykjavik» της Ιζόλντ Ουγκαντότιρ (Ισλανδία)

Τιμητική Διάκριση: «Shirin» του Στίβεν Φίνκγλετον (Μ.Βρετανία)

Ειδικό Βραβείο ΤV5 Monde για την καλύτερη παραγωγή: «Meetings of the Ηalf Μoons» του Εν Τζέι Χο Γιν Κρις (Χονγκ Κονγκ - Κίνα)

Βραβείο EFA (Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου): «Objection VI» του Ρολάντο Κόλα (Ελβετία)

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.