Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Τελεφερίκ» της Ολίβια Τβαρντόβσκα

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Τελεφερίκ» της Ολίβια Τβαρντόβσκα

Η ταινία

Ο Ιβάν είναι ένας υπάλληλος. Μια νύχτα βρίσκεται σε μία όπερα και θαυμάζει μία αναπαράσταση της Κάρμεν. Από τη συγκίνησή του φτερνίζεται και αντιλαμβάνεται πως φτερνίστηκε πάνω στο σβέρκο του προϊστάμενού του. Αμέσως ζητάει συγγνώμη κι ο προϊστάμενος αμέσως τον συγχωρεί. Ο Ιβάν θεωρώντας ότι ο προϊστάμενος δεν τον συγχώρεσε στ' αλήθεια του ζητάει συγγνώμη ξανά. Παρόλο που ο προϊστάμενος, όπως και την πρώτη φορά, εκφράζει την κατανόησή του για το ατυχές γεγονός, ο Ιβάν δεν μπορεί να το πιστέψει. Επιστρέφει στο σπίτι του και συμβουλεύεται τη γυναίκα του, η οποία του επιβεβαιώνει πως το φτέρνισμα πάνω στον προϊστάμενο ήταν μεγάλο σφάλμα…

Η σκηνοθέτης

Η Ολίβια Τβαρντόβσκα γεννήθηκε στην Πολωνία και στην Ελλάδα από το 2005. Το 2007 βραβεύτηκε για τη σπουδαστική ταινία «Ι Mooned Around» στο Crash Fest (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μυθοπλασίας) και στις Μικρές Πρεµιέρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεµιέρας (Βραβείο Σκηνογραφίας).

Τρεις ερωτήσεις για το «Τελεφερίκ»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Ούσα φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου και έχοντας φτάσει στο τελευταίο έτος γνώριζα πως είναι η ώρα να κάνω τη διπλωματική μου ταινία – μια ταινία μικρού μήκους. Η σκέψη, όμως, πίσω από την κάθε δράση πηγάζει από τη βαθιά ανάγκη έκφρασης. Οταν κάνω ταινία νιώθω πως γίνομαι ένας δέκτης των ιδεών και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ακολουθεί και η όρεξη και αντοχή.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Η ταινία είναι μία παρατήρηση της τάσης του ανθρώπου να δημιουργεί συνθήκες δυστυχίας. Υποστηρίζει πως έχουμε την πλήρη ευθύνη για τη ζωή μας και την εμπειρία αυτής. Ο ήρωας της ιστορίας βασανίζεται από τη σκοτεινή δύναμη του μυαλού του, την τάση να στεναχωριέται, να υπερβάλει, να τα βλέπει όλα μαύρα. Μα τι έγινε; Απλά ένας άνθρωπος, άθελά του, φτερνίστηκε σε έναν άλλον. Κι όμως, για τον ήρωα της ταινίας αυτό το συμβάν είναι τραγικό και ο νους του ερμηνεύει την πραγματικότητα εφιαλτικά βλέποντας τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα του φόβου. Η ταινία μας αφήνει να κοιτάξουμε τον ήρωα από πολύ κοντά, να εξετάσουμε και να διατυπώσουμε τη νεύρωσή του με τα μάτια της αγάπης. Διότι, παρόλο που ο ήρωας δεν αγάπησε τον εαυτό του, εμείς τον αγαπήσαμε βαθιά.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Μέσα σε μια μικρή φιλμική διάρκεια η έκφραση γίνεται πιο ελεύθερη. Ο στόχος μου είναι να μεταδώσω την ατμόσφαιρα και να φανερώσω το συναισθηματικό κόσμο. Μια ταινία μικρού μήκους έχει τη δύναμη να κρατήσει την προσοχή του θεατή σχεδόν σε μια ανάσα. Είναι σαν ένα ποίημα, ένα Χαϊκού με εικόνες. Πιστεύω πως μια μικρού μήκους ταινία μπορεί να επικοινωνήσει με τον θεατή άμεσα, σαν ένα σύντομο μα δυνατό όνειρο το οποίο χορεύει γύρω μας όλη την ημέρα κι ας είμαστε μακριά από το κρεβάτι.

info

Σκηνοθεσία, Μοντάζ : Ολίβια Τβαρντόβσκα / Παραγωγή, Σενάριο, Μουσική: Πέτρος Μάλαµας, Ολίβια Τβαρντόβσκα / Digital effects & CGI artist : Κόνραντ Τβαρντόβσκι / Διεύθυνση φωτογραφίας : Βίκτορ Ροχ Ντομπραζίνσκι / Μake-up artist : Μάρω Κοκκώνη / Παίζουν: Δηµήτρης Πιατάς, Μιχάλης Φωτόπουλος, Λιάνα Ταουσιάνη

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Μάθετε περισσότερα για το «Τελεφερίκ» στο blog της ταινίας.

Δείτε παρακάτω το trailer του «Τελεφερίκ» και εδώ ένα δημιουργικό making of της ταινίας

Στο gallery, φωτογραφίες από την ταινία και τα γυρίσματά της και η αφίσα του «Τελεφερίκ»