Buzz

Το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME είναι «οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους»!

στα 10

Το ΤΙΜΕ αφήνει στην Ιστορία τις γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας που έχουν υποστεί, σε έναν βαθιά σεξιστικό πλανήτη.

Το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME είναι «οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους»!

«Αυτοί που έσπασαν τη σιωπή ξεκίνησαν μια επανάσταση άρνησης, συγκεντρώνοντας δύναμη και μέσα στους τελευταίους δύο μήνες μόνο, η συλλογική τους οργή είχε άμεσα και σοκαριστικά αποτελέσματα: σχεδόν καθημερινά, υπεύθυνοι σε ηγετικές θέσεις απολύονται, μεγιστάνες κατατροπώνονται, θρύλοι απαξιώνονται. Σε μερικές περιπτώσεις, έχουν ξεκινήσει και δικαστικές διώξεις.»

Από την Ρόουζ ΜακΓκόουαν και την Ασλεϊ Τζαντ μέχρι την Αλίσα Μιλάνο και την Τέιλορ Σουίφτ, για να αναφέρει κανείς μόνο μερικές, γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση από κάποιον ανώτερό τους και άμεσα υπεύθυνο για τη σταδιοδρομία τους, μιλούν στο TIME και κάνουν τον απολογισμό ενός κινήματος (#metoo) που συνεχίζει να ξεσκεπάζει «γνωστές άγνωστες» ιστορίες μιας βιομηχανίας (και όχι μόνο) που στην πραγματικότητα απλά αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα... μέχρι σήμερα.


«Εγινε ένα hashtag, ένα κίνημα, ένα ξεκαθάρισμα. Αλλά άρχισε, όπως κάνει σχεδόν πάντα η μεγάλη κοινωνική αλλαγή, με μεμονωμένες πράξεις θάρρους. Η ηθοποιός που βγήκε δημοσίως να πει την ιστορία για την "εξαγκαστική διαπραγμάτευση" του ισχυρού άνδρα του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν, σε μια σουίτα ξενοδοχείου στο Μπέβερλι Χιλς, πριν από δύο δεκαετίες. Η εργάτρια που μαζεύει φράουλες, η οποία άκουσε αυτή την ιστορία και και αποφάσισε να πει τη δική της. Η νεαρή μηχανικός, η ανάρτηση της οποίας σε μπλογκ, σχετικά με την κουλτούρα των "μελών αδελφότητας" σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη startup της Silicon Valley, προκάλεσε την απόλυση του ιδρυτή της και ακόμη 20 εργαζόμενων. Η λομπίστρια στην Καλιφόρνια, η εκστρατεία της οποίας ώθησε περισσότερες από 140 γυναίκες στην πολιτική να ζητήσουν από την ηγεσία της αμερικανικής πολιτείας "να μην ανεχθεί πλέον τους δράστες ή όσους επιτρέπουν" σεξουαλικά παραπτώματα. Η ειλικρινής, ασυμβίβαστη κατάθεση στο δικαστήριο μίας σταρ στον χώρο της μουσικής, σχετικά με τον DJ που την παρενόχλησε», σημειώνει στην αιτιολόγηση της επιλογής αυτού του «προσώπου της χρονιάς» για τη χρονιά που κλείνει ο Εντουαρντ Φάισενταλ του TIME.

TIME 2017

Στη δεύτερη θέση, ο περσινός «person of the year» (και διεκδικητής και φέτος για αρκετό καιρό πριν το TIME πάρει άλλη απόφαση) ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στους επιλαχόντες βρίσκουμε ακόμη την Πάτι Τζένκινς (σκηνοθέτη του «Wonder Woman» που έπαιξε κι αυτό το δικό του ρόλο στη γυναικεία χειραφέτηση μιας ανδροκρατούμενης βιομηχανίας) και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας που παίζει επικίνδυνα με αυτόν της Αμερικής.

Δείτε εδώ μερικούς από τους «πρωταγωνιστές» της χρονίας να μιλούν για τη σημασία του να μην μένεις σιωπηλός:






Διαβάστε περισσότερα για το θέμα:

Tags: Best of 2017