Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάρλοβι Βάρι 2014: Τα Bραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Ιουλίου το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι με την απονομή των βραβείων του.

Κάρλοβι Βάρι 2014: Τα Bραβεία

O μεγάλος νικητής του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι ήταν το «Corn Island» του Γεωργιανού Τζορτζ Οβασβίλι, μια συμπαραγωγή της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας και του Καζακστάν, που διαδραματίζεται σε ένα ποτάμι στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία και αφηγείται τη σχέση ενός ηλικιωμένου αγρότη με την εγγονή του αλλά και τη μαγεία της φύσης.

Το «Corn Island» κέρδισε τη Κρυστάλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας που συνοδεύεται από 25.000 δολάρια και μαζί το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.

2 Ο Τζορτζ Οβασβίλι με την Κρυσταλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Free Fall» του Γγκιόρκι Πάλφι, μια συμπαραγωγή Ουγγαρίας, Γαλλίας και Νότιας Κορέας. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης απέσπασε και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, αλλά και το βραβείο των Europa Cinemas Label Award.

«Εύχομαι σε κάθε δημιουργό να έχει ένα κοινό σαν εσάς. Ξέρετε γιατί είμαι ο καλύτερος σκηνοθέτης στο Κάρλοβι Βάρι σήμερα; Γιατί έχω ένα τόσο ωραίο συνεργείο και χωρίς εσάς δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ.», δήλωσε ο Πάλφι

2 O Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Λουίς Μινάρο παραδίδει το βραβείο Σκηνοθεσίας στον Γκιόρκι Πάλφι

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Ελ Φάνινγκ για το «Low Down» του Τζεφ Πράις, ενώ το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήγε δικαιωματικά στον Αργεντίνο Ναχιουέλ Περέζ Μπισκαβάρτ για το «Je Suis a Toi» του Νταβίντ Λαμπέρ.

2 Ναχιουέλ Περέζ Μπισκαβάρτ

Στο τμήμα «East of the West» που διαγωνιζόταν και η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, το μεγάλο βραβείο πήγε στην ταινία «Corrections Class» του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, μια συμπαραγωγή Ρωσίας - Γερμανίας, ενώ Ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία «Barbarians» του Ιβαν Ικιτς από τη Σερβία. Στην κριτική επιτροπή του τμήματος «East of the West», που αφορά πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης συμμετείχε φέτος και η παραγωγός Αμάντα Λιβανού από την Ελλάδα.

2 Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του τμήματος «East of the West» απονέμει το βραβείο στον Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι για το «Corrections Class»

Το Βραβειο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ πάνω από 60 λεπτά κέρδισε το «Waiting for August» της Τεοντόρα Ανα Μιχάι από το Βέλγιο, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στο «Steadiness» της Λίζα Βέμπερ από την Αυστρία. Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κάτω από 60 λεπτά κέρδισε το «Autofocus» του Μπόρις Μπόλζιακ από την Κροατία, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στο «The Queen» του Μανουέλ Αμπράμοβιτς από την Αργεντινή.

Το «Anywhere Else» της Εστερ Αμράμι από τη Γερμανία κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Forum of Independents», ενώ το βραβείο κοινου πήγε στο «The Magic Voice of the Rebel» της Ολγκα Σομέροβα από την Τσεχία.

Το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) κέρδισε το «Rocks in My Pockets» της Σίγκνε Μπαουμάνε που απέσπασε και ειδική μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή.

2

Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι είχε και έντονο ελληνικό χρώμα με την παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Γιάννη Βεσλεμέ «Νορβηγία» στο διαγωνιστικό τμήμα «East of the West», τη συμμετοχή της νέας ταινίας του Αγγελου Φραντζή με τίτλο «Σύμπτωμα» στο τμήμα «Works in Progress» και την προβολή τεσσάρων ακόμη ελληνικών ταινιών: «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και της συμπαραγωγής «Late Season» του Ντανίλο Καπούτο.

Το επόμενο 50ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα διεξαχθεί από τις 3 έως και τις 11 Ιουλίου 2015.

Διαβάστε περισσότερα για το 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι: