Συνέντευξη

Γιάννης Οικονομίδης & Βαγγέλης Μουρίκης: «Ελληνα, σήκω από τον καναπέ σου!»

στα 10

Ο σκηνοθέτης κι ο πρωταγωνιστής του «Μικρού Ψαριού» μας ξεναγούν στην ιστορία του Στράτου και καλούν τον Ελληνα θεατή να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξαναπάει σινεμά.

Γιάννης Οικονομίδης & Βαγγέλης Μουρίκης: «Ελληνα, σήκω από τον καναπέ σου!»

Πενηντάρης, θλιμμένος, σιωπηλός, ο Στρατός δουλεύει σε μια βιοτεχνία με ψωμιά, τυρόπιτες, φύλα ζύμης, αλλά στην πραγματικότητα βγάζει χρήματα σκοτώνοντας ανθρώπους για λογαριασμό του «Μπογιατζή», ενός τύπου που μοιάζει να έχει πάντα κάποιον να «σβήσει». Εχοντας πίσω του ένα έγκλημα πάθους πριν από χρόνια που του απέδωσε τα εύσημα ενός ανθρώπου που οφείλεις να σέβεσαι, ο Στράτος δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την τροχιά στην οποία έχει μπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσπαθήσει. Σε έναν κόσμο όπου όλα μοιάζουν για πούλημα και όπου όλα είναι φτηνά, εκεί όπου όλοι προσποιούνται ότι ζουν με έναν κώδικα τιμής, θα είναι ο Στράτος, ένας δολοφόνος κατ επάγγελμα αυτός που θα δοκιμάσει να υψώσει το ηθικό του ανάστημα. Ακόμη κι αν μια τέτοια πράξη μοιάζει μάταιη όταν όλα σε τραβάνε με βία κάτω.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Μικρό Ψάρι» εδώ.

Με φόντο το αστικό τοπίο, μία Αθήνα που απλώνει το μπετόν της από τον Υμηττό, την Κάντζα, τη Ραφήνα μέχρι το Λαύριο, την καμμένη Πεντέλη και τον καταπατημμένο με μεζονέτες Λυκαβηττό, ο Γιάννης Οικονομίδης κι ο Βαγγέλης Μουρίκης, ο δημιουργός και ο πρωταγωνιστής του «Μικρού Ψαριού», συζητούν για την αναγκαιότητα του ελληνικού σινεμά να παρουσιάσει ιστορίες που εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο την ανάγκη αντίστασης στην ηθική μας κρίση. Γιατί η οικονομική απλά ακολούθησε και έβγαλε το κεφάλι μας από την άμμο. Η ιστορία του Στράτου, ενός ήρωα με βρώμικα χέρια που από μέλος του υπόκοσμου αποφασίζει να κάνει την ανατροπή, μπορεί να ακολουθεί τη σύμβαση ενός γκανγκστερικού θρίλερ, αλλά μήπως αποτελεί και μία ακραία μεταφορά για όσα θέλει κάθε μέσος θεατής/«Μικρό Ψάρι» να κάνει σε μία κοινωνία βαθιάς διαφθοράς;

Ο Γιάννης Οικονομίδης («Σπιρτόκουτο», «Με τη Ψυχή στο Στόμα», «Μαχαιροβγάλτης») ομολογεί ότι «Το Μικρό Ψάρι» είναι μία πολύ διαφορετική ταινία από τις προηγούμενες. Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά ένιωσε ότι χρειαζόμαστε έναν ήρωα. Κάτι που όπως συμπληρώνει κι ο πρωταγωνιστής (αλλά και συνσεναριογράφος) Βαγγέλης Μουρίκης «είναι κοινωνική και πολιτική επιλογή».

«Με τι θα ήμασταν ευχαριστημένοι για την πορεία της ταινίας στις αίθουσες; Οπως κι ο Στράτος, που σηκώνεται κάποια στιγμή από τον καναπέ, να σηκωθεί κι ο θεατής...» λέει ο Οικονομίδης. «Ο Ελληνας θεατής, ο συμπατριώτης μας. Να σηκωθεί από τον καναπέ κι από την τηλεόραση και να μπει ξανά μέσα στο σινεμά. Οπως τον παλιό καλό καιρό. Αλλιώς, υπάρχει κρίση νοήματος πια. Δηλαδή, τι να πω...»

Δείτε το βίντεο και διαβάστε τα πάντα για το «Μικρό Ψάρι» που κάνει την πρεμιέρα του στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 27 Μαρτίου από τη Feelgood.


Περισσότερο... «Μικρό Ψάρι»: