Φεστιβάλ / Βραβεία

Πριν τις Κάννες, το «Rafiki» απαγορεύτηκε στην Κένυα ως λεσβιακή ρομαντική ιστορία

στα 10

Η πρώτη Κενυάτικη ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών, έχει ήδη απαγορευτεί στη χώρα της επειδή προάγει... λεσβιακά ήθη!

Πριν τις Κάννες, το «Rafiki» απαγορεύτηκε στην Κένυα ως λεσβιακή ρομαντική ιστορία

Ενα Φεστιβάλ κινηματογράφου, ένα δυναμικό και ζωντανό φεστιβάλ, δεν επιλέγει ταινίες μόνο με ποιοτικό κριτήριο. Τις επιλέγει και για την εμβέλεια που μπορούν να προσφέρουν σε κοινωνικά ζητήματα που χρειάζονται την προσοχή του παγκόσμιου κοινού.

Διαβάστε και δείτε εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το Επίσημο Πρόγραμμα του 71ου Φεστιβάλ Καννών

Μια τέτοια περίπτωση είναι το «Rafiki» («Friend») που κάνει την πρεμιέρα του στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Γουανούρι Καχίου και πρώτη ταινία από την Κένυα που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών σ' όλη την ιστορία του. Το «Rafiki» επικεντρώνεται στην Κένα και τη Ζίκι, κολλητές φίλες, παρά το πολιτικό μίσος που χωρίζει τις οικογένειές τους. Οταν μεταξύ των δυο κοριτσιών γεννηθεί ο έρωτας, εκείνες θα αναγκαστούν να διαλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: Thessaloniki Goes to Cannes ξανά! Αυτές είναι οι 5 ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν

rafiki 607

«Θα γιορτάσουμε την πρεμιέρα της ταινίας μας στις Κάννες, στις 9 Μαΐου,» δηλώνει η Καχίου σε συνέντευξή της στο Hollywood Reporter, «παρότι θα είναι μια εξόριστη ταινία.» Η σκηνοθέτης εξηγεί ότι η ταινία απαγορεύτηκε από την Επιτροπή Λογοκρισίας της Κένυας, επειδή οι ομοφυλοφιλικές σκηνές σε ταινίες απαγορεύονται στη χώρα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Εζέκιελ Μουτούα, ισχυρίστηκε ότι το σενάριο που ενέκρινε η Επιτροπή είναι διαφορετικό από αυτό που τελικά γυρίστηκε και ότι θα μηνύσει την παραγωγή του «Rafiki».

Δείτε ακόμη: Κάννες 2018: «Angel Face», η Μαριόν Κοτιγιάρ όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

rafiki 607

Η Γουανούρι Καχίου, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ταινία είναι ακριβώς ίδια με το σενάριο κι ότι η Επιτροπή ουδέποτε της ζήτησε να κάνει αλλαγές στις ερωτικές σκηνές, αλλά στο φινάλε του φιλμ. «Μου ζήτησαν να αλλάξω το τέλος της ταινίας γιατί θεώρησαν ότι δεν έδειχνε "αρκετή μεταμέλεια". Δεν μου ζήτησαν ν' αλλάξω τις ερωτικές σκηνές, αν ήθελαν να τις ελαττώσω με βάση την καταλληλότητα θα ήταν ένα ζήτημα προς συζήτηση, θα το εξετάζαμε ευχαρίστως. Αντίθετα, η αλλαγή που μας ζήτησαν ήταν το φινάλε να γίνει λιγότερο ελπιδοφόρο. Αρνήθηκα να δώσω στην ιστορία ένα απαισιόδοξο φινάλε κι αρνήθηκα να κάνω τις ηρωίδες μου να μετανιώνουν και δεν πιστεύω ότι πρέπει να παρουσιάζουμε τους Αφρικανούς ως θλιμμένους, απαισιόδοξους ή απελπισμένους. Αυτό δεν ταιριάζει στο ύφος μου και δεν ταιριάζει ούτε στο ήθος μου.»

rafiki 607

Πάντως, το «Rafiki», βασισμένο στο βραβευμένο διήγημα της Μόνικα Αράκ ντε Νιέκο, «Jambula Tree», θα προβληθεί στο διεθνές κοινό του Φεστιβάλ Καννών στις 9 Μαΐου και το Flix θα είναι εκεί για να μοιραστεί εντυπώσεις με όλο τον κόσμο! Ως τότε, δείτε παρακάτω το τρέιλερ.


Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Διαβάστε ακόμη: