Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: Με γυναικεία πλειοψηφία η Κριτική Επιτροπή της Κέιτ Μπλάνσετ

στα 10

Τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες, με θαυμάσια διαπιστευτήρια, συγκεντρώνονται γύρω από την Πρόεδρο Κέιτ Μπλάνσετ.

Κάννες 2018: Με γυναικεία πλειοψηφία η Κριτική Επιτροπή της Κέιτ Μπλάνσετ

Δήλωσε ο Τιερί Φρεμό, Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με απασχολεί πολύ περισσότερο η παρουσία των γυναικών στο Φεστιβάλ. Εχω συζητήσει με έξυπνες γυναίκες, σαν την Τζέσικα Τσαστέιν κι έχω ακούσει τις συμβουλές τους, ως προς βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στη διοργάνωση. Δίνουμε πια μεγαλύτερη σημασία στην αναλογία των φύλων στις επιτροπές επιλογής των προγραμμάτων, για παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή, δύο από τις τρεις επιτροπές έχουν ισάριθμες γυναίκες και άντρες».

Δείτε ακόμη: Πρώτες εικόνες από το «Βιβλίο της Εικόνας» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

κρίστεν στιούαρτ 607

Κι επειδή τι είναι ο λόγος σου αν δεν τον κάνεις πράξη, με την ανακοίνωση των προσώπων που θα σχηματίσουν, φέτος, την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος του 71ου Φεστιβάλ Καννών, διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των γυναικών υπερτερεί αυτού των ανδρών.

Γύρω από την Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής που είναι η Κέιτ Μπλάνσετ, συγκεντρώνονται: η ηθοποιός και τακτική επισκέπτης του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, Κρίστεν Στιούαρτ (δείτε εδώ στιγμιότυπα από την περσινή παρουσία της στο Φεστιβάλ), η σκηνοθέτης Εϊβα ΝτιΒερνέ, η Γαλλίδα ηθοποιός Λεά Σεντού (βραβευμένη για τη «Ζωή της Αντέλ») και η Κάτζα Νιν, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια από το Μπουρούντι. Μαζί τους, συμπληρώνουν την Κριτική Επιτροπή ο Κινέζος ηθοποιός Τσανγκ Τσεν (με παρουσία στο Φεστιβάλ με τις ταινίες «Crouching Tiger, Hidden Dragon», «Happy Together» και «Forever Young») και τρεις σκηνοθέτες, ο Καναδός Ντενί Βιλνέβ (τελευταία συμμετοχή του στις Κάννες το «Sicario»), ο Γάλλος Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (βραβευμένος το 1997 για το «Marius et Jeannette») και ο Ρώσος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (βραβευμένος πέρσι με το «Loveless»). Κι ενώ συχνά, τρομακτικά συχνά, οι ταινίες που επιλέγουν οι κριτικές επιτροπές των Φεστιβάλ μάς έρχονται ως ζοφερές εκπλήξεις, αυτή τη φορά τολμάμε να πούμε ότι νιώθουμε μια εμπιστοσύνη!

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Διαβάστε ακόμη: