Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε σαν τρελοί

στα 10

Από τις 11 ως τις 22 Μαΐου, το κινηματογραφικό ενδιαφέρον θα μονοπωλεί το Φεστιβάλ Καννών 2016: Εμείς κάνουμε το wish list μας για το Επίσημο Πρόγραμμα, περιμένοντας τις ανακοινώσεις κατά τα μέσα Απριλίου.

Flix Team
Κάννες 2016: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε σαν τρελοί

Κάθε χρόνο ο δρόμος πριν το Φεστιβάλ Καννών είναι στρωμένος με προβλέψεις και κουτσομπολιά. Κάποιοι από τους μεγάλους δημιουργούς που θεωρείται δεδομένο ότι θα συμμετάσχουν στο Επίσημο Πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Καννών θ' απουσιάσουν - και λίγο αργότερα θα καταλάβουμε γιατί. Κάποιοι που δε γνωρίζουμε καν θα μάς εκπλήξουν κι εκεί κρύβεται η μαγεία ενός μεγάλου φεστιβάλ. Θα υπάρχουν φέτος ελληνικές συμμετοχές; Δεν το κουβεντιάζουμε, για να μη... γρουσουζέψουμε, αλλά πόσο συναρπαστικό θα ήταν να κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το «Park» της Σοφίας Εξάρχου ή/και ο «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου; Προς το παρόν - και σίγουροι ότι προσεχώς θα προστεθούν αρκετοί γαλλόφωνοι τίτλοι στα προγνωστικά του προγράμματος - κάνουμε τη λίστα μας με τις 20 ταινίες που δε βλέπουμε την ώρα να δούμε στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2016: Ολα είναι Γκοντάρ, όλα είναι Μεσόγειος, όλα είναι «Περιφρόνηση»

silence 607

«Silence» του Μάρτιν Σκορσέζε Θα είναι έκπληξη το νέο φιλμ του Σκορσέζε να μην κάνει την πρεμιέρα του στις φετινές Κάννες. Ιστορία θρησκευτικής πίστης και ενοχής, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Σουσάκου Εντο που κυκλοφόρησε το 1966, η ταινία αποτελούσε ένα όνειρο για τον οσκαρικό σκηνοθέτη, που επί 20 χρόνια δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει. Η ταινία παρακολουθεί Ιεραπόστολους στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα και πρωταγωνιστούν οι Λίαμ Νίσον, Αντριου Γκάρφιλντ, Ανταμ Ντράιβερ και Ταντανόμπου Ασάνο. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Silence» του Μάρτιν Σκορσέζε εδώ.

The BFG 607

«The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ Ο Σπίλμπεργκ διασκευάζει Ρόαλντ Νταλ σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού και της συνάντησής του με έναν γίγαντα, ο οποίος της δείχνει την χώρα των γιγάντων, τη μαγεία και τους κινδύνους της. Τεράστιος με μεγάλα αυτιά και εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης, ο BFG δεν μοιάζει με τους περισσότερους κατοίκους της χώρας του, αφού εκτός από «Big» είναι και εξαιρετικά «Friendly» για «Giant». Ο Σπίλμπεργκ ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 2013, ενώ τρεις ως τώρα ταινίες του έχουν συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα, το «Sugarland Express», το «Πορφυρό Χρώμα» και ο «Ε.Τ.». Διαβάστε περισσότερα για το «The BFG» και δείτε το teaser εδώ.

julieta 607

«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ Εικοστή ταινία για τον αγαπημένο μας Ισπανό σκηνοθέτη, θα έχει ήδη βγει στην Ισπανία, αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε το Φεστιβάλ να φιλοξενήσει ταινίες του - ο Αλμοδόβαρ έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Ολα για τη Μητέρα μου» και τα βραβεία σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας για το «Volver». Το νέο του φιλμ μοιράζει το όνομα του τίτλου ανάμεσα σε δυο ηρωίδες που υποδύονται οι Εμα Σουάρες και Αντριάνα Ουγκάρτε και σε δυο εποχές, το 1985 και το 2015 και όλα δείχνουν ότι ο Αλμοδόβαρ, μετά το «Δεν Κρατιέμαι», ξαναγυρίζει στο γυναικείο μελόδραμα του οποίου είναι ο βασιλιάς. Διαβάστε περισσότερα για το «Julieta» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

La La Land 607

«La La Land» του Ντέιμιεν Σαζέλ Μετά το θρίαμβο του «Whiplash», ο Σαζέλ συνεχίζει με μια ταινία που ο ίδιος περιγράφει ως ένα «παλιομοδίτικο φιλμ με τραγούδι και χορό», εμπνευσμένο από τις αγαπημένες του ταινίες: το «Τραγουδώντας στη Βροχή», τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» και το «Ενα Αστέρι Γεννιέται». Πρωταγωνιστούν ο Ράιαν Γκόσλινγκ κι η Εμα Στόουν ως ένας τζαζίστας και μια φέρελπις ηθοποιός στο Λος Αντζελες και δε βλέπουμε την ώρα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «La La Land» του Ντέιμιεν Σαζέλ εδώ.

paterson 607

«Paterson» του Τζιμ Τζάρμους Τρία χρόνια μετά το «Only Lovers Left Alive», ο Τζάρμους λέγεται ότι θα επιστρέφει στις Κάννες με... λεωφορείο! Πρωταγωνιστής ο Ανταμ Ντράιβερ, στο ρόλο ενός οδηγού λεωφορείου που συνεχίζει αδιάλειπτα τη διαδρομή και τη ρουτίνα του στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, ενώ η γυναίκα του, την οποία υποδύεται η Γκολσιφτέ Φαραχανί, βλέπει τη ζωή της ν' αλλάζει ριζικά στο διάστημα μιας εβδομάδας. Διαβάστε περισσότερα για το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους εδώ.

free fire 607

«Free Fire» του Μπεν Γουίτλι Οσο εμείς ανυπομονούμε για το «High Rise» με τον Τομ Χίντλστον, o Βρετανός σκηνοθέτης του «Sightseers» έχει ήδη έτοιμη την επόμενη ταινία του, με executive producer τον Μάρτιν Σκορσέζε. Σε δικό του σενάριο, η ταινία εκτυλίσσεται σε μια μάχη δυο συμμοριών στη Βοστώνη του 1978. Πρωταγωνιστούν οι Κίλιαν Μέρφι, Αρμι Χάμερ, Σαμ Ράιλι, Σάρλτο Κόπλεϊ, Τζακ Ρέινορ, Μάικλ Σμάιλι και, φυσικά, η Μπρι Λάρσον που από το γύρισμα ως τώρα κέρδισε κι ένα Οσκαρ.

marion cottillard only the end of the world 607

«It's Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν Παραγωγικός είπατε; Ο τρομερός Καναδός που σταδιακά ωριμάζει υπέροχα, μόλις τελείωσε την προηγούμενη συμμετοχή του στις Κάννες, το «Mommy» και πριν ξεκινήσει το «The Death and Life of John F. Donovan» με την Τζέσικα Τσαστέιν, τη Σούζαν Σαράντον και την Αντέλ, σκηνοθέτησε αυτήν εδώ την ιστορία, βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ζαν-Λικ Λαγκάρς, με ήρωα έναν συγγραφέα που επιστρέφει για πρώτη φορά στο οικογενειακό του σπίτι μετά από δώδεκα χρόνια μόνο και μόνο για να ανακοινώσει τον επικείμενο θάνατό του. Πρωταγωνιστεί η dream team Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «It's Only the End of the World» εδώ.

loving 607

«Loving» του Τζεφ Νίκολς Παρουσίασε το «Midnight Special» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά έχει ήδη έτοιμη τη νέα ταινία του, που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ρίτσαρντ και της Μίλντρεντ Λάβινγκ, ενός διαφυλετικού ζευγαριού που διεκδίκησε το δικαίωμα στο γάμο στη ρατσιστική Βιρτζίνια του '50. Για το ίδιο θέμα είδαμε πριν τρία χρόνια το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «The Loving Story» - θυμηθείτε το εδώ. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Τζόελ Ετζερτον και η Ρουθ Νέγκα, ο Μάικλ Σάνον, ηθοποιός-μασκότ του Νίκολς εννοείται ότι εμφανίζεται επίσης κι όλα δείχνουν ότι το «Loving» θα επισκεφθεί την Κρουαζέτ, μετά τα «Take Shelter» και «Mud» που επίσης έκαναν την πρεμιέρα τους στο Φετιβάλ Καννών.

american honey 607

«American Honey» της Αντρεα Αρνολντ Η ιστορία ενός κοριτσιού που πιάνει δουλειά σε μια ομάδα πλασιέ περιοδικών και ταξιδεύει μαζί τους στις κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Με τρεις φεστιβαλικές επιτυχίες στο βιογραφικό της («Red Road», «Fish Tank» και «Wuthering Heights») και με λίγα επεισόδια του «Transparent» για να διασχίσει τον Ατλαντικό, η Βρετανίδα σκηνοθέτης κάνει το αμερικανικό της ντεμπούτο σ' ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια τη γοργά ανερόχμενη Αριελ Χολμς και τον Σάια ΛαΜπεφ. Μένει να δούμε πόσο διαπεραστική μπορεί να γίνει η ματιά της στη βαθειά αμερικανική κουλτούρα.

elle isabelle huppert 607

«Elle» του Πολ Βερχόφεν Μια ατρόμητη, αήττητη, δυναμική καριερίστα πέφτει θύμα εισβολής στο σπίτι της κι αποφασίζει να καταδιώξει τον εγκληματία. Είκοσι τέσσερα (!) χρόνια αφότου το «Βασικό Ενστικτο» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, ο Πολ Βερχόφεν έχει έτοιμη την κινηματογραφική του επάνοδο και μάλιστα με πρωταγωνίστρια τη μεγαλύτερη Γαλλίδα σταρ, την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Σίγουρη δουλειά; Διαβάστε περισσότερα για το «Elle» του Πολ Βερχόφεν εδώ.

handmaiden 607

«The Handmaiden» του Παρκ Τσαν-Γουκ Μετά από τη σύντομη επίσκεψή του στην Αμερική με το «Stoker», ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην Κορέα και διασκευάζει το μυθιστόρημα της Σάρα Γουότερς «Fingersmith», με ηρωίδες Βικτοριανές λεσβίες μικροεγκληματίες, μεταφέροντας τη δράση στην υπό Ιαπωνική κατοχή Κορέα του '30. Ο Παρκ Τσαν-Γουκ πρωτοεμφανίστηκε στις Κάννες το 2004 με το «Oldboy» και ξανά το 2009 με το «Thirst».

Light Between Oceans 607

«The Light Between Oceans» του Ντέρεκ Σιανφράνς Ενας φαροφύλακας κι η γυναίκα του παίρνουν υπό την προστασία τους ένα μωράκι που ξεβράζει το κύμα. Ο Μάικλ Φασμπέντερ, η Αλίσια Βικάντερ κι η Ρέιτσελ Βάις συνθέτουν τους πρωταγωνιστές αυτού του ψυχολογικού δράματος από τον σκηνοθέτη των «Blue Valentine» και «The Place Beyond the Pines», με βάση το μυθιστόρημα της Αυστραλέζας Μ. Λ. Στέντμαν. Διαβάστε περισσότερα για το «The Light Between Oceans» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

neon demon 607

«The Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν Απογειώθηκε στις Κάννες με το «Drive», καταποντίστηκε με το «Only God Forgives», γιατί ο Δανός σκηνοθέτης να μη ζητήσει το αίμα του πίσω μ' αυτήν την ιστορία καταδίωξης, καθώς ένα νεαρό μοντέλο γίνεται θήραμα μιας ομάδας που θέλει να απομυζήσει την ομορφιά και τη δροσιά της. Πρωταγωνιστούν η Ελ Φάνινγκ, η Κριστίνα Χέντρικς και ο Κιάνου Ριβς. Διαβάστε περισσότερα για το «Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν εδώ.

salt and fire 607

«Salt and Fire» του Βέρνερ Χέρτσογκ Μπορεί τα ντοκιμαντέρ του να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις τελευταίες ταινίες μυθοπλασίας του, μπορεί η τελευταία του κατάθεση στο είδος να ήταν το άρλεκιν περιοπής «Queen of the Desert», μπορεί να έχει να πάει στις Κάννες από το 1984 με το «Where the Green Ants Dream», πάντως ο ιδιοσυγκρασιακός (να πούμε θεότρελος;) Γερμανός σκηνοθέτης έχει νέα ταινία έτοιμη, με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Σάνον και τη Βερόνικα Φέρες (το καστ συμπληρώνει ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ) στο ρόλο δυο επιστημόνων που διερευνούν την οικολογική καταστροφή στις αλυκές της Βολιβίας.

story of your life 607

«Story of Your Life» του Ντενίς Βιλνέβ Μόλις πέρσι ο Καναδός σκηνοθέτης διαγωνίστηκε στις Κάννες με το «Sicario» και τώρα η νέα του ταινία είναι έτοιμη, με πρωταγωνιστέ τους Εϊμι Ανταμς, Τζέρεμι Ρένερ και Φόρεστ Γουίτακερ. Βασισμένη σ' ένα διήγημα του Τεντ Τσιανγκ, η ταινία παρακολουθεί τις προσπάθειες μιας γλωσσολόγου να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα εξωγήινων που μόλις έχουν φτάσει στον πλανήτη μας, για να διαπιστώσει εάν είναι εχθρικοί ή φιλικοί. Αλλαγή πλεύσης για τον Βιλνέβ, προς το σινεμά του φανταστικού, το οποίο σίγουρα θα διαποτίζει με τις γνωστές του ιδέες ηθικής.

αντέλ ενέλ 607

«La Fille Inconnue» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν Τα τελευταία χρόνια δεν έχει συμβεί οι αδελφοί Νταρντέν να έχουν έτοιμη ταινία και να μην τη λανσάρουν στις Κάννες - και συνήθως να βραβεύονται γι' αυτήν - οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στο Φεστιβάλ θα κάνει πρεμιέρα το νέο φιλμ τους, «Το Αγνωστο Κορίτσι», η ιστορία ενός γιατρού που προσπαθεί ν' ανακαλύψει την ταυτότητα μιας κοπέλας που πέθανε στα χέρια του, επειδή αρνήθηκε ιατρική βοήθεια. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του κοριτσιού, η υπέροχη Αντέλ Ενέλ του «Les Combattants» που γρήγορα αναδεικνύεται στο πιο hot όνομα του νέου γαλλικού σινεμά. Διαβάστε περισσότερα για το «Αγνωστο Κορίτσι» των αδελφών Νταρντέν εδώ.

money monster 607

«Money Monster» της Τζόντι Φόστερ Θρίλερ ομηρίας μαζί με πολιτικό κατηγορώ και θεαματικό καστ: η Τζόντι Φόστερ είναι έτοιμη για την επόμενη σκηνοθετική επιτυχία της, με όπλα ένα δυνατό σενάριο και τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς και Τζακ Ο' Κόνελ - μάλιστα ο Κλούνεϊ κρατά και ρόλο παραγωγού μαζί με τον Γκραντ Χέσλοβ. Η ταινία παρακολουθεί μια περίπτωση ομηρίας που μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση. Κεντρικός ήρωας είναι ένας οικονομολόγος που δίνει τηλεοπτικές συμβουλές για το χρηματιστήριο, στην εκπομπή «Money Monster», τον οποίο παγιδεύει ένας ένοπλος άντρας που έχει πέσει θύμα των οδηγιών του. Προβλέπουμε άφιξη Αμάλ στην Κρουαζέτ. Διαβάστε περισσότερα για το «Money Monster» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

μπλέικ λάιβλι κρίστεν στιούαρτ 607

«Untitled Woody Allen Project» του Γούντι Αλεν Ως συνήθως τον τίτλο θα τον μάθουμε τελευταία στιγμή, αλλά αυτή, η 47η ταινία του Γούντι Αλεν, γυρισμένη για πρώτη φορά ψηφιακά, θα κάνει λογικά πρεμιέρα στις Κάννες, λίγο πριν την έξοδό της στην Αμερική. Η ταινία έχει γυριστεί στο Λος Αντζελες και, φυσικά, η υπόθεσή της παραμένει ελλειπτική: Ενα αγόρι κι ένα κορίτσι στη Νέα Υόρκη, η μητέρα ενός κοριτσιού κι ο πατέρας ενός αγοριού στα βάθη της Αμερικής. Κι ό,τι καταλάβαμε. Πρωταγωνιστούν οι Τζίνι Μπερλίν, Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Μπλέικ Λάιβλι, Πάρκερ Πόουζι, Κρίστεν Στιούαρτ, Κόρεϊ Στολ, Κεν Στοτ και Στιβ Καρέλ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη νέα ταινία του Γούντι Αλεν εδώ.

the last face 607

«The Last Face» του Σον Πεν Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Σον Πεν τοποθετείται στην Αφρική, όπου η διευθυντρια ενός ΜΚΟ (Σαρλίζ Θερόν) κι ένας γιατρός (Χαβιέρ Μπαρδέμ) συνδέονται από τρελό πάθος και χωρίζονται από τις διαφορετικές του απόψεις για το πώς να βοηθήσουν τον πληθυσμό - το καστ συμπληρώνει η Αντέλ Εξαρχόπουλος. Ολα δείχνουν ότι η νέα ταινία του Σον Πεν θα κάνει την πρεμιέρα της στις Κάννες, όμως πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα στο κόκκινο χαλί από πέρσι, όταν το ζευγάρι, τότε, Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν προκαλούσε υστερία στους φωτογράφους, λίγους μήνες πριν χωρίσει οριστικά. Διαβάστε περισσότερα για το «The Last Face» του Σον Πεν εδώ.

κριστιάν μουντζιού 607

«Family Photos» του Κριστιάν Μουντζιού Εάν αυτή η ταινία του Ρουμάνου δημιουργού συμμετάσχει, όπως όλα δείχνουν, στο Φεστιβάλ Καννών, θα σημάνει ένα θριαμβευτικό 4/4 για τον Μουντζιού: το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «L' Occident», είχε πρωτοπροβληθεί στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, το «4 Μήνες, 3 Βδομάδες και 2 Ημέρες» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2007 και το «Πίσω από τους Λόφους», το 2012, τιμήθηκε με τα βραβεία σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας. Η νέα ταινία του Μουντζιού παρακολουθεί οικογενειακά δράματα σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας, με συνδετικό κρίκο ένα γιατρό.

Το 69ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 11 ως τις 22 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει εικόνες, σχόλια, παραλειπόμενα, νέα και κριτικές ταινιών, ώστε να μη χάσετε ούτε λεπτό!

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2016 - Ο Τζορτζ Μίλερ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής (χωρίς τη Φουριόζα)