Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας 2013: Οι Υποψηφιότητες!

στα 10

Μόλις ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε αναλυτικά ποιες ταινίες είναι υποψήφιες σε ποιες κατηγορίες, τις απουσίες, τις εκπλήξεις και τα παραλειπόμενα...

Flix Team
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας 2013: Οι Υποψηφιότητες!

Οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ανακοινώθηκαν πριν από λίγο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κατερίνα Ευαγγελάκου, τη συμβολαιογράφο Ουρανία Μικρού, τη διευθύντρια προγράμματος της Nova, Μεγάλου Χορηγού της Ακαδημίας, Αγάπη Κεφαλογιάννη και τον διευθυντή της Στέγης Χρήστο Καρρά.

Προτού περάσουμε στην ανάλυση των ίδιων των υποψηφιοτήτων να επισημάνουμε δύο καινούργια, τιμητικά βραβεία όπως αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα.

Από φέτος θα απονέμεται το Βραβείο Λουκία Ρικάκη, στην μνήμη της αδικοχαμένης σκηνοθέτιδας και θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3000 ευρώ, που αποτελεί δωρεά της οικογένειας Ρικάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ που τιμάτε την μνήμη της Λουκίας δίνοντας αυτό το βραβειο στα χρόνια που θα έρθουν» δήλωσε η μητέρα της Λουκίας Ρικάκη. «Λίγο πριν φύγει η Λουκία μου είπε ''αν η ζωή μάνα τελειώνει στα 50, την έχω ζήσει στα κόκκινα!'' Τους περισσότερους σας ξέρω από παιδιά και θέλω να σας ευχηθώ να ζήσετε κι εσείς τη ζωή σας στα κόκκινα. Ο Νίκος Νικολαΐδης κι ο Βασίλης Καραμητσάκης που διαχειρίζονται αυτό το βραβείο, κι εγώ σας ευχόμαστε καλή συνέχεια...»

Ενα ακόμα τιμητικό βραβείο θεσμοθετείται από φέτος και θα είναι το Βραβείο Nova. Οπως εξήγησε η διευθύντρια προγράμματος της nova, Αγάπη Κεφαλογιάννη «...ακόμα και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που οι πηγές χρηματοδότησης είναι ανύπαρκτες, η nova δηλώνει παρούσα. Πιστεύουμε στο ελληνικό σινεμά, αριθμούμε 110 συμπαραγωγές και είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων σκηνοθετών - καταξιωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων, εμπορικών και ανεξάρτητων. Τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμαστε σε μία στρατηγική συνεργασία με την Ακαδημία, τη στηρίζουμε σε όλες της τις εκδηλώσεις, αλλά και στην μεγάλη γιορτή των βραβείων. Θεωρούμε ότι το σινεμά είναι πολιτισμός και φέτος θεσμοθετούμε το Βραβείο Nova, που θα απονέμεται σε κάποιον που στηρίζει το ελληνικό σινεμά και βοηθάει και στην εξωστρέφειά του, ως πρέσβης του στο εξωτερικό...»

Τους παραλήπτες και των δύο τιμητικών βραβείων για φέτος θα τους μάθουμε τη βραδιά της απονομής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Τις περισσότερες υποψηφιότητες, έντεκα σύνολο, συγκέντρωσε το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ενώ ακολουθούν η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου με 9 και το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη με 5.

Ευχάριστες εκπλήξεις οι υποψηφιότητες της ταινίας του Νίκου Κορνήλιου «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου» (στην καλύτερη ταινία και στον δίκαιο πρώτο ανδρικό ρόλο για τον Λάμπρο Αποστόλου), όπως και οι υποψηφιότητες του «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά. Δύο ταινίες που αθόρυβα και έχοντας προβληθεί μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έφτασαν στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας, με το «Μπιγκ Χιτ» να άξιζε και μερικές θέσεις στις μεγάλες υποψηφιότητες, όπως αυτές της σκηνοθεσίας, του Α' Ανδρικού Ρόλου (για τον Μελέτη Γεωργιάδη) και γιατί όχι και της καλύτερης ταινίας, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι μόνο άξιζε υποψηφιότητα αλλά και βραβείο ήχου για το εξολοκλήρου ντουμπλάρισμα όλων των φωνών των ηθοποιών του.

Στις απουσίες ας σημειώσουμε φυσικά την απουσία του «L» από την καλύτερη ταινία και του Μπάμπη Μακρίδη από την σκηνοθεσία, πολλές ακόμη μικρού μήκους ταινίες από μια υπέροχη φετινή σοδειά που θα άξιζαν κάποια θέση στην πεντάδα της κατηγορίας, την απουσία της Στεφανίας Γουλιώτη στον Α' Γυναικείο Ρόλο για το «J.A.C.E.», για τον οποίο και βραβεύθηκε στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τη μουσική του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη) για τη «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη, την απουσία του «Μπιγκ Χιτ» από την κατηγορία του ήχου που προαναφέραμε, την απουσία του Θύμιου Μπακατάκη για τη φωτογραφία του «L» και του Δημήτρη Κασσιμάτη για τη φωτογραφία του «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού».

Ας σημειωθεί εδώ επίσης πως σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου οι υποψηφιότητες προέκυψαν από μόλις 104 μέλη που ψήφισαν από τα συνολικά 240 της Ακαδημίας.

Διαβάστε εδώ το κείμενο άποψης του Flix.gr «Τι είναι λάθος με τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;».

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

  • Ιερώνυμος Καλετσάνος (J.A.C.E.)
  • Γιώργος Συμεωνίδης (Η Κόρη)
  • Μάκης Παπαδημητρίου (L)

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΜΟΝΤΑΖ

  • 10η Μέρα (Γιάννης Κωσταβάρας)
  • Αν... (Στέλλα Φιλιπποπούλου)
  • J.A.C.E. (Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Πάνος Δαουλτζής)

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ

ΗΧΟΥ

  • 10η Μέρα (Γιάννης Σκανδάμης, Γιώργος Ραμαντάνης, DNA Lab)
  • J.A.C.E. (Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Βάλια Τσέρου)
  • L (Κώστας Φυλακτίδης, Στέφανος Ευθυμίου)
  • (Αν...) (Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος)

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΦΕ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ