Άποψη

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου

στα 10

Στο πνεύμα του... FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Τα σινεμά μας, η πόλη μας...

Το κέντρο της Αθήνας θα μείνει χωρίς κινηματογραφικές αίθουσες.

Αυτή η αγωνία διέτρεξε ολόκληρη την - όχι μόνο κινηματογραφική, αλλά πολιτισμική, κοινωνική, ανθρωπολογική, οικονομική, επικοινωνιακή - χρονιά και, η αλήθεια είναι, το τέλος του 2023 δεν φέρνει ανακούφιση. Το Embassy στο Κολωνάκι έκλεισε ήδη το 2022, την Οπερα στην Ακαδημίας έκλεισε φέτος η Odeon. Ενώ όμως αυτοί οι κινηματογράφοι έπαψαν να λειτουργούν αποκλειστικά λόγω ιδιωτικής επιλογής του επιχειρηματία, δυο άλλοι απειλήθηκαν από κρατική υπαιτιότητα.

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Με το Αττικόν και το Απόλλων, παρά τις αδιάκοπες αχτίδες ελπίδας, να παραμένουν όχι απλώς κλειστά αλλά και με όψη δυστυχή, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας τα σινεμά είναι μετρημένα στα δάχτυλα: Αστυ στην πλατεία Κλαυθμώνος, Ελλη στην Ακαδημίας, Τριανόν, Αλεξάνδρα, Studio και Αελλώ στην Πατησίων. Και Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου και Αστορ στην Κοραή: οι ολοζώντανες κοιτίδες κινηματογράφου της Αθήνας τέθηκαν υπό εξαφάνιση.

Περιουσιακά στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, οι δυο κινηματογράφοι συμπεριλήφθηκαν σε προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίησή τους, την πώλησή τους δηλαδή σε ιδιώτες. Το Αστορ μοιάζει να έχει διαφύγει, προς το παρόν, τον κίνδυνο, το Ιντεάλ πουλήθηκε, μαζί με ολόκληρο το κτίριο όπου στεγάζεται, στον Ομιλο Μήτση, κλείνει στο τέλος του 2023 για την καθολική ανακαίνιση και ενδέχεται μόνο να ξαναλειτουργήσει σε λίγα χρόνια ως κινηματογράφος, με την ίδια ή διαφορετική διοίκηση. Παρότι κηρύχθηκε διατηρητέα η χρήση των δυο αιθουσών ως κινηματογράφων, την απόφαση καλύπτει αβεβαιότητα για το μέλλον. Η προοπτική του κλεισίματος των αιθουσών προκάλεσε ανταλλαγή πυρών με την Πολιτεία, ευαίσθητα μηνύματα επιφανών ανθρώπων του κινηματογράφου αλλά και, κυρίως, την έμπρακτη αντίδραση επαγγελματιών του σινεμά και θεατών που γέμισαν τις αίθουσες ακτιβιστικά με σύνθημα «Τα σινεμά μας, η πόλη μας», τόσο πυκνά όσο ωραίο θα ήταν να τις γέμιζαν τακτικότερα. Παρακάτω το χρονικό όπως γράφτηκε στο Flix.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη