Buzz

Εκτός δικαιοδοσίας του Υπουργείου Πολιτισμού η σωτηρία του Ιντεάλ και του Αστορ

στα 10

«Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, θέτοντας τα δύο σινεμά εκτός δικαιοδοσίας του.

Εκτός δικαιοδοσίας του Υπουργείου Πολιτισμού η σωτηρία του Ιντεάλ και του Αστορ

Εγκαλούμενο εδώ και μήνες για την απραξία του πάνω στο θέμα της διατήρησης της χρήσης ως κινηματογραφικών αιθουσών των κινηματογράφων Ιντεάλ και Αστορ που απειλούνται από την εκμετάλλευση των κτιρίων που τα στεγάζουν, ιδιοκτήσίας του e-ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε ερώτηση δημοσιόγράφων διευκρινίζει μέσω του Γραφείου Τύπου του:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, Ιντεάλ και Αστορ, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Μοναδικό υπεύθυνο για τον χαρακτηρισμό των κινηματογράφων ως διατηρητέων είναι πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και βρίσκεται πλέον ολόκληρος ο φάκελος με τα ψηφίσματα και τις επιστολές των φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας, έχοντας μεταβιβαστεί στις υπηρεσίες του από το ΥΠΠΟ από τον Δεκέμβριο του 2022.

Αν και είμαστε σίγουροι πως, παρά τους αρτηριοσκληρωτικούς κανονισμούς που είναι βέβαιο ότι ισχύουν στα αρμόδια Υπουργεία (με αποτέλεσμα πολλά από τα κακώς κείμενα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αστικός ιστός στην πρωτεύουσα και εκτός), θα μπορούσε με «πολιτική βούληση» να τεθεί το ζήτημα των δύο κινηματογράφων υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και να δοθεί μια οριστική λύση.

Αναμένοντας εξελίξεις, συντονιζόμαστε μαζί με τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί από τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Αστορ και Ιριδα (η αίθουσα στην οδό Ακαδημίας που ανήκει στο ΕΚΠΑ και που απειλείται να περάσει σε χρήση διαφορετική από τη σημερινή της που στεγάζει τις εκδηλώσεις του ΠΟΦΠΑ) οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν προβολές την Κυριακή 2 Απριλίου και μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 4 Απριλίου.