Άποψη

Ανασκόπηση 2023 | Οταν το ελληνικό σινεμά κέρδισε 3 νέα υπέροχα βιβλία (που μπορείτε να χαρίσετε τις γιορτές)

στα 10

Στο πνεύμα του... FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023 | Οταν το ελληνικό σινεμά κέρδισε 3 νέα υπέροχα βιβλία (που μπορείτε να χαρίσετε τις γιορτές)

Το ελληνικό σινεμά δεν τα πηγαίνει καλά μόνο στις ταινίες, αλλά και στα βιβλία που γράφονται γι' αυτές. Μέσα στο 2023 κυκλοφόρησαν τρία, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, βιβλία για τον εγχώριο κινηματογράφο που αγαπήσαμε πολύ. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, αγοράστε τα, διαβάστε τα, χαρίστε τα.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

ανασκόπηση 2023 η παγώνα και οι άλλες

«Η Παγώνα και οι Αλλες: Ο ρόλος της υπηρέτριας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου» του Χρήστου Νταμπακάκη, εκδόσεις Αιγόκερως

Ενα ενδιαφέρον και αναπάντεχο θέμα γίνεται το κέντρο μιας κινηματογραφικής μελέτης που την ίδια στιγμή που διατρέχει το ελληνικό σινεμά των δεκαετιών της ακμής του, χαρτογραφεί και μια ολόκληρη κοινωνία μέσα από τα στερεότυπα που αναπαράγονται ή (σε λιγότερο βαθμό) ακυρώνονται μέσα από χαρακτηριστικές ηρωίδες, τις υπηρέτριες που στην πλειοψηφία τους υπήρξαν καθοριστικά πρόσωπα για το δράμα, την κωμωδία, την ίντριγκα και τη λύτρωση σε όλο το εύρος της ελληνικής κινηματογραφίας.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Flix με τον Χρήστο Νταμπακάκη και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο

ανασκόπηση 2023 ανθοδέσμη/πλάνα κυριακός

«Ανθοδέσμη/πλάνα. (Απο)χαιρετισμός στη μητέρα (μου)» του Κωνσταντίνου Κυριακού, εκδόσεις Αιγόκερως

Συνεχίζοντας ένα ερευνητικό έργο που αφήνει πάντα χώρο για το προσωπικό βίωμα, ο Κωνσταντίνος Κυριακός, Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, επιχειρεί έναν αποχαιρετισμό στη μητέρα του αλλά ταυτόχρονα και μια συναισθηματικά πλούσια μελέτη πάνω στη μητρότητα στον ελληνικό κινηματογράφο. Διασχίζοντας την έννοια της μητέρας από τα βάθη του ελληνικού μελοδράματος μέχρι και σήμερα, ο Κυριακός αποτίνει το δικό του φόρο τιμής σε μια εμβληματική φιγούρα που υπήρξε κυρίαρχη, με πολλαπλούς τρόπους, μέσα στην πολύπαθη ελληνική κινηματογραφική ιστορία. Ταυτόχρονα αφιερώνει σε μητέρες που αγάπησε, μητέρες που θα ήθελε και δεν θα ήθελε να έχει, μητέρες που του θυμίζουν τη δική του μητέρα ή κουβαλάνε από αυτήν την πιο πολύτιμη αίσθηση μιας κοινής μνήμης.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Flix με τον Κωνσταντίνο Κυριακό και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο

ανασκόπηση 2023 χώρα σε βλέπω

«Χώρα, σε βλέπω: Ο εικοστός αιώνας του ελληνικού σινεμά», εκδόσεις Νεφέλη

«Ανοιχτό βιβλίο.» Ετσι περιγράφουν οι επιμελητές Αφροδίτη Νικολαΐδου και Δημήτρης Παπανικολάου την έκδοση «Χώρα, σε βλέπω» που ήρθε να συμπληρώσει και να επεκτείνει (με πολλούς, αναπάντεχους και συναρπαστικούς τρόπους) το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που περιλάμβανε την προβολή και τη διάσωση 41 ταινιών από τον 20ό αιώνα του ελληνικού σινεμά. Ανοιχτό βιβλίο, όχι μόνο γιατί συνομιλεί διαρκώς με τον αναγνώστη προκαλώντας τον να θυμηθεί, να ανακαλέσει, να διαγράψει και να οραματιστεί για το μέλλον, αλλά κυρίως γιατί προσπαθεί, πετυχαίνει και γίνεται πρότυπο μιας ανάγνωσης χωρίς στεγανά, κλισέ και ιερές αγελάδες της ιστορίας του ελληνικού σινεμά, τολμώντας να συνδέσει φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους σημεία πάνω στον ιστορικό χάρτη, ενώνοντας τους Βαλκανικούς Πολέμους με το συνταρακτικό φινάλε στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη και το οικογενειακό δίκαιο με την τελευταία πτήση από το Ελληνικό μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο που - επιτέλους; - βλέπει το ελληνικό σινεμά με μια νέα, ανανεωτική, ριζοσπαστική, για πρώτη φορά με την ελαφρότητα της λαϊκής τέχνης που είναι και της σοβαρότητας του ιστορικού της αποτυπώματος ανάγνωση που ξαφνιάζει.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Flix με την Αφροδίτη Νικολαΐδου και τον Δημήτρη Παπανικολάου και και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο

Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη
Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε... την έκρηξη του ποπ φαινομένου «Barbenheimer»
Ανασκόπηση 2023 | Οι 20+ συνεντεύξεις που διαβάστηκαν περισσότερο φέτος στο Flix
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε έντονα τα σημάδια ενός «Endgame» της Marvel
Ανασκόπηση 2023 | Η σκηνή της χρονιάς

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2023 | Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς