TV & STREAMING

Top Ten TV 2012: Το νούμερο 1

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις 10 σειρές του 2012 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη. Στην 1η θέση ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου.

Top Ten TV 2012: Το νούμερο 1

«Louie» (3η σεζόν)

Να πώς μοιάζει η εξέλιξη ενός ούτως ή άλλως φανταστικού σόου: ο Λούις CK στις δύο πρώτες σεζόν της υβριδιακού χαρακτήρα σειράς του έπαιζε με τα φορμάτ και με τους κανόνες (κυρίως μη έχοντας κανέναν) παρουσιάζοντας μικρά επεισόδια από τη ζωή του δραματοποιημένου alter ego του, ανάμεσα σε σκετσάκια stand-up κωμωδίας που -ίσως- συνδέονται.

Καθώς η σειρά εξελισσόταν κι ο ίδιος άρχισε να έχει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον αφηγητή μέσα του, έφτασε στην 3η σεζόν για να σπάσει και τον τελευταίο κανόνα που του είχε απομείνει: το να δοκιμάσει να πει μια ιστορία σε συνέχειες, με συνέπειες για τους χαρακτήρες από το ένα επεισόδιο στο επόμενο. Ολοκληρώνοντας αυτό το τελειωτικό πείραμα, ο CK παρέδωσε μια σεζόν αληθινή μυσταγωγία, ένα απίστευτο κράμα κωμωδίας και τραγωδίας βλέποντας την οποία δεν γελάς ακριβώς, δεν κλαις ακριβώς, αλλά μένεις συνήθως με το στόμα ανοιχτό.

Στο πλαίσιο της δημιουργικής ωρίμανσής του ο Λούις ξεπερνά υπό μία έννοια ακόμα κι αυτό που αρχικά ξεκίνησε να κάνει με τη σειρά. Φυσικά το «Louie» δε σταματά ποτέ να είναι μια φιλοσοφική ματιά πάνω στην τραγικωμωδία της καθημερινής μας ύπαρξης, και σε αυτό εξακολουθεί να είναι άψογο. Μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ή/και αστείες σκηνές της σεζόν ήρθαν μέσα από τέτοια στιγμιότυπα, από την άβολη επανένωση του Λούις με τον φίλο για μια νύχτα που έκανε σε ένα ταξίδι, μέχρι την υπεράνθρωπη προσπάθειά του να διορθώσει το χαλασμένο Χριστουγεννιάτικο δώρο της κόρης του.

louie parker

Όμως φέτος πήγε ακόμα πιο μακριά. Υπάρχει αληθινή τέχνη σε κάποιες από τις στιγμές της σειράς, στον τρόπο που η κάμερα μεγαλώνει ανεπαίσθητα την Πάρκερ Πόουζι στην κορυφή της Νέας Υόρκης, στη γεφύρωση της απόστασης ρεαλισμού και σουρεαλισμού, στο πώς αποδίδονται οπτικά και ηχητικά οι στιγμές που θες να ανοίξει η γη και να σε καταπιεί ή που νιώθεις το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια σου.

Στην 3η σεζόν ο Λούις αποδόμησε την -ανάγκη μας για τη φαντασίωση ενός- manic pixie dream girl, μίλησε για τον τρόμο του αύριο, για την πρόκληση ως απελευθέρωση, για τη μοναξιά κινητήριο δύναμη. Κάθε φορά που νόμιζες πως παρακολουθείς κάτι πικρό, σου ταξίδευε την ψυχή στον ουρανό δίχως να πει καν λέξη- και το αντίθετο. Αδιαφορώντας για τα όρια ανάμεσα στα είδη, τους κώδικες και τις τεχνοτροπίες, ο Λούις CK στην 3η και καλύτερη σεζόν της σειράς του απογειώθηκε και μαζί του απογείωσε κι εμάς.

Γράψαμε στο Flix

lynch

Ο Λούι θα θέσει άφοβα στο τραπέζι τις πιο μύχιες σκέψεις μας, τις μεγαλύτερες ανασφάλειες, και από αυτές θα βγάλει βροντερό γέλιο, κάνοντάς σε κάθε φορά και λίγο πιο σοφό. Αισίως στην 3η σεζόν της κωμωδίας-θησαυρού, το «Louie» δεν ξεμένει από θέματα κι απεναντίας, γίνεται όλο και πιο θαρραλέο στην εξερεύνησή τους.

Το καλύτερο επεισόδιο

louielate

«Late Show» trilogy (3x10-12)

Αυτή η σκηνή έχει ντύσει αμέτρητους εφιάλτες, κάτι ιδιαίτερα ταιριαστό καθώς όλη η τριλογία παίζεται με ξεκάθαρους κώδικες ταινίας τρόμου. Ο Λούι βρίσκει ένα άνοιγμα για να πάρει τη θέση του Ντέιβιντ Λέτερμαν ο οποίος σκοπεύει να αποσυρθεί, και για τρία επεισόδια παρακολουθούμε την προσπάθειά του να γίνει κάποιος άλλος ώστε να ταιριάζει στη θέση. Πρόσωπα κατεξοχήν καλοκάγαθα όπως του Τζέρι Σάινφελντ μετατρέπονται σε κακούς κατασκοπικού θρίλερ, υπάρχουν μυστικά κι ανατροπές, εμφανίζεται σε τεράστιο ρόλο ο Ντέιβιντ Λιντς (σε μια σειρά από απίστευτα επίπονες να τις παρακολουθείς σκηνές όπου απαιτεί από τον Λούι να είναι αστείος, και είναι το λιγότερο αστείο πράγμα που έχεις δει στη ζωή σου), πριν τελικά φτάσουμε σε μια απίστευτη σκηνή λύτρωσης με τον Λούι να ανακαλύπτει καινούρια κομμάτια του εαυτού του μέσα στην αποτυχία.

Μια σκηνή

parker

Αμαρτία να επιχειρήσουμε να βάλουμε λόγια σε αυτή τη σκηνή.

Και κάτι ακόμα

Με αφορμή την πρεμιέρα της 3ης σεζόν είχαμε παρουσιάσει ένα προφίλ του Λούις CK. Τώρα όμως; Λέγαμε παραπάνω πως φέτος ο CK έφτασε την τέχνη του και τις θεματικές του στο απόγειό τους. Η φυσική ερώτηση που ακολουθεί είναι, «και μετά από αυτό, τι;». Από ό,τι φαίνεται κι ο ίδιος αυτό θα ψάξει να βρει, καθώς η σειρά μπορεί να ανανεώθηκε για 4η σεζόν, όμως ο one man show κωμικός (που γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε κάθε ένα από τα επεισόδια της σειράς) επέλεξε να πάρει ένα χρόνο άδεια από την τηλεόραση προκειμένου να γεμίσει τις μπαταρίες του. Η αναμονή ως το ‘14 θα είναι μεγάλη, αλλά το κίνητρο πίσω από την απόφαση είναι τόσο ειλικρινώς καλλιτεχνικό που μόνο χαρούμενο μπορεί να σε κάνει ως θεατή. Εξάλλου μπορείς πάντα να ξαναδείς τη σειρά από την αρχή στο ενδιάμεσο- εμείς πάντως αυτό θα κάνουμε.

Καλή χρονιά. Οπου κι αν σας βγάλει.

louiechina

Διαβάστε ακόμη: