Buzz

Ο Γιώργος Λάνθιμος τον Μάιο στη Λυρική Σκηνή με τη «Βληχή»

στα 10

Η ταινία που γύρισε ο Γιώργος Λάνθιμος προ πανδημίας στην Τήνο, έχει ημερομηνία προβολής, τόπο και ανυπομονησία!

Ο Γιώργος Λάνθιμος τον Μάιο στη Λυρική Σκηνή με τη «Βληχή»

Ηταν μια είδηση που είχαμε υποδεχτεί με χαρά κι ενθουσιασμό - όμως και τα δυο εξέλειψαν με την πανδημία. Κι αυτό, το νέο έργο του Γιώργου Λάνθιμου κάθισε στο πίσω κάθισμα. Για λίγο. Τώρα, με την ανακοίνωση του προγράμματος της Λυρικής Σκηνής, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε θέση.

Μετά την πρώτη εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη, το πρόγραμμα The Artist on the Composer, μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, επιστρέφει και φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον σπουδαίο Ελληνα σκηνοθέτη με τη διεθνή αναγνώριση, Γιώργο Λάνθιμο.

Διαβάστε ακόμη: «Poor Things» | Θα είναι αυτή τελικά η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;

Το πρόγραμμα The Artist on the Composer διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με έργα κλασικών συνθετών, απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

lanthimos stone 607 Ο Γιώργος Λάνθιμος κι η Εμα Στόουν στην πρεμιέρα της «Ευνοούμενης» στο Φεστιβάλ Βενετίας

Ο Γιώργος Λάνθιμος αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη –οι οποίοι έχουν από κοινού και την επιμέλεια του προγράμματος– και δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Βληχή», η οποία θα προβληθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με τη συνοδεία μουσικών συνόλων.

Η «Βληχή» γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Τήνο. Ο Γιώργος Λάνθιμος, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και το σενάριο και την παραγωγή της ταινίας. Πρωταγωνιστούν η βραβευμένη με Οσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Εμα Στόουν και ο διακεκριμένος Γάλλος ηθοποιός του σινεμά Νταμιάν Μπονάρ. Τα σκηνικά υπογράφει η Αννα Γεωργιάδου, τα κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Θοδωρής Μιχόπουλος και το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης.

Το μουσικό σενάριο της ταινίας αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νίστεντ και Τόσιο Οσοκάουα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από μουσικά σύνολα κατά τις προβολές της ταινίας.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

info
Κύκλος Μουσική και Εικαστικές τέχνες, σε συμπαραγωγή με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ
The Artist on the Composer
Δεύτερη ανάθεση Γιώργος Λάνθιμος: Βληχή
6, 7, 8 Μαΐου 2022 / Ωρες έναρξης: 18.00, 20.00, 22.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Παραγωγή – Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Εμα Στόουν και Νταμιάν Μπονάρ
Σκηνικά: Αννα Γεωργιάδου • Κοστούμια: Αγγελος Μέντης
Χορογραφία Χρήστος Παπαδόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος • Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Executive producer στην Ελλάδα: Ελένη Κοσσυφίδου
Executive producer: Ρεμπέκα Σκίνερ – Superprime Films
Επιμέλεια προγράμματος The Artist on the Composer: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ) – Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ)