Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2020 θα δοθούν σε live streaming χωρίς κοινό από το Βερολίνο

στα 10

Η 33η τελετή που φέτος θα γινόταν στο Ρέικιαβικ ακυρώνεται, αλλά το ταξίδι στην Ισλανδία ανανεώνεται για το 2022.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2020 θα δοθούν σε live streaming χωρίς κοινό από το Βερολίνο

Τα 33α Ευρωπαϊκά Βραβεία θα δοθούν σε μια ψηφιακή τελετή χωρίς κοινό, σε απευθείας μετάδοση και streaming από το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Βερολίνο το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020. Με θλίψη αλλά ομόφωνα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ο Δήμαρχος του Ρέικιαβικ και η Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την απονομή που θα γινόταν στην Ισλανδική πρωτεύουσα το Δεκέμβριο του 2020 και ανακοινώνουμε με χαρά πως τα 35α Ευρωπαϊκά Βραβεία θα δοθούν στο Ρέικιαβικ το Δεκέμβριο του 2022. Ακολουθώντας την παράδοση, τα 34α Βραβεία θα δοθούν στο Βερολίνο το 2021.

Με αυτήν την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε την ακύρωση της φετινής τελετής των Βραβείων της που θα γινόταν στην Ισλανδία, επιλέγοντας όπως ήταν αναμενόμενο τη ψηφιακή επιλογή της τελετής από streaming χωρίς κοινό και καλεσμένους στο Βερολίνο. Οτιδήποτε συνόδευε την τελετή των βραβείων (προβολές, masterclasses, συναντήσεις επαγγελματιών και προώθηση των υποψήφιων τανιών), προσαρμόζεται ήδη στις νέες «πανδημικές» συνθήκες και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση από τους οργανωτές.

Τα βραβεία θα ψηφιστούν κανονικά από τα 3800 μέλη της Ακαδημίας. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν επίσης ψηφιακά στις 10 Νοεμβρίου σε live streaming από το Φεστιβάλ της Σεβίλλης όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Δείτε τη λίστα των ταινιών από τις οποίες θα προκύψουν οι υποψηφιότητες για τα 33α Ευρωπαϊκά Βραβεία

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Μάικ Ντάουνι δηλώνει: «Η απόφαση δεν ήταν εύκολα αλλά έγινε με ευθύνη και με έγνοια για τη φροντίδα των καλεσμένων μας,. Κανείς δεν είναι πιο απογοητευμένος από τους φίλους μας στην Ισλανδία και εμάς, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημίας, που δεν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε φέτος στο Ρέικιαβικ. Πολύ δημιουργικότητα, πάθος και ενέργεια ξοδεύτηκε από όλες τις πλευρές για το Σαββατοκύριακο των Βραβείων και γίναμε μια υπέροχη ομάδα. Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι όλα αυτά μπορούν να διατηρηθούν και η εμπνευστική συνεργασία μας θα συνεχίσει με σκοπό να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο συναρπαστική γιορτή για το ευρωπαϊκό σινεμά στην Ισλανδία το Δεκέμβριο του 2022, όταν ο κόσμος θα έχει ελπίζουμε νικήσει την πανδημία. Και για την ώρα, το δάσος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που φυτέψαμε τον Ιούλιο σε συνεργασία με τη Δασική Ενωση του Ρέικιαβικ και τη βοήθεια των φίλων μας κινηματογραφιστών, θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Τα 3,750 δέντρα θα θεριέψουν σε ακόμη λιγότερο μολυσμένο αέρα και θα μας περιμένουν να επιστρέψουμε σε δύο χρόνια.»

Η Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού της Ισλανδίας, Λίλια Αλφρεοσντότιρ δηλώνει: «Με μεγάλη χαρά και τιμή, η Ισλανδία θα φιλοξενήσει τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2022. Ανυπομονούσαμε να καλέσουμε τους Ευρωπαίους φιλοξενούμενους στην Ισλανδία για να γιορτάσουμε τη στενή συνεργασία στο Ευρωπαϊκό σινεμά και στον τρόπο που κάνουμε σινεμά. Δυστυχώς, η πανδημία ακύρωσε τα σχέδιά μας. Μένουμε αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την οργάνωση της απονομής του 2022 και ελπίζουμε να σας δούμε όλους στο Ρέικιαβικ σε δύο χρόνια.»

Ο Δήμαρχος του Ρέικιαβικ, Ντάγκουρ Μπ. Εγκερτσον δήλωσε: «Ανυπομονούσαμε να δείξουμε στους καλεσμένους μας όλα όσα το Ρέικιαβικ, όπως και οι κινηματογραφικές και δημιουργικές του βιομηχανίες, έχουν να προσφέρουν. Αλλά αυτή ήταν η μόνη λογική απόφαση για αυτήν την στιγμή. Σε δύο χρόνια, ελπίζουμε πως θα έχουμε ξεπεράσει τον ιό και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τα βραβεία στο Harpa, το πανέμορφο συναυλιακό και συνεδριακό μας κέντρο. Σας περιμένουμε στο Ρέικιαβικ το 2022!»

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site των Ευρωπαϊκών Βραβείων.