Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2016: Το «Nocturnal Animals» του Τομ Φορντ σανίδωσε το buzz

στα 10

Καμιά άλλη ταινία ως τώρα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας δεν έγινε δεκτή με τέτοιο ενθουσιασμό - και απορία!

Βενετία 2016: Το «Nocturnal Animals» του Τομ Φορντ σανίδωσε το buzz

Εχουν περάσει έξι χρόνια από το «A Single Man» του Τομ Φορντ κι ο ως τώρα υπέρτατος σχεδιαστής μόδας αλλά και υπέροχος, όπως φάνηκε, σκηνοθέτης, παρουσίασε σήμερα το νέο του κινηματογραφικό πόνημα. Απ' όταν ανακοινώθηκε το «Nocturnal Animals», με πρωταγωνιστές την Εϊμι Ανταμς (ήδη στη Βενετία για την πρεμιέρα του «Arrival» του Ντενί Βιλνέβ) και τον Τζέικ Τζίλενχαλ, και η ημερομηνία εξόδου του στην Αμερική τον Νοέμβριο, η συζήτησε δε σταμάτησε να στρέφεται γύρω από τα επόμενα βραβεία Οσκαρ και η σημερινή προβολή της πυροδότησε εκθειαστικά, αλλά και... μπερδεμένα σχόλια.

Διαβάστε ακόμη: Να ραβόμαστε για τα Οσκαρ: Ερχεται το «Nocturnal Animals» του Τομ Φορντ

nocturnal animals 607

Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Οστιν Ράιτ, ο Τομ Φορντ τολμά, μένοντας πάντα πιστός στην πολύπλοκη, γεμάτη κομψό στιλ και θεατρικότητα αισθητική του, να συνδέσει σ' ένα δίωρο δύο ταινίες κι ένα βιβλίο σε μια οθόνη - και τα καταφέρνει εντυπωσιακά. Ηρωίδα-κλειδί της ταινίας είναι η Σούζαν (η Εϊμι Ανταμς ήδη συλλέγει προγνωστικά για το βραβείο ερμηνείας), επιμελήτρια εκθέσεων, δυστυχισμένη στο γάμο της με τον αποστασιωποιημένο Χάτον του Αρμι Χάμερ. Μένοντας μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το «Nocturnal Animals», το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Εντουαρντ, που υποδύεται ο Τζέικ Τζίλενχαλ. Ο Εντουαρντ δεν έχει ξαναπαντρευτεί και, επιπλέον, τής έχει αφιερώσει το βιβλίο. Μέσα στο μυθιστόρημα που διαβάζει και που αποτυπώνεται με τη σειρά του στην οθόνη, ο Τόνι (τον υποδύεται σε διπλό ρόλο επίσης ο Τζίλενχαλ), πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, που παίρνει φρικτή τροπή, συναντά τη συμμορία του Ααρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (υποδύεται η Αϊλα Φίσερ) και την κόρη του.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2016 - Τελικά, πόσο καλό date είναι ο Μάικλ Φασμπέντερ;

nocturnal animals 607

Οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιογραφική προβολή του «Nocturnal Animals» περιλάμβαναν λέξεις όπως «θαύμα», «κομψό», «απολαυστικό» και στην ίδια λογική, με σταθερές επιφυλάξεις για το απροσδόκητο φινάλε της ταινίας, κινήθηκαν και οι διεθνείς κριτικές:

Αλόνσο Ντουράλντε, The Wrap Η Εϊμι Ανταμς κι ο Τζέικ Τζίλενχαλ πρωταγωνιστούν σε μια ταινία που συνδέει με επιτυχία τη λάμψη και τη βρωμιά, το παρελθόν και το παρόν, τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Το αινιγματικό της φινάλε εκνεύρισε κάποιους από τους ανθρώπους που κάθονταν γύρω μου στην προβολή και ομολογώ ότι κι εγώ θα πρέπει να το σκεφτώ λίγο παραπάνω για να καταλάβω πού το πήγαινε ο Φορντ. Ομως το «Nocturnal Animals» ξεχειλίζει δύναμη κι επιβεβαιώνει ότι το «A Single Man» δεν ήταν πυροτέχνημα.

Τζέσικα Κιανγκ, Playlist Το «Nocturnal Animals» του Τομ Φορντ είναι μεγαλόπρεπο, γεμάτο εκπλήξεις και... ελαφρώς σαχλό.

Μπεν Κρολ, Indiewire Το «Nocturnal Animals» είναι μια εντυπωσιακά φιλόδοξη προσπάθεια, το μισό άγριο τεξανό θρίλερ, το μισό μελόδραμα μεσηλίκων, όλο μαζί ένας μετα-κειμενικός γρίφος σχεδόν τόσο απολαυστικός όσο τον σκέφτεσαι, όσο όταν τον βλέπεις

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2016 - Οι Εϊμι Ανταμς και Τζέρεμι Ρένερ πιστεύουν στους εξωγήινους;

nocturnal animals 607

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή, ο Τομ Φορντ εξήγησε γιατί η ταινία του δεν είναι, όπως χαρακτηρίζεται, μια ιστορία εκδίκησης: «Εκδίκηση; Οχι και τόσο. Ας πούμε ότι είναι περισσότερο μια ταινία για το πώς μεταφέρεις σε κάποιον την απελπισία που σου προξένησε.»

Την ίδια γνώμη είχε κι ο Τζέικ Τζίλενχαλ: «Ξέρω, βαθειά μέσα μου, πώς νιώθεις όταν λες σε κάποιον ότι σε πλήγωσε κι αυτό, για μένα, είναι μια έκφραση αγάπης. Αυτό που προσπαθείς να πεις είναι, σε αγαπούσα, αγαπιόμαστε κι είχαμε μια ευκαιρία που τη σκορπίσαμε κι αντίο. Αυτό δεν είναι εκδίκηση, καθόλου. Είναι γεμάτο αγάπη.»

«Α, η εκδίκηση,» προσέθεσε γελώντας η Εϊμι Ανταμς. «Εχω φαντασιώσεις με ιστορίες εκδίκησης. Πιθανότατα δε θα τις έκανα ποτέ πράξη. Γιατί, τελικά, δεν ξέρω αν η εκδίκηση σου δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Δε διορθώνει τίποτα.»

nocturnal animals 607

Περισσότερο Φεστιβάλ Βενετίας 2016