Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2016: Ακόμη και ο ίδιος ο Χριστός δίνει την ευχή του για το σινεμά της εικονικής πραγματικότητας!

στα 10

Η Μόστρα θα παρουσιάσει ένα πρώτο δείγμα από το «Jesus VR – The Story of Christ», ανοίγοντας συζητήσεις για τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας στον κινηματογράφο.

Βενετία 2016: Ακόμη και ο ίδιος ο Χριστός δίνει την ευχή του για το σινεμά της εικονικής πραγματικότητας!

Αυτό μάλλον δεν το περίμενε κανείς, αλλά να που μια ταινία για τη ζωή του Χριστού ενδέχεται να κλέψει την παράσταση στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, που αρχίζει αύριο, ξεκινώντας παράλληλα μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή, ή θεμιτή, η χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας στο σινεμά.

Πρόκειται για το μεγάλου μήκους, αμερικανικής κυρίως παραγωγής «Jesus VR – The Story of Christ», από το οποίο 40 λεπτά θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μεθαύριο, Πέμπτη, στο Φεστιβάλ Βενετίας, πριν από την κυκλοφορία του τα προσεχή Χριστούγεννα.

Γυρισμένο σε 360 μοίρες, το φιλμ φιλοδοξεί να τοποθετήσει τον θεατή κυριολεκτικά μέσα στη δράση, μεταφέροντάς τον στο σκηνικό της γνωστής βιβλικής ιστορίας, από τη γέννηση μέχρι και την ανάσταση του Χριστού.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Βενετίας 2016: Από το «La La Land» ως το «Voyage of Time»

Jesus VR 607

Σημαντικότερο, όμως, κι από την ίδια την ταινία είναι το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοσέβαστα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου αγκαλιάζει τη νέα τεχνολογία, δίνοντας θέση στο πρόγραμμά του σε ένα φορμά που ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά όσον αφορά τις αφηγηματικές του δυνατότητες.

Ανάμεσα στις επικριτικές φωνές ανήκουν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε δυνητικά «επικίνδυνο» το ανερχόμενο φορμά, γιατί αφήνει τον θεατή να «ξεχάσει την ιστορία», και ο συνιδρυτής της Pixar, Εντ Κάτμουλ: «Δεν αποτελεί αφήγηση. Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αφηγηθούν μέσω της εικονικής πραγματικότητας για 40 χρόνια. Δεν τα έχουν καταφέρει».

Οι φετινές Κάννες είχαν κάνει ήδη τα πρώτα δειλά βήματα, φιλοξενώντας μια σειρά από μικρού μήκους φιλμ γυρισμένα με την τεχνολογία του virtual reality, ωστόσο η Βενετία προχωράει ακόμα παραπέρα δημιουργώντας μια ειδική αίθουσα προβολής για τις παραγωγές του είδους.

Ο χρόνος θα δείξει αν η εικονική πραγματικότητα θα καταφέρει να βρει μια ουσιαστική θέση στην κινηματογραφική τέχνη, πέρα από τα όποια εμπορικά τεχνάσματα, ή θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στο πεδίο των βιντεοπαιχνιδιών, όπου η χρήση της είναι ήδη δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη.

Προς το παρόν, ο Ιησούς θα μας δείξει το δρόμο...

Διαβάστε ακόμη

Jesus VR 607