Buzz

«Αυτό δεν είναι ταινία, αλλά η δική μας πραγματικότητα»: Ουκρανοί σκηνοθέτες καλούν σε αλληλεγγύη

στα 10

Κορυφαίοι Ουκρανοί σκηνοθέτες προειδοποιούν για παγκόσμια απειλή μετά την εισβολή στη χώρα τους με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Flix Team
«Αυτό δεν είναι ταινία, αλλά η δική μας πραγματικότητα»: Ουκρανοί σκηνοθέτες καλούν σε αλληλεγγύη

Μια ομάδα διακεκριμένων Ουκρανών σκηνοθετών καλεί σε αφύπνιση για την απειλή που αποτελεί για τη δημοκρατία η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Μια ανοιχτή επιστολή κυκλοφόρησε την Παρασκευή από σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων οι Ολεγκ Σεντσόφ (σκηνοθέτης του «Rhino»), Βαλεντίν Βασιάνοβιτς (σκηνοθέτης των «Reflection» και «Atlantis»), Μαρίνα Ιαρ Γκόρμπαχ (σκηνοθέτης του «Klondike»), Αννα Ματσουκ (εκτελεστική διευθύντρια της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του OIFF), Νατάλια Βοροζμπίτ (σκηνοθέτης του «Bad Roads»), Ιρίνα Τσίλι (σκηνοθέτης του «The Earth is Blue as an Orange») και Ναριμάν Αλίεφ (σκηνοθέτη του «Homeward»).

_«Η Ρωσία ξεκίνησε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και οποιουδήποτε καταλαβαίνει ότι αύριο ο πόλεμος μπορεί να είναι στην πόρτα σας. Εχουμε μιλήσει για τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία στις ταινίες μας εδώ και 8 χρόνια. Τις είδατε σε διάφορα φεστιβάλ. Αλλά αυτό δεν είναι ταινία, αλλά η δική μας πραγματικότητα. Και σήμερα αυτή η πραγματικότητα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα μας ανεξαιρέτως. Οι Ουκρανοί κινηματογραφιστές σας καλούν να μην σιωπήσετε, να μην παραμερίσετε και να [κάνετε] ορισμένες ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακτήσει την ειρήνη», δηλώνουν στην επιστολή.

Προτείνουν στη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις ανάγκες των πολιτικών της Ουκρανίας, να εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και κυρίως να πολεμήσει έναν πόλεμο ψευδών πληροφοριών. Σε αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν το ρητό ότι «η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο».

Διαβάστε ακόμα: Ανθρωποι της βιομηχανίας εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ukraine

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε τώρα για την Ουκρανία είναι να διαβάσετε και να διαδώσετε επαληθευμένες πληροφορίες για το τι συμβαίνει», είπαν, επισυνάπτοντας μια λίστα με «λειτουργικές, αληθείς πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Τσίλικ αναφέρει πως «Οταν λέω για υποστήριξη, δεν εννοώ μόνο τις κυρώσεις ή άλλες ενέργειες των ηγετών των συμμάχων μας. Χρειαζόμαστε επίσης υποστήριξη πληροφοριών. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο Πούτιν έχτισε ένα βασίλειο από ψεύτικους καθρέφτες όπου το λευκό ονομάζεται μαύρο και το αντίστροφο».

Η Νατάλια Βοροζμπίτ περιέγραψε λεπτομερώς τις δραστηριότητες της οικογένειάς της και τη δυσπιστία της καθώς τα ρωσικά τανκς πλησίαζαν πιο κοντά στην πρωτεύουσα του Κιέβου. «Πήραμε καρέκλες, κεριά και νερό στο υπόγειο. Επέτρεψα στην κόρη μου να βρίζει, γιατί φοβόταν. Ο πρώην σύζυγός μου κατατάχθηκε στο στρατό», έγραψε. «Ζούμε στο κέντρο της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, στην Ουκρανία. Οι πιο κοντινοί μας γείτονες είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Βαλτική, η Ρουμανία. Κοντά στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία κ.λπ. - [μπορούμε] να πάμε εκεί με το αυτοκίνητο. Αυτός δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος. Θα επηρεάσει κάθε Ευρωπαίο. Μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο μας. Η συμμετοχή, η υποστήριξη και η βοήθειά σας χρειάζονται πολύ τώρα. Οπως και οι ομιλίες, οι διαμαρτυρίες, τα χρήματα, τα όπλα, οι κυρώσεις. Καλώ τον κόσμο να ενωθεί ενάντια στη Ρωσία του Πούτιν».