Buzz

25 χρόνια μετά, ο Τιμ Μπάρτον θυμάται τον «Ψαλιδοχέρη»

στα 10

Μια από τις ωραιότερες ταινίες του Τιμ Μπάρτον, δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν όλοι να δουν πίσω στο 1990. Ο δημιουργός της επιστρέφει και θυμάται πώς αυτό το αγόρι με τα ψαλίδια στα χέρια έγινε πραγματικότητα.

25 χρόνια μετά, ο Τιμ Μπάρτον θυμάται τον «Ψαλιδοχέρη»

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την έξοδο του «Ψαλιδοχέρη» στις αίθουσες, ο Τιμ Μπάρτον μιλάει στο Entertainment Weekly και θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να κάνει την ταινία που ήθελε, την αυτόματη επαφή που ένιωσε με τον άγνωστο τότε Τζόνι Ντεπ, τη μεγάλη του συνάντηση με τον Βίνσεντ Πράις και την παραλίγο απόφαση να είναι ο Τομ Κρουζ ο ήρωας της ωραιότερης ταινίας του.

Δείτε ακόμη: Τo Flix διαλέγει τις 10 καλύτερες σκηνές στη φιλμογραφία του Τιμ Μπάρτον

Edward Scissorhands 607

Για το γεγονός πως κανείς δεν ήθελε να κάνει την ταινία: Είχα συμβόλαιο με τη Warner και θυμάμαι να τους λέω την ιδέα. Ηταν ακριβώς μετά το «Batman», οπότε σκέφτηκα να κάνω κάτι πιο προσωπικό και με μικρότερο budget. Αλλά δεν τους άρεσε η ίδεα. Ημουν σίγουρος πως δεν ήθελαν να το κάνουν και σκέφτηκα τι άλλο μπορούσα να κάνω. Αποφάσισα να βρω κάποιον που θα ήθελε να το κάνει. Ηταν κάπως περίεργο να έχεις κάνει κάτι σαν το «Batman» και να θες να κάνεις κάτι μικρότερο και να μην μπορείς. Οταν βγήκε στις αίθουσες δεν ήταν μια τεράστια επιτυχία. Ηταν λίγο σαν τον «Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη» που χρειάστηκε λίγο χρόνο για να γίνει επιτυχία. Αλλά αυτό είναι το πιο ωραίο αίσθημα, γιατί είναι πιο εσωτερικό και πιο συναισθηματικό.

Δείτε ακόμη: «Hansel and Gretel»: Δείτε την «χαμένη» ταινία του Τιμ Μπάρτον

Edward Scissorhands 607

Για την επιλογή του Τζόνι Ντεπ: Την εποχή εκείνη ήταν στο «21 Jump Street», αλλά εγώ δεν το είχα δει ποτέ. Δεν είχα ιδέα ποιος είναι. Δεν τον είχα δει σε τίποτα πριν τον συναντήσω. Φυσικά και το όνομά του προτάθηκε από την παραγωγή. Τον συνάντησα σε ένα καφέ. Και ήταν τέλεια, γιατί δεν είχα καμιά προκατάληψη απέναντί του. Ηξερα από την πρώτη στιγμή πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υποδυθεί τον «Ψαλιδοχέρη». Γιατί έμοιαζε και ο ίδιος παγιδευμένος σε αυτή τη σειρά - που δεν ήταν ο εαυτός του. Ενιωθε σαν τον χαρακτήρα. Κάποιος που τον θεωρούν ως κάτι ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο. Ο Τζόνι ήταν ο χαρακτήρας. Μπορούσες να το αισθανθείς. Κατάλαβε τον χαρακτήρα συναισθηματικά, αμέσως, στην πρώτη μας συνάντηση. Δεν αναλύω τη σχέση μου με τον Τζόνι. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μας. Εχουμε τα ίδια γούστα στις ταινίες... Δεν ξέρω.

Για τους ηθοποιούς που ήταν υποψήφιοι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο: Μου έχει συμβεί σε κάθε ταινία. Εχεις μια ιδέα και μετά το στούντιο έρχεται και σου προτείνει όποιον είναι μεγάλος σταρ εκείνη την εποχή. Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτών των ηθοποιών, γιατί είναι υπέροχοι, αλλά... Αν και ήμουν σίγουρος για τον Τζόνι Ντεπ, μίλησα με μερικούς, αλλά όχι με πολλούς γιατί θεώρησα πως ήταν χαμένος χρόνος. Δεν θυμάμαι να μιλάω με τον Τζιμ Κάρεϊ. Αλλά μίλησα με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ; Μάλλον... Μίλησα σίγουρα με τον Τομ Κρουζ. Ολες αυτές οι αποφάσεις του κάστινγκ γίνονται για τους σωστούς λόγους - για να καταλήξεις σε αυτόν τον ηθοποιό που θες, αν και χρειάζεται μια διαδικασία για να φτάσεις εκεί.

Διαβάστε ακόμη: Οι αγαπημένες ταινίες του Τιμ Μπάρτον

Edward Scissorhands 607

Για τον Βίνσεντ Πράις: Ηταν παρόμοια περίπτωση με τον Κρίστοφερ Λι, όταν είδε το «Vincent», το μικρού μου μήκους και το κατάλαβε αμέσως. Επιασε τη συναισθηματική πλευρά αυτού που ήθελα να κάνω και έτσι ήρθε για να γίνει ο αφηγητής. Είναι απίστευτο να γνωρίζεις κάποιον με τον οποίο μεγάλωσες βλέποντας τις ταινίες του. Και να ανακαλύπτεις ότι είναι καλός και πραγματικά ενδιαφέρων άνθρωπος. O «Ψαλιδοχέρης» έμελλε να είναι η τελευταία του εμφάνιση σε ταινία. Πέθανε μερικά χρόνια αργότερα, αλλά δεν σταμάτησε να δουλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο σετ ήταν πάντα γεμάτος ενέργεια. Είχε μια βαρύτητα και ήταν γενναιόδωρος με τους ανθρώπους. Και αστείος.

Για τις φήμες που ήθελαν την ταινία να είναι μιούζικαλ / Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είχα σκεφτεί να το κάνω σαν σόου στον πάγο. Αλλά όχι μιούζικαλ. Θα υπήρχε μουσική, αλλά στον πάγο.

Αν θα υπάρξει ποτέ σίκουελ της ταινίας / Οχι, αυτά τα πράγματα είναι σαν εφιάλτης. Για μένα, μερικά πράγματα είναι μοναδικά. Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος θέλει να κάνει περισσότερες ταινίες. Τριλογίες, σίκουελ... Το καταλαβαίνω. Αλλά για μένα, είναι συνήθως μοναδικά πράγματα.

Edward Scissorhands 607

Διαβάστε και δείτε ακόμη: