Φεστιβάλ / Βραβεία

#TIFF64: Ακατέργαστη αγάπη για τον Νίκο Περάκη

στα 10

Ο μεγάλος Ελληνας σκηνοθέτης τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά πριν και μετά από αυτό υπήρξε ο πιο ακούραστος φεστιβαλιστής, συνεχίζοντας να εμπνέει τους νεότερους με την αντοχή και το χιούμορ του.

#TIFF64: Ακατέργαστη αγάπη για τον Νίκο Περάκη

«Ευχαριστώ, είμαι πανευτυχής που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο σήμερα. Ευχαριστώ το Φεστιβάλ, όλα τα διοικητικά, οργανωτικά και καλλιτεχνικά στελέχη που με σκέφτηκαν, την πόλη που με φιλοξένησε, την Αλεξάνδρεια που με γέννησε, δεκάδες ευεργέτες, φίλους, δασκάλους που με δίδαξαν τις τέχνες τους – από εκεί έμαθα, δεν έχω φοιτήσει σε σχολή κινηματογράφου. Ευχαριστώ κι εσάς που είστε σήμερα εδώ»

Ο λόγος του Νίκου Περάκη, όταν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο από τον φίλο του και συνεργάτη στο «Ταμπούρλο», Φόλκερ Σλέντορφ, ήταν ο πιο λιτός, ο πιο όμορφος, ο πιο περιεκτικός μιας ζωής, καριέρας, εμπειρίας και κοσμοθεωρίας.

περάκης Με τον Φόλκερ Σλέντορφ (φωτό: Αλεξάνδρα Ρίμπα)

περάκης Με τον Δημήτρη Πιάτα (φωτό: Αλεξάνδρα Ρίμπα)

περάκης Στα εγκαίνια της έκθεσης «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια Εκδρομή» (φωτό: Αλεξάνδρα Ρίμπα)

περάκης Με την Ελευθερία Θανούλη στην Ημερίδα για το έργο του (φωτό: Αλεξάνδρα Ρίμπα)

περάκης Με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη στην Ημερίδα για το έργο του (φωτό: Αλεξάνδρα Ρίμπα)

Για δέκα ημέρες, ο Νίκος Περάκης βρέθηκε παντού: στις αίθουσες, στα πάρτι, στην έκθεση για τον Τάκη Κανελλόπουλο, στις συζητήσεις με τους νέους και στην μεγάλη οικογένεια του ελληνικού σινεμά που τον θαυμάζει και φυσικά στην ημερίδα που διοργανώθηκε προς τιμήν του με τίτλο «Success Story ή Άρπα Colla; Η Ελλάδα του Νίκου Περάκη», που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (EMEKT) του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Ακατέργαστα, χωρίς μοντάζ, ακριβώς όπως η στιγμή το επιβάλλει, το Flix ρώτησε ανθρώπους του σινεμά που συνάντησε στο φετινό Φεστιβάλ να πουν κάτι για τον Νίκο Περάκη.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τους Δημήτρη Πιατά, Λευτέρη Χαρίτο, Κλαούντιο Μπολιβάρ, The Callas, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Παντελή Παγουλάτο, Μάρκο Χολέβα και Γιώργο Νούσια.