Buzz

Απ' ό,τι φαίνεται οι Αμερικάνοι λάτρευαν να «κόβουν» τις ταινίες του Studio Ghibli

στα 10

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει ο Στίβεν Αλπερτ στα απομνημονεύματά του, ο άνθρωπος που δούλεψε για 15 χρόνια στο Studio Ghibli και βοήθησε αρκετά στο να έρθουν οι ταινίες του στην Δύση.

Απ' ό,τι φαίνεται οι Αμερικάνοι λάτρευαν να «κόβουν» τις ταινίες του Studio Ghibli

Την περίοδο που ο Χάρβεϊ Γουάινστιν μεσουρανούσε ως ένας από τους σπουδαιότερους και μεγαλύτερους κινηματογραφικούς παραγωγούς του Χόλιγουντ, είχε την φήμη ενός από τους δυσκολότερους ανθρώπους που θα μπορούσε κάποιος να συνεργαστεί. Ενα ίσως από τα πιο διαβόητα παραδείγματα είναι κι εκείνο με την ταινία «Πριγκίπισσα Μονονόκε» του Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Οταν στα τέλη του ’90 η εταιρεία του Γουάινστιν Miramax θα κυκλοφορούσε στην Αμερική την συγκεκριμένη ταινία του Studio Ghibli, ο ίδιος θεώρησε πως 135 λεπτά είναι πάρα πολλά και ζήτησε από το στούντιο να την κόψουν στα 90, αν και πριν από αυτό είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους πως τίποτα δεν κοπεί από την ταινία. Ο Μιγιαζάκι μάλιστα του είχε στείλει κι ένα σπαθί κατάνα με το μήνυμα «no cuts» (κανένα κόψιμο).

Διαβάστε ακόμα: Εξοδος κινδύνου: O μαγικός και υπέροχος κόσμος του Studio Ghibli

ghibli 607 O Στίβεν Αλπερτ μαζί με τον Τόσιο Σουζούκι (παραγωγό του Studio Ghibli).

ghibli 607 O Στίβεν Αλπερτ μαζί με τον Χαγιάο Μιγιαζάκι στην Βιέννη.

Το Cartoon Brew αναφέρει πως σύμφωνα με τον Στίβεν Αλπερτ, ο οποίος δούλευε στο Studio Ghibli εκείνη την περίοδο και ήταν υπεύθυνος για την παγκόσμια διανομή των ταινιών του στούντιο από το 1996 έως το 2011 που βοήθησε να έρθουν οι ταινίες στου στούντιο στην Δύση, έγραψε πρόσφατα στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Sharing a House with the Never-Ending Man: 15 Years at Studio Ghibli», πως ο Γουάνστιν ήταν αρκετά θυμωμένος λέγοντάς του «αν δεν τον κάνεις [τον Μιγιαζάκι] να κόψει την γαμημένη την ταινία τότε ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ. ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ; ΠΟΤΕ!»

Αλλά από ότι φαίνεται ακόμα και η Disney έκανε αλλαγές στις ταινίες του Studio Ghibli χωρίς την άδεια τους, όπως στην ταινία «Kiki’s Delivery Service» στην οποία πρόσθεσαν καινούργια εφέ, μουσική ακόμα και καινούργιους διαλόγους, παρά την συμφωνία που είχαν να μην κάνουν καμία αλλαγή. Οταν ο ίδιος ο Αλπερτ το ανέφερε αυτό σε υπεύθυνο της Disney, φάνηκε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις αλλαγές και κατσάδιασε τον παραγωγό της αγγλικής μεταγλώττισης με έναν τρόπο «που θα έκανε και τους μεγάλους άντρες να κλάψουν.»

Το βιβλίο «Sharing a House with the Never-Ending Man: 15 Years at Studio Ghibli» κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου αλλά για την ώρα μπορείτε να δείτε όλες τις ταινίες του Studio Ghibli, χωρίς αλλαγές και κοψίματα, στο Netflix.

Διαβάστε ακόμα: H νέα ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι «How Do You Live?» θα χρειαστεί κάποια χρόνια ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί

ghibli 607