Buzz

Ο Στάνλεϊ Ντόνεν θα είναι για πάντα ο σκηνοθέτης που μας έμαθε πώς να χορεύουμε στη βροχή

στα 10

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών ο Στάνλεϊ Ντόνεν, ο σκηνοθέτης που επαναπροσδιόρισε το είδος των μιούζικαλ στο Χόλιγουντ.

Ο Στάνλεϊ Ντόνεν θα είναι για πάντα ο σκηνοθέτης που μας έμαθε πώς να χορεύουμε στη βροχή

Για μένα το να σκηνοθετείς είναι σαν να κάνεις σεξ: όταν είναι καλό, είναι πολύ καλό, αλλά όταν είναι κακό, είναι και πάλι καλό.»

Πέθανε ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Ντόνεν σε ηλικία 94 ετών. Σκηνοθέτης και χορογράφος, κατάφερε να συνδυάσει τις δυο του αυτές αγάπες γυρίζοντας μερικά από τα πιο κλασσικά μιούζικαλ του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους το θρυλικό «Singin' in the Rain» το 1952 με συνσκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Τζιν Κέλι, το «On the Town» το 1949 με πρωταγωνιστές τους Τζιν Κέλι και Φρανκ Σινάτρα, το θρυλικό «Seven Brides for Seven Brother» το 1949. Tο 1957 ένωσε μαζί δυο από τα πιο μεγάλα ονόματα τις βιομηχανία της εποχής εκείνης, τον Φρεντ Αστέρ και την Οντρεϊ Χέπμπορν στο «Funny Face».

Stanley Donen 607

Stanley Donen 607 Με τον Ντόναλντ Ο' Κόνορ (αριστερά) και τον Τζιν Κέλι (αριστερά) στα γυρίσματα του «Singin' in the Rain»

Stanley Donen 607 Με τον Κάρι Γκραντ και την Ινγκριντ Μπέργκμαν στα γυρίσματα του «Indiscreet» το 1958

stanley donen 607

stanley donen 607 O Στάνλεϊ Ντόνεν με την Οντρεϊ Χέπμπορν στα γυρίσματα της ταινίας «Charade» (1963).

H καριέρα του στο Χόλιγουντ ήταν τόσο μεγάλη που είχε δηλώσει στο Vanity Fair το 2013 πως «Ο ήχος ήταν ακόμα κάτι πολύ καινούργιο όταν ξεκίνησα να κάνω ταινίες. Και ο λόγος που τα μιούζικαλ έγιναν πραγματικότητα είναι λόγω του ήχου. Μπορούσαν να βάλουν ήχο στις ταινίες! Ετσι ξεκίνησαν όλα.»

Εκανε τέσσερις ταινίες με τον Κάρι Γκραντ, ενώ η τελευταία του ταινία ήταν το «Blame it on the Rio» το 1984 με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν, η οποία ήταν μια εισπρακτική αποτυχία. Το 1998 πήρε το μοναδικό τιμητικό Οσκαρ της καριέρας του για «τις ταινίες του οι οποίες χαρακτηρίζονται από χάρη, κομψότητα, πνεύμα και οπτική καινοτομία», ενώ ο ίδιος δεν είχε προταθεί ποτέ για καμία του ταινία πριν.

Δείτε παρακάτω τον Στάνλεϊ Ντόνεν να παραλαμβάνει το τιμητικό του Οσκαρ.


Δείτε εδώ την εμβληματική σκηνή από το «Singin' in the Rain» με τον Τζιν Κέλι