Buzz

Η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση μεταφέρεται στον κινηματογράφο

στα 10

Η δημοφιλής παράσταση μεταφέρεται με αξιώσεις στον κινηματογράφο και ξεκινάει γυρίσματα τον Ιούνιο.

Flix Team
Η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση μεταφέρεται στον κινηματογράφο

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Σμύρνη μου Αγαπημένη», της ταινίας που έρχεται να συνεχίσει την μετά την «Ευτυχία» φιλοδοξία της εταιρίας παραγωγής και διανομής Tanweer για εμπορικό σινεμά με πρόσημο υψηλής παραγωγής. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση που παίχτηκε με τεράστια επιτυχία για τρεις ολόκληρες σεζόν στην Αθήνα, σε σενάριο της ίδιας της Μιμής Ντενίση και του Μάρτιν Σέρμαν, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά τη «Χορωδία του Χαρίτωνα».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της «αποστολή της ταινίας δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα... Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Tanweer, Τζόζεφ Σαμάν δηλώνει με αφορμή την έναρξη παραγωγής της ταινίας:

«Ολοι εμείς στην Tanweer πιστεύουμε στην κουλτούρα της παρακολούθησης ταινιών στη μεγάλη οθόνη. Μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε συναισθηματικές και συναρπαστικές στιγμές μεταξύ μας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν την καθηλωτική και μαγική εμπειρία. Έχουμε δεσμευτεί να παράγουμε αξιόλογες ελληνικές ταινίες και σειρές, που μιλούν στην καρδιά του κοινού.Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της ταινίας μας «Ευτυχία», αναλαμβάνουμε μια ακόμη πρόκληση και ξεκινάμε, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. € - έναν από τους υψηλότερους στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, την παραγωγή της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Μαζί, με τη δημιουργό - λαμπερή πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση και την επιδέξια ομάδα μας, έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε εντατικά για ένα τόσο σημαντικό έργο, αφιερωμένο στη μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.
Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς όλους τους συμπαραγωγούς και χορηγούς που συμμετέχουν ήδη στην παραγωγή καθώς, και σε όσους είναι έτοιμοι να μας ακολουθήσουν σ ́ αυτό το ταξίδι και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια ταινία με ιδιαίτερη εθνική σημασία.»

Σμύρνη μου αγαπημένη

Σμύρνη μου αγαπημένη

Η ταινία, υπερπαραγωγή με διεθνές καστ (ανάμεσά στους διεθνείς σταρ η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και ο Ρούπερτ Γκρέιβς) φιλοδοξεί να αναπαραστήσει, σύμφωνα με τους δημιουργούς της «με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια. Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται. Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν σε: Μυτιλήνη, Δυτική Λέσβο, Αθήνα, Πειραιά, Φάληρο και Χίο.»

Σμύρνη μου Αγαπημένη | Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση | Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
 Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης | Executive Producers: Joseph Samaan, Μιμή Ντενίση
 | Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Γιάννης Βογιατζής, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Nathan Thomas, Γιάννης Εγγλέζος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Daphne Alexander, Νέδη Αντωνιάδου, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Fotina Papatheodorou. | Special guest stars: Vanessa Redgrave, Susan Hampshire και ο Rupert Graves | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής | Μοντάζ:
Λάμπης Χαραλαμπίδης | Production design: Ηλίας Λεδάκης, Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος | Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιμή Ντενίση | Casting Director: Μάκης Γαζής | Ήχος : Νίκος Μπουγιούκος | Μακιγιάζ:
 Δήμητρα Γιατράκου | Hair stylist: Ιουλία Συγριμή | VFX: Αντώνης Κοτζιάς - Υafka | Line producer: Φένια Κοσοβίτσα | Associate producers: Martin Sherman, Νάνσυ Κοκολάκη Μια παραγωγή της Tanweer Productions | Εκτέλεση Παραγωγής:
 Blonde | Διανομή: Tanweer Alliances

Σμύρνη μου αγαπημένη Στιγμιότυπο από την παράσταση «Σμύρνη μου Αγαπημένη»