Industry

Σημεία των καιρών: Το γαλλικό σινεμά... κόβει το κάπνισμα!

στα 10

Τι θα ήταν ο Μπελμοντό χωρίς τα Gauloises του κι ο Γκενσμπούργκ χωρίς τα Gitanes του; Κατάλληλοι, εν ολίγοις, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται να περάσει η γαλλική κυβέρνηση.

Σημεία των καιρών: Το γαλλικό σινεμά... κόβει το κάπνισμα!

Η συζήτηση ξεκίνησε από τη Ναντίν Γκρελέ-Σερτενέ, γερουσιαστή της Σοσιαλιστικής παράταξης που, παράλληλα με τη συζήτηση για αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, τον καπνό και τα παρελκόμενα στη Γαλλία, έθεσε βροντερά τις αντιρρήσεις της: «Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές εξακολουθούν να διαφημίζουν την καπνοβιομηχανία. Εβδομήντα τοις εκατό των νέων γαλλικών ταινιών έχουν τουλάχιστον μια σκηνή όπου κάποιος καπνίζει. Αυτό λίγο ή πολύ βοηθά στο να γίνεται το κάπνισμα οικεία συνήθεια, ή και στο να προωθείται, σε παιδιά κι εφήβους.»

Διαβάστε ακόμη: Τελικά να κάνει η Γαλλική Ταινιοθήκη αφιέρωμα στον Ρομάν Πολάνσκι ή να μην κάνει;

κάπνισμα 607

Απ' αυτή τη διαμαρτυρία, η απαγόρευση της εμφάνισης τσιγάρων στις γαλλικές ταινίες κοντεύει να γίνει πραγματικότητα. Τη σκυτάλη πήρε η Υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζέν, που δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τη Φρανσουάζ Νισέν, Υπουργό Πολιτισμού. «Δεν καταλαβαίνω γιατί τα τσιγάρα είναι τόσο σημαντικά στο γαλλικό σινεμά,» δήλωσε η Μπιζέν κι υποσχέθηκε ν' αναλάβει δράση.

κάπνισμα 607

Βοήθημα στις ενέργειες, η μελέτη που έκανε πριν από πέντε χρόνια μια γαλλική οργάνωση για την πρόληψη του καρκίνου, η οποία εκθέτει πως το ογδόντα τοις εκατό των 180 ταινιών που μελέτησε η οργάνωση είχαν αναφορά στο κάπνισμα (ένα άναμμα τσιγάρου, ένα τασάκι, ένα πακέτο), ενώ το 10% των ταινιών περιλάμβανε πάνω από 10 τέτοιες σκηνές στη διάρκειά του.

Δείτε ακόμη: «A Tour Through French Film Noir». Ενα βίντεο-ξενάγηση στον σαγηνευτικό κόσμο του γαλλικού φιλμ νουάρ

κάπνισμα 607

Βέβαια, οι Γάλλοι είναι πάρα πολύ... Γάλλοι κι έτσι οι δηλώσεις αντιμετωπίζονται αυτές τις μέρες με δυσπιστία ή και γερή ειρωνεία από τα media. Το site La Tribune de l' Art έγραψε στο twitter, «Υποθέτω πως το να παίρνεις ναρκωτικά, να ξεπερνάς το όριο ταχύτητας, να διασχίζει το δρόμο έξω από τα προδιαγεγραμμένα όρια και το να σκοτώνεις κόσμο θ' απαγορευθούν σύντομα από τις ταινίες. Είναι τρελοί;». Ο φιλόσοφος Ραφαέλ Εντχόβεν δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι η ιδέα μπορεί να εκφράζει καλές προθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί «λογοκρισία με το άλλοθι της δημόσιας υγείας». Και συνέχισε, με φλέγμα, «Το να ρίχνεις ηθικολογία στην "έβδομη τέχνη" είναι σαν να ρίχνεις κόκα-κόλα σε μια σαμπάνια Σατό-Λαφίτ.» Η δική μας γνώμη, από την άλλη, είναι ότι το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία και οι περιορισμοί την τέχνη. Αλλά δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε αν κι η Γαλλία ακολουθήσει το παράδειγμα της Αγγλίας ως προς το κάπνισμα στο σινεμά.

Δείτε ακόμη: «A Journey Through French Cinema». ένα ανεκτίμητο ταξίδι στην ιστορία του γαλλικού σινεμά – Δείτε το τρέιλερ