Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτές είναι οι ταινίες του 2ου Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους εμπνευσμένων από το ελληνικό τραγούδι στη Στέγη

στα 10

O 2ος Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους εμπνευσμένων από το ελληνικό τραγούδι έρχεται στη Στέγη αυτό το Σαββατοκύριακο. Μάθετε περισσότερα για τις ταινίες που διαγωνίζονται.

Flix Team
Αυτές είναι οι ταινίες του 2ου Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους εμπνευσμένων από το ελληνικό τραγούδι στη Στέγη

Το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνουν τον 2ο Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με έμπνευση από την Ελληνική Μουσική Δημιουργία: η υποβολή των πολυάριθμων συμμετοχών ολοκληρώθηκε, το ίδιο και η πρώτη φάση της επιλογής των διαγωνιζομένων ταινιών. Η προκριματική επιτροπή επέλεξε 8 ταινίες μικρού μήκους, συνολικής διάρκειας 100 λεπτών, οι οποίες θα προβληθούν το Σάββατο 7 Μαρτίου, στη Μεγάλη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η Κριτική Επιτροπή που θα αξιολογήσει τις διαγωνιζόμενες ταινίες αποτελείται από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα, το σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή, το σκηνοθέτη και συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη και τον παραγωγό Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο της Faliro House.

Παρακάτω αναλυτικά οι ταινίες που προκρίθηκαν και θα διαγωνιστούν το Σάββατο, 7 Μαρτίου για τα 3 μεγάλα βραβεία.

δυο πρώτες μέρες 607

Δύο Πρώτες Μέρες (Μυθοπλασία) 13΄ 53΄΄ | σκηνοθεσία - σενάριο: Στέλιος Μπουζιώτης | παραγωγή: Film Cut Productions

Το Δύο πρώτες μέρες είναι μια ταινία εμπνευσμένη από ένα ηπειρώτικο πολυφωνικό μοιρολόι. Ο θάνατος του ανθρώπου και η πιθανότητα της μη αναγνώρισής του από τονθανόντα ως τέτοιο είναι η ουσία της μουσικήςαυτής σύνθεσης. Βασισμένη στη χριστιανικήπαραδοχή των τριών πρώτων ημερών του«ταξιδιού» της ψυχής έως ότου «φύγει» απότον δικό μας κόσμο για να κριθεί, δημιουργείέναν κόσμο αποστειρωμένο, στατικό καιπαγωμένο, αλλά ταυτόχρονα σε άμεσηαλληλεπίδραση με τον «πραγματικό».Τις δύο πρώτες μέρες η ψυχή θα γυρίζει σεμέρη όπου έζησε όμορφες στιγμές. Θα μπορείνα μας βλέπει, να μας μιλάει, αλλά εμείς δενθα μπορούμε ούτε να την δούμε ούτε να τηςμιλήσουμε. Θα τείνει το χέρι, αλλά κανείς δενθα μπορεί να την βοηθήσει. Την τρίτη μέρα θα πάρει το δρόμο της να πάει να κριθεί.

εξόδιον άσμα 607

Εξόδιον Ασμα (Μυθοπλασία) 18΄01΄΄ | παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Σκιαδά

Κατά τον Ηρόδοτο, το ζεϊμπέκικο αποτελείσύμβολο της εσωτερικής αναζήτησης γιατην ένωση του πνεύματος με το σώμα, τουΘεού με τον άνθρωπο. Χορευόταν απότην αρχαιότητα προς τιμήν της Κυβέλης,της Μεγάλης Μητέρας, της γυναίκας με τηνανεξάντλητη μεν γονιμότητα, που ήταν όμωςκαταδικασμένη να ζει δυστυχισμένη, καθώς οάντρας της έτρωγε τα παιδιά που γεννούσε.Ο μουσικός-πρωταγωνιστής μιλά ή σιωπά,μέσα από τα σταθερά - φωτογραφικά πλάναμιας ταινίας, που φαινομενικά αποτυπώνει τηζωή ενός μουσικού, μα τελικά φωτογραφίζειτους αέναους κύκλους της πάλης για τηναυτογνωσία, της (επι-)στροφής στο εγώ, στιςρίζες, στην αρχαιότητα, στην επίμονη ανάγκηεπαναπροσδιορισμού του καλλιτέχνη, αλλάκαι του ανθρώπου γενικότερα, την ανάγκηαυτή της αποδοχής των προσωπικών επιλογώνμέσα ακόμα και από την αυτοτιμωρία, την«αυτοσίτιση» του ίδιου του ανθρώπινουεγκλεισμού, με φόντο τη μουσική εκείνηπου χορεύεται σε ελάχιστο χώρο με μιασυγκεκριμένη κυκλική κίνηση, προέρχεται«από μέσα», κοιτά προς τα μέσα για νααποτελέσει τελικά τη συνομιλία με τον Θεό.Σκεπτόμενη με τρυφερότητα τη ΜεγάληΜητέρα, τη Θεά των δημιουργικών δυνάμεωντης γης, τη γεννημένη από πέτρα, ησκηνοθέτις, σε μια προσπάθεια να σώσει (;) ταπαιδιά της, τα τοποθετεί εκτός της μήτρας της,να στέκουν εκεί, σχεδόν πέτρινα, μα η μοίραείναι αυτή που θα μιλήσει στο τέλος, και οιύστατοι στίχοι του ποιήματος του Δ. Λέντζου.

ηρθε η στιγμή 607

Ηρθε η Στιγμή (Clip) 5΄17΄΄ | σενάριο-σκηνοθεσία: Φάνης Τοψαχαλίδης, Ηλίας Μάνης | παραγωγή: Χρήστος Τοψαχαλίδης

Η μουσική μπορεί να δημιουργήσει εικόνεςμέσα στο μυαλό μας. Εικόνες ικανές να μαςταξιδέψουν σε άλλες διαστάσεις. Η διαδρομήτου ταξιδιού είναι η εσωτερική αναζήτηση!Μέσα από τη «σκοτεινή» μουσική γεννιέταιμια σύγχρονη Οδύσσεια για την αναζήτηση του φωτός!

ιλένα 607

Ιλένα (Μυθοπλασία) 15΄13΄΄ | σενάριο-σκηνοθεσία: Σπύρος Σκάνδαλος | παραγωγή:Σπύρος Σκάνδαλος, Θωμάς Τσιφτέλης, Γιώργος Μπουγιούκος

Ένας ηλικιωμένος μουσικός διεκδικεί τηναξιοπρέπειά του. Η νεαρή μετανάστριααπό την Αλβανία, που τον φροντίζει, θα τονακολουθήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θακαταφέρουν να φτάσουν μέχρι το τέλος μεκάθε τίμημα;

μη 607

Μη (Clip) 6΄28΄΄ | παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Eυάγγελος Καϊλατζής

Το Μη παρουσιάζει με αλληγορικό τρόποτην ψυχολογική πλευρά της «κρίσης», γιατίη κρίση δεν είναι ένα εξωτερικό φαινόμενο,είναι κάτι που ξεκινά από τον εσώτερο εαυτόμας. Εμπνευσμένο από το τραγούδι «Μη» τουΠέτρου Θεοτοκάτου. Το «μη» είναι μια λέξηπου συνηθίζαμε ν’ ακούμε στα παιδικά μαςχρόνια από γονείς και δασκάλους. Έτσι, αντο «μη» συνεχίζει να υπάρχει στη ζωή ενόςενήλικα, τότε αρχίζει να δημιουργείται μιαεσωτερική φυλακή συναισθημάτων. Η μόνηδιέξοδος απ’ αυτή τη φυλακή είναι το βαθύκλάμα.

τα κορίτσια 607

Τα Κορίτσια (Clip) 3΄52΄΄ | παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης, Μυρτώ Αποστολίδου, Βιτόρια Κωτσάλου

Ένα βίντεο κλιπ αφιερωμένο στη φιλία μας,με αφορμή το τραγούδι: «Τα κορίτσια πουπηγαίνουν δύο-δύο»

το κενό 607

Το Κενό: Η μουσική περίπτωση της Κατερίνας Πετράκου (Ντοκιμαντέρ) 19΄20΄΄ | παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπούλιας

Η ταινία παρουσιάζει τη δημιουργό ΚατερίναΠετράκου και το μοναδικό της έργο Τοκενό. Είκοσι χρόνια μετά, η αυθεντική αυτήκαλλιτέχνις μιλάει για το δίσκο της, καθώς καιγια το πώς προσεγγίζει την έννοια της τέχνης,αλλά και την «τέχνη» της ζωής.

του ήλιου σβήστηκε το φως 607

Του Ηλιου Σβήστηκε το Φως (Ντοκιμαντέρ) 15΄10΄΄ | παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Γαλαξίας Σπανός

«Λέει ο ποιητής: ‘‘Ας μην γυρίζει ο λογισμόςστα χρόνια εκείνα, πίσω. Είναι αμαρτία ναελπίζω’’». – Βαγγέλης ΓκούφαςΗ συνεισφορά του Βαγγέλη Γκούφα ωςστιχουργού στο ελληνικό τραγούδι είναιμεγίστη, έχοντας δουλέψει σε πάνω από εκατότραγούδια με διαφορετικούς συνθέτες, απότον Μάνο Χατζιδάκι στον Σταύρο Ξαρχάκοκαι από τον Αργύρη Κουνάδη στον ΜίκηΘεοδωράκη. Καταπιαστήκαμε με τέσσερααπό τα τραγούδια τα οποία έχει γράψει: Το«Ξημερώνει (Το σύννεφο έφερε βροχή)», το«Χάθηκε το φεγγάρι», «Να με θυμάσαι» και«Τα τραίνα που φύγαν». Όλα ερμηνευμένααπό σημαντικές γυναίκες της εποχής: τηνΑλίκη Βουγιουκλάκη, τη Βίκυ Μοσχολιούκαι τη Μελίνα Μερκούρη. Θελήσαμε ναεπικεντρωθούμε σε αυτό το στοιχείοκρατώντας μόνο την ουσία των στίχων καιτης γυναικείας φωνής. Τα τραγούδια είναιειπωμένα όλα α καπέλα σαν μοιρολόι, δίνονταςέτσι τη σημασία στους στίχους, οι οποίοιδιαμορφώνουν με τη μουσική ένα τραγούδι.Παράλληλα, βλέπουμε και ακούμε τον ΒαγγέληΓκούφα με τη γυναίκα του στο σπίτι τουςσήμερα να εξιστορεί και να αναπολεί ταχρόνια εκείνα. Έχοντας ο ίδιος ξεκινήσει απότην ποίηση, θελήσαμε να δείξουμε το πόσοουσιώδης ήταν η χρήση της για το ελληνικότραγούδι μέχρι σήμερα.

Δείτε παρακάτω πώς θα ξετυλιχθεί το πρόγραμμα της διοργάνωσης και πιάστε θέσεις!

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

17.30 Θεματική προβολή | «T4Trouble and the Self Administration Society», Ντοκιμαντέρ, 60'53'', 2009, σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης, παραγωγή: 2Κ filmsProduction

20.30 Προβολές – Βραβεύσεις

  • Προβολή βραβευμένης ταινίας 1ου Διαγωνισμού: «Ελεύθερη Βούληση» (24΄26΄΄), παραγωγή-σενάριο-σκηνοθεσία: Σωτηρόπουλος Αντώνης, σενάριο: Σιγάλας Βασίλης,Σωτηρόπουλος Αντώνης. Η ταινία πήρε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.
  • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων – Βράβευση
  • Προβολή των βραβευμένων ταινιών

Τα βραβεία της διοργάνωσης είναι δύο. Το Βραβείο Καλύτερου Εργου, που συνοδεύεται από 10.000 ευρώ και το Βραβείο Κοινού Καλύτερου Εργου που συνοδεύεται από 6.000 ευρώ. Τα Βραβεία απονέμονται σε μία ταινία και δεν είναι δυνατόν να απονεμηθούν εξ ημισείας.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε και ν’ αναδείξετε τους νικητές Στη διάρκεια των τριών προβολών το κοινό μπορεί να ψηφίσει σημειώνοντας υποχρεωτικά τρεις ταινίες τις προτίμησής του. Στο τέλος κάθε προβολής τα δελτία θα συγκεντρώνονται από τους ταξιθέτες και στο τέλος της βραδιάς θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στην Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, στις 20.30 και θα απονεμηθεί το Βραβείο Κοινού.

Η Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα παρακολουθήσει τις ταινίες στην προβολή των 20.30 του Σαββάτου, 7 Μαρτίου 2015. Επειτα, θα συνεδριάσει και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, στις 20.30 και θα απονεμηθούν τα Βραβεία.

Πρόγραμμα Προβολών

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

  • Διαγωνιστικό μέρος – Ώρες Προβολών | 15.30, 18.00, 20.30
  • Εισιτήριο | 5 ευρώ

Οι επιλεγμένες ταινίες θα προβληθούν σε τρείς προβολές στις ώρες που αναφέρονταιπαραπάνω.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

  • Θεματική προβολή | 17.30
  • Προβολές – Βραβεύσεις | 20.30
  • Ελεύθερη Είσοδος με δελτίο προτεραιότητας
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr